SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Prisad vattenrenings­teknik söker nya kundsegment

Kompakt vattenreningslösning för dricksvatten
olv års forskning har gett resultat och nu regnar det utmärkelser över Stockholm Water Technology. Företagets innovativa vattenreningsteknik med elektroder visas på VA-mässan – och med sig har de även en bokstavligt talat liten nyhet.
Tekniken är utvecklad tillsammans med KTH och övergick till ett bolag 2018. I portföljen finns en kompakt vattenreningslösning för dricksvatten i tre storlekar med namnet Fors. På VA-mässan lanseras dessutom den lilla varianten Jokk som exempelvis kan placeras under en diskbänk i sommarstugan.

Enkelt förklarat handlar det om en förbättrad och patenterad CDI-teknologi som med hjälp av elektroder renar vattnet. Allt styrs med hjälp av ett intelligent styrsystem som skräddarsyr vattenkvaliteten efter kundens behov, utan att behöva använda några kemikalier.

– De flesta föroreningar i vatten övergår i jonform och de är antingen positivt eller negativt laddade. Detta utnyttjar vi. När spänning tillsätts i vattnet suger elektroderna åt sig föroreningar som magneter medan det rena vattnet åker igenom. Därefter spolas systemet och föroreningarna går vidare till en annan tank, säger Roger Forsberg, Chief Commercial Officer på Stockholm Water Technology.

Trots avsaknaden av kemikalier berättar Roger Forsberg att tekniken i Fors renar vattnet från exempelvis bakterier, salt, tungmetaller, radon, uran och PFAS, samtidigt som hårdheten kan reduceras. Själva processen övervakas digitalt med full koll på vattnets kvalitet och flöde genom systemet.

– Grundidén var att ta fram en teknik som med hjälp av smart mjukvara skulle klara av att ta bort flera föroreningar. Det är precis vad vi har nu. Annars behövs det en teknik för radon, en annan för bakterier och en tredje för hårdheten. Med Fors är allt samlat i en enda teknik, säger han.

Tekniken är oberoende av vattentemperatur, har hög vattenåtervinning samt renar vattnet utan membran, vilket gör att den kräver betydligt lägre energi jämfört med befintliga alternativ. En fördel som har uppmärksammats rejält både i Sverige och internationellt.

Stockholm Water Technology är exempelvis ett av 50 företag i Nordic Top 50 Impact Companies, finalist i Climate Smart Cities och har tagit hem EU-priset EIC Public Award.

– Utmärkelserna ger oss ett erkännande och hjälper till att fler får upp ögonen för oss. Ny teknik bemöts alltid med viss skepticism och det här ger oss trovärdighet. Det finns en stor potential men marknaden är föränderlig och för oss gäller det nu att räkna ut hur den fungerar, säger Karthik Laxman, grundare och vd för Stockholm Water Technology.

Just den delen – att få koll på marknaden – är en stor anledning till att Stockholm Water Technology väljer att ställa ut på VA-mässan. Hushåll, eller samfälligheter, bryggerier och aquakultur är i dag de tre främsta marknaderna för Fors och det finns planer på att ta fram lösningar för tillverkningsindustrin.

Här blir VA-mässan en viktig arena för att hitta intressenter inom nya kundsegment.

– Mässan är ett bra forum där vi kan marknadsföra oss och vi skulle bli väldigt glada över att träffa kunder från industrin som vi kan påbörja samtal med, säger Karthik Laxman, grundare och vd för Stockholm Water Technology.
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion