SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny mikroskärningsteknik installerad

Nanoker bryter gränser med mikro-vattenskärning
Nanoker från Spanien är specialister på tekniska keramer och avancerade nano kompositer för olika extrema applikationer. Den här gången tänjer de på gränserna med hjälp av mikro vattenskärning. Efter att ha vunnit en upphandling från CERN skannade de av marknaden efter ett lämpligt maskinsystem. De gjorde en grundlig utvärdering och bestämde sig för en NCM 10 Micro Machine från Water Jet Sweden. Den första utmaningen var att vinna CERN upphandlingen, den andra att hitta och välja rätt maskinsystem och nu, den tredje, att implementera den nya tekniken i sitt eget produktionsflöde.

Förbereda teamet
I god tid före maskinleveransen genomfördes CAD/CAM och maskinutbildning, vilket förberedde Nanoker-teamet för deras nya arbetsstation och teknik. Alla Water Jet Swedens kundutbildningar har samma grundagenda, men varje utbildningstillfälle anpassas efter kundens unika tillämpning och deltagarna tidigare erfarenhet.

- Operatörerna som skulle hantera den nya maskin hade allmän kunskap och tidigare erfarenhet från CAD/CAM och CNC-maskiner vilket var en stor fördel, berättar Christian Persson, systemingenjör på Water Jet Sweden. Det gjorde det möjligt för oss att fördjupa oss i detalj på deras specifika uppgifter.

Mjukvaruutbildningen kunde genomföras online, men maskinutbildningen genomfördes på Water Jet Swedens huvudkontor i Ronneby, Sverige, samtidigt som Factory Acceptance Tests. Förutom de grundläggande färdigheterna i maskindrift omfattade utbildningen rutiner för hur man justerar inställningar innan man skär nya delar och när man ändrar materialegenskaper eller tjocklek. För varje ny uppsättning detaljer måste maskinen finjusteras för att få vinkelräta skärsnitt med toleranser på +/- 0,02 mm.

Installera arbetsstationen
Samtidigt som utbildningen genomfördes i Sverige förberedde fabriken i Spanien området för den nya arbetsstationen. Den skulle placeras i anslutning till resten av CERN:s produktionslinje men i ett separat rum för att skärma av saker som buller, fukt och slipande damm. Anslutningar för vatten, el, luft och ett särskilt utrymme för maskinen var klart när maskinen anlände.

- Vi lastade av maskinen med truck, men eftersom takhöjden var lägre där arbetsstationen skulle vara fick vi sätta den på plats med skridskor, berättar David Olsson, tekniker på Water Jet Sweden.

Att mäta maskinernas vinkelräthet efter installation är standardförfarande hos Water Jet Sweden. Men för NCM 10 Micro-maskinen utförs lasermätning och Ballbar-verifiering även efter installationen, till skillnad från traditionella vattenskärningsmaskiner. Andra maskinmodeller är bara lasermätta och Ballbar-testade i fabriken, före leverans.

Layouten på arbetsstationen utformades noggrant tidigt i projektet för att använda en liten yta och ändå vara lätt att serva. Högtryckspumpen är placerad innanför säkerhetszonen, eftersom den startas i början av varje skift och sedan styrs från operatörspanelen.

Tippbehållaren för abrasivmedelavfall är också placerad inom säkerhetszonen. När den blir full tas den enkelt bort med en handtruck, dras ut genom säkerhetsdörren och töms med en gaffeltruck utanför lokalen. Men tryckkärlet för abrasivtillförsel placerades utanför säkerhetszonen för att kunna fylla på abrasivmedel under gång.

Komma igång
Utbildningen slutförs alltid på plats hos kunden i deras egen miljö, vilket säkerställer att kunden kommer igång med den typ av produktion som maskinen köptes för, som en del av den slutliga testningen och proceduren för godkännande av maskinen.

- Efter installationen hade vi också kompletterande operatörsutbildning för att repetera hantering, underhåll och säkerhet runt arbetsstationen, berättar David Olsson. Det är bra att upprepa detta efter att arbetsstationen är på plats i den miljö den är tänkt att användas.

Eftersom vattenskärning handlar om att kontrollera naturkrafter är det en fördel att ha god kunskap om den specifika maskinen och materialen för att få den perfekta vinkelkompensationen och skärhastigheten, när det krävs fin tolerans. Ett elektronmikroskop med en handhållen enhet användes för att återkommande kontrollera tolerans och ytfinhet.

- Jag stannade tills kunden hade tagit fram en serie godkända detaljer, berättar David Olsson. Efter att ha lämnat har jag inte hört något från vårt kundsupportteam, vilket är positivt. När jag slutade gjorde de alla finjusteringar själva, och jag tror att de är väl förberedda för att driva sin produktion för CERN som förväntat.

Sergio Rivera, produkt- och affärsutvecklingschef på Nanoker Research S.L. sammanfattar projektet:
- Mikrovattenskärningsmaskinen gör det möjligt för Nanoker att få tillgång till en mycket exakt teknik för att skära mycket hårda material i vinkelräta 2D-geometrier. Bortsett från verksamheten relaterad till Big Science-industrin, kommer det att erbjuda nya vägar för företaget att producera delar enligt kundspecifikationer med en annan bearbetningsstrategi. Denna teknik kommer att göra det möjligt för Nanoker att få tillgång till andra marknader också, till exempel den industriella marknaden. Tack vare mikrovattenskärning, kan Nanoker bearbeta både elektriskt och icke-elektriskt ledande material, avslutar Sergio.

Vad gör Nanoker Research S.L?
Nanoker utvecklar och tillverkar produkter och lösningar baserade på tekniska keramer och avancerade nano kompositer för olika extrema applikationer. De har spetskompetens inom materialvetenskap och industriella bearbetningsmetoder.

Vad gör Water Jet Sweden AB?
Water Jet Sweden utvecklar, tillverkar och marknadsför avancerade lösningar för vattenskärning och tillhandahåller ett kvalitativt eftermarknadserbjudande med service och reservdelar. Företaget strävar efter att vara det självklara förstahandsvalet för kunder över hela världen som söker lösningar inom vattenskärning där hög kvalitet, högt teknikinnehåll och hög servicestandard är grundelementen.

https://nanoker.es/
https://www.waterjetsweden.com/

Kontaktinformation
Postadress
Teknik­vägen 4
37238 Ronneby
Besöksadress
Teknik­vägen 4
SE-37238 Ronneby
Region
Ronneby
Blekinge län
Sverige
Organisationsnummer:
556516-9066
Grundat: 1992
Anställda: 40
Välkommen till Water Jet Sweden!
Water Jet Sweden grundades 1993 och har med åren blivit Europas ledande tillverkare av vattenskärningsmaskiner. Vårt huvudkontor ligger i Ronneby, Blekinge, vid Sveriges sydkust.
Water Jet Sweden ska utveckla, tillverka och marknadsföra avancerade lösningar för vattenskärning och tillhandahålla ett eftermarknadsutbud med hög kvalitet på service och reservdelar. Vår vision är att vara ett tydligt förstahandsval för kunder över hela världen som söker lösningar med vattenskärning baserat på hög kvalitet, högt tekniskt innehåll och hög servicestandard.
Vår verksamhet bygger på kärnvärden som kvalitet, hållbarhet och kundnytta. Genom ett globalt nätverk av återförsäljare och dotterbolag står vi våra kunder till tjänst i mer än 40 länder.
Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 9001:2008 – ISO 9001:2015

Kontakter

Klas Wallström
Marknadschef
0457-45 54 40
Peter Ruden
Försäljning
0457 - 455 460
Christian Svensson
Försäljning
0457-45 54 75

Filmer

Why waterjet cutting technology

Why waterjet cutting technology
Historien om Water Jet Sweden
Water Jet Annual Show 2016
Waterjet Annual Show 2014
Buildning av water jet sweden machine in 3 minutes

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när