SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lär dig om vakuum­mätarens viktiga roll

Olika typer, användningsområden och principer
En Vakuummätare är ett avgörande verktyg för att övervaka och säkerställa kvaliteten i vakuumprocesser. De används i en mängd olika industrier för att mäta vakuumnivåer och säkerställa att processer fungerar effektivt och korrekt. Denna artikel kommer att utforska vad vakuummätare är, deras funktion och användningsområden.

Vad är en vakuummätare?


En vakuummätare är ett viktigt instrument för att mäta och övervaka vakuumnivåer i olika tillämpningar, från industriproduktion till forskningslaboratorier. Genom att säkerställa att vakuumnivån hålls inom specifika gränser kan man garantera att processerna fungerar smidigt och att slutprodukterna håller hög kvalitet.

Typer av vakuummätare


Det finns flera olika typer av vakuummätare, var och en utformad för specifika vakuumnivåer och användningsområden:

1. Piezoresistiva sensorer: Piezoresistiva sensorer använder sig av en belastningsmätare för att känna av förändringar i resistans orsakad av böjning i ett membran. Denna robusta och kostnadseffektiva teknik gör piezoresistiva sensorer till ett utmärkt val för mätning av absoluta tryck i grova vakuumområden. De är näst intill oemottagliga för föroreningar och passar därför väl för tuffa tillämpningar.

2. Kapacitiva sensorer: Kapacitiva sensorer använder kapacitansmätning för att bestämma tryck. Dessa högupplösta och exakta sensorer mäter förändringen i elektrisk kapacitans hos en kondensatorplatta framkallad av membranets rörelse. Sensorerna har speciellt utformats för industriella tillämpningar där hög noggrannhet och kemisk kompatibilitet krävs. Detta är en Kemiskt resistent keramisk sensor som tål kontakt med aggressiva medier och ger exakta mättresultat även vid varierande temperaturer, det är en stark och hållbar design för industriella miljöer

3. Pirani-mätare: Pirani-mätare är robusta och pålitliga mätinstrument som använder termisk konduktivitet för att mäta tryck. Värmeöverföringen mellan ett uppvärmt filament och dess omgivning förändras i förhållande till trycket. Pirani-sensorer ger noggranna mätresultat och är en utmärkt lösning för mätning i medelvakuum, tål kontakt med aggressiva medier och ger korrekta mättresultat även vid varierande temperaturer, det är en stark och hållbar design för industriella miljöer


4. Kallkatodmätare: Kallkatodmätare är kostnadseffektiva och robusta instrument som mäter elektrisk ledningsförmåga i plasma. Neutrala gasmolekyler joniseras genom kollision med elektroner och samlas upp av katoden. Den genererade strömmen är en indikation på trycket i processer med högt och ultrahögt vakuum. Mätaren har ett lågt magnetiskt störningsfält vilket minimerar risken att störa annan utrustning, den har låg mätosäkerhet och är effektiv även i krävande miljöer.

5. Varmkatodmätare: Varmkatodmätare passar till att mäta hög och ultrahögvakuum och använder termionisk emission för att mäta mycket låga tryck med extrem känslighet. I dessa sensorer skapas en elektronstråle från en uppvärmd katod, och när dessa elektroner kolliderar med gasmolekyler i vakuumkammaren, produceras joner. Dessa joner samlas upp av en anod, och den resulterande strömmen mäts och omvandlas till ett tryckvärde. Dessa mätare har en snabb svarstid vilket är fördelaktigt för processer som kräver snabba tryckändringar.


Vakuumnivåer och mätprinciper


Det finns fyra huvudnivåer av vakuum: grov, medel, hög och ultrahög. Varje nivå kräver olika mätprinciper för att säkerställa noggrannhet:

• Direkt tryckmätning är oberoende av gastyp och används främst för grov- och finvakuum.

• Indirekt tryckmätning beror på gastyp och används för högre vakuumnivåer.

Användningsområden


Vakuummätare används inom flera industrier, inklusive:

Livsmedelsindustrin: För att säkerställa korrekt förpackning.

Elektronik: För att övervaka vakuumnivåer i tillverkningsprocesser.

Medicin: Används i steriliseringsprocesser.

Forskning: Viktiga för experiment som kräver kontrollerade vakuumnivåer.

Kalibrering och underhåll


Regelbundet underhåll av vakuummätare är avgörande för att säkerställa noggrannhet. Över tid kan mätarna även påverkas av temperatur- och tryckcykler, vilket gör kalibrering nödvändig för att bibehålla precision.

Hitta din vakuummätare hos Busch Vakuumteknik


För att säkerställa att din vakuumprocess fungerar smidigt och effektivt, är det viktigt att använda rätt typ av vakuummätare och att underhålla den regelbundet. Busch erbjuder ett brett utbud av högkvalitativa vakuummätare som uppfyller alla industristandarder. Besök deras hemsida för att hitta den perfekta lösningen för dina behov och få expertråd om val av rätt utrustning.
Kontaktinformation
Postadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Besöksadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556198-1308
Grundat: 1978
Anställda: 26
Välkommen till Busch Vacuum Solutions!

Busch Vaccum Solutions finns nära dig i Sverige. Vi hjälper dig att ta fram rätt vakuumlösning, system eller centralvakuum efter dina behov och kan erbjuda servicelösningar ute hos kunder i hela landet. Vårt huvudkontor ligger i Mölnlycke, utanför Göteborg, och vi har servicecenter i Uppsala, Helsingborg och Skellefteå.

Busch Group är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, vakuumsystem, blåsmaskiner, kompressorer och gasavskiljningssystem. Under sitt paraply rymmer gruppen tre välkända varumärken: Busch Vacuum Solutions, Pfeiffer Vacuum och Centrotherm clean solutions.

Det omfattande produktutbudet gör Busch Group till din föredragna leverantör för lösningar inom vakuum, övertryck och avskiljningsapplikationer inom alla branscher, såsom halvledare, livsmedel, analys, kemikalier, metallurgi och plast. Detta inkluderar även design och konstruktion av skräddarsydda vakuumsystem och branschens mest omfattande världsomspännande service nätverk.

Busch Group är ett familjeföretag som drivs av familjen Busch. Mer än 8 000 anställda i 45 länder över hela världen arbetar för gruppen. Sedan sin början för mer än 60 år sedan är Busch baserat i Maulburg, Tyskland.

Tillverkning sker i 19 egna produktionsanläggningar i Kina, Tjeckien, Frankrike, Tyskland, Indien, Rumänien, Sydkorea, Schweiz, Storbritannien, USA och Vietnam, alltid nära sina kunder för snabb leverans runt om i världen.

Det som kännetecknar det familjeägda Busch Group är stabilitet, pålitlighet och flexibilitet. Denna kombination gör oss till din bästa helhetsleverantör på vakuummarknaden för innovativa och individuella lösningar.

Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Åsa Jönegren
VD
+46313380082
+46 720 70 27 77
Max Virenhem
Innesäljare
+46 73 144 23 40
Emma Fredriksson
Marknadsföring
+46 31 361 46 84

Filmer

Busch Vakuumteknik AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
Förenar krafter för att förbättra utbildningar Peab Asfalt i nytt forskningsprojekt Ny avfallskraftanläggning nära PragHertz och RedLocker på sommarturnéIVECO S-Way har tilldelats pris
2024-07-01
Effektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning Säkerhetsnät
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige