SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Teknisk keramer & mikrovattenskärning - Del 1

Att ta tillfället i akt för ett CERN-anbud
Att vinna en CERN-upphandling innebär ofta ett stort kontrakt och stabila intäkter. För att vinna måste du uppfylla specifika krav med högt tekniskt innehåll och dessutom vara prisledande. Det här är historien om hur Nanoker Research S.L, specialister på tekniska keramer, tog tillfället i akt och tog steget upp i värdekedjan genom att investera i mikrovattenskärningstekniken.

Nanoker, specialister på tekniska keramer


Nanoker är ett spanskt företag som specialiserar sig på innovation av keramer för forsknings- och industriella applikationer, och levererar såväl småskaliga som stora volymer för industriella ändamål.

De har varit verksamma inom tekniska keramer sedan 2011 och har arbetat för CERN de senaste 6-7 åren.

- Med CERN har vi olika typer av leveranser. Ibland skickar de oss beställningar på delar i små kvantiteter. Ibland lanserar de vad de kallar öppna anbud som är offentlig information, säger Sergio Rivera, Produkt- och Affärsutvecklingschef på Nanoker Research S.L.

CERN öppnar upp för konkurrens


När CERN gör upphandlingar följer de en formell process. Först gör de en marknadsundersökning för att hitta företag som kan producera den del de behöver. Om ert företag passar in i undersökningen kan ni presentera era förmågor. Därefter, om CERN upptäcker att det finns en matchning, uppmanas du slutligen att lämna en offert för anbudet.

Nanoker har haft ett par upphandlingar tidigare med CERN. En av dem med riktigt stor volym på 1,3 miljoner Euro under 1,5 år. I samma licens identifierade Nanoker en ny möjlighet med ett material som kallas aluminiumnitrid, som används för detektorerna. CERN hade inlett en marknadsundersökning för tillverkning av 50 000 delar. Efter den inledande marknadsundersökningen identifierade CERN två potentiella leverantörer, varav Nanoker var en av dem.

- För det här anbudet producerade vi materialet, men vi hade inte någon maskin. Tekniken för att skära delarna skulle mikrovattenskärningsteknik enligt specifikationen och det företag som svarar på anbudet skall ha tekniken internt, säger Sergio Rivera. Ni kan köpa materialet, men om ni inte har tekniken kan du inte gå med på det här anbudet, fortsätter Sergio Rivera.

Business case för att vinna anbudet


Till en början kontaktade Nanoker flera företag med vattenskärningsteknik för att göra egna bedömningar för ett business case och provbitar.

- Vi kontaktade flertalet företag som arbetar med vattenskärning och kunde sedan lämna en offert till CERN baserat på egna beräkningar. Vi visste hur mycket själva materialet kostade, men för vattenskärningen behöver man beräkna tid, förbrukningsmaterial, energiåtgång, abrasivmedel mm, berättar Sergio Rivera.

Affärsplanen som inkluderade investering i en microvattenskäringsmaskin såg mycket bra ut, och dom var redo att lämna in sin offert.

Nanoker behövde också ta fram demodelar som skulle skickas till CERN för tekniskt godkännande. Det finns bara ett fåtal företag i världen som tillverkar maskiner baserade på mikrovattenskärningsteknik. Eftersom två av de ledande leverantörerna båda var från Sverige involverade Nanoker Alain Lennquist, VD på deras svenska representant KG Fridman AB, i sökandet efter potentiella maskinleverantörer och demodelar.

Christian Svensson, Regional Sales Manager på Water Jet Sweden förklarar:
- När Alain Lennquist kontaktade oss behövde han först någon som kunde skära ut testdetaljer till Nanoker. Delar som de skulle skicka till CERN för att få anbudet. Vi förmedlade kontakten med en av våra kunder som nyligen köpt en NCM 10 Micro vattenskärningsmaskin. Den är utrustad med vårt Aphajet TVL-skärverktyg och var perfekt för jobbet, förklarar Christian Svensson.

Water Jet Swedens kund skar till testdelarna och Nanoker skickade några prover till CERN för godkännande. Nöjda med resultatet fick Nanoker positiv respons och vann slutligen upphandlingen.

- Nanoker och ett annat företag homologerades av CERN för leverans, men Nanoker var mer konkurrenskraftigt i anbudet, så de tilldelades hela anbudsavtalet. I CERN, när du väl är tekniskt godkänd, är det mest valuta för pengarna som vinner och den billigare lösningen får anbudet. Men först måste du vara tekniskt godkänd, sammanfattar Sergio Rivera.

Med ett nytt anbud från CERN och en deadline att hålla var det nu hög tid för Nanoker att påbörja upphandlingen av en egen Micro Waterjet-arbetsstation och hitta det företag som levererar den bästa maskinen för ändamålet. Mer om det i vår nästa artikel, Teknisk keramer & mikrovattenskärning - Del 2: Att hitta rätt mikrovattenskärning för högteknologiska keramer.

Vad gör Nanoker Research S.L?
Nanoker utvecklar och tillverkar produkter och lösningar baserade på tekniska keramer och avancerade nano kompositer för olika extrema applikationer. De har spetskompetens inom materialvetenskap och industriella bearbetningsmetoder.

Vad gör Water Jet Sweden AB?
Water Jet Sweden utvecklar, tillverkar och marknadsför avancerade lösningar för vattenskärning och tillhandahåller ett kvalitativt eftermarknadserbjudande med service och reservdelar. Företaget strävar efter att vara det självklara förstahandsvalet för kunder över hela världen som söker lösningar inom vattenskärning där hög kvalitet, högt teknikinnehåll och hög servicestandard är grundelementen.

Vad gör KG Fridman AB?
KG Fridman AB erbjuder ett brett utbud av mekaniska komponenter producerade av europeiska leverantörer. Tack vare deras omfattande nätverk kan de identifiera rätt källa för de delar du behöver. Deras leverantörer tillverkar allt från svarvade och frästa komponenter till fjädrar, stansade delar, sintrade delar, teknisk keramik, precisionskullager och mer, allt i enlighet med dina ritningar och specifikationer. Flera leverantörer är certifierade enligt EN9100 för flyg- och rymdapplikationer, men vi är också närvarande inom medtech, offshore och andra områden där kraven är utmanande och komponenterna är noggrant tolererade.

Vad krävs för att vinna en CERN-upphandling?
Vid upphandling följer CERN en formell process. Först gör de en bred marknadsundersökning för att hitta företag som kan producera den del de behöver. Om ni passar in i kravbilden har ni möjlighet att presentera era förmågor. Om CERN ser att det finns en matchning och ni godkänns tekniskt uppmanas ni att lämna in en offert. Det företag som anger det bästa priset vinner upphandlingen.

Vad behövde Nanoker göra för att vinna upphandlingen?
Nanoker producerade redan materialet, men delarna måste också produceras internt. Därför var de tvungna att planera för en investering i egen produktionskapacitet för mikrovattenskärning och presentera tillverkade för att bli homologerade tekniskt. De gjorde ett affärscase för att lämna offert och hittade en interims partner som kunde ta fram demodelar under tiden som maskinupphandlingen påbörjades.

Water Jet Sweden AB
Lennart Svensson
CEO & President
T: +46 457 455 440
E: sales@waterjet.se

Nanoker Research S.L
Sergio Rivera
Product & Business Dev Mngr
T: +34662153761
E: s.rivera@nanoker.com

Nanoker/KG Fridman AB
Alain Lennquist
CEO
T: + 46 70 317 67 62
E: a.lennquist@nanoker.com
Kontaktinformation
Postadress
Teknik­vägen 4
37238 Ronneby
Besöksadress
Teknik­vägen 4
SE-37238 Ronneby
Region
Ronneby
Blekinge län
Sverige
Organisationsnummer:
556516-9066
Grundat: 1992
Anställda: 40
Välkommen till Water Jet Sweden!
Water Jet Sweden grundades 1993 och har med åren blivit Europas ledande tillverkare av vattenskärningsmaskiner. Vårt huvudkontor ligger i Ronneby, Blekinge, vid Sveriges sydkust.
Water Jet Sweden ska utveckla, tillverka och marknadsföra avancerade lösningar för vattenskärning och tillhandahålla ett eftermarknadsutbud med hög kvalitet på service och reservdelar. Vår vision är att vara ett tydligt förstahandsval för kunder över hela världen som söker lösningar med vattenskärning baserat på hög kvalitet, högt tekniskt innehåll och hög servicestandard.
Vår verksamhet bygger på kärnvärden som kvalitet, hållbarhet och kundnytta. Genom ett globalt nätverk av återförsäljare och dotterbolag står vi våra kunder till tjänst i mer än 40 länder.
Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 9001:2008 – ISO 9001:2015

Kontakter

Klas Wallström
Marknadschef
0457-45 54 40
Peter Ruden
Försäljning
0457 - 455 460
Christian Svensson
Försäljning
0457-45 54 75

Filmer

Why waterjet cutting technology

Why waterjet cutting technology
Historien om Water Jet Sweden
Water Jet Annual Show 2016
Waterjet Annual Show 2014
Buildning av water jet sweden machine in 3 minutes

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när