SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Problem med störningar i produktionen?

Då kan befuktare vara lösningen
Under de kalla månaderna på året uppstår problem med statisk elektricitet i produktionsmiljöer, och det kan särskilt påverka branscher som elektronik- och plastindustrin. Denna elektriska uppladdning (ESD) kan orsaka betydande produktionsstörningar.

Vilka problem genererar statisk elektricitet i produktionen?Statisk elektricitet kan orsaka allvarliga problem i produktionsmiljöer. Dessa problem inkluderar:

Sänkt produktionshastighet: Statisk elektricitet kan sakta ned produktionsprocessen och resultera i längre produktionscykler.

Lägre produktkvalitet: ESD kan leda till fel i produkter och därmed en minskad produktkvalitet.

Säkerhetsproblem: Okontrollerad gnistbildning kan utgöra en brandrisk och en fara för arbetstagares säkerhet.

Fysisk skada på utrustning: Elektronik och kretskort kan skadas av statisk elektricitet, vilket resulterar i kostsamma reparationer eller utbyte.

Statisk elektricitet kan vara särskilt utmanande inom branscher som förpackning, tryck, papper, plast, textilier, elektronik, lackering och läkemedel.

Hur kan man undvika statisk elektricitet i produktionen?För att hantera problemen med statisk elektricitet i produktionsmiljöer är den relativa luftfuktigheten avgörande. Luftfuktighet spelar en central roll i att förebygga uppbyggnad av statisk elektricitet. En rekommenderad nivå är en relativ luftfuktighet på 40–60 % RH i produktionsmiljöer för att undvika vanliga problem med statisk elektricitet.

Luftbefuktning är en mycket effektiv metod för att förebygga uppbyggnad av statisk elektricitet i tillverkningsmiljöer. För att statisk laddning ska uppstå krävs en relativ luftfuktighet under 40 %. Med en luftfuktighet på mellan 40 och 60 % kan statisk elektricitet fortfarande byggas upp, men det sker på en lägre nivå eftersom luften fungerar som en naturlig elektrisk ledare och leder bort eventuell statisk laddning.

Varför är rätt luftfuktighet så viktig?Elektrostatiska stötar och gnistor uppstår när ämnen gnids mot varandra och skapar friktion. För att friktionen ska generera statisk laddning måste den relativa luftfuktigheten vara under 40 %, vilket är fallet i många produktionsmiljöer. Denna elektriska uppladdning kallas ESD (electrostatic discharge). Luftfuktighet sänker ytmotståndet för golv, mattor och bord genom att låta våta partiklar skapa en svagt ledande film på i övrigt isolerande ytor. När luften är torr blir den en del av den elektrostatiska uppbyggnadsmekanismen varje gång det uppstår en rörelse i luften såsom vid luftkonditionering över en isolerad yta.

Korrekt relativ luftfuktighet ökar effektiviteten av antistatisk och joniseringsutrustning, vilket hjälper till att sprida elektrostatiska laddningar och minska risken för skador och produktionsstörningar.

Hur kan befuktare hjälpa till i produktionen?Befuktare är en effektiv lösning för att bibehålla rätt luftfuktighet i produktionsmiljöer. För stora produktionsanläggningar som tryckerier och produktionslinjer kan befuktare vara särskilt användbara. Dessa befuktare är utrustade med finfördelande munstycken som monteras i taket eller på väggen och avger en fin vattendimma som höjer luftfuktigheten till önskad nivå.

Även om luftbefuktning är effektiv, kan värme från industrimaskiner skapa ett torrt mikroklimat och orsaka ytterligare uppbyggnad av statisk elektricitet. Därför kan det vara nödvändigt att använda spraysystem som höjer luftfuktigheten i områden med hög värme och risk för statisk elektricitet. Individuella munstycken som placeras direkt på maskinerna kan säkerställa att temperaturhöjningar inte resulterar i torr luft och uppbyggnad av statisk elektricitet.

Statisk elektricitet är ett betydande problem i produktionsmiljöer och kan leda till produktionsstörningar, säkerhetsproblem och skador på utrustning. För att förebygga uppbyggnad av statisk elektricitet är rätt luftfuktighet avgörande. Luftbefuktning med hjälp av befuktare är en effektiv lösning för att upprätthålla den nödvändiga luftfuktigheten i produktionsmiljöer. Genom att hålla luftfuktigheten på rätt nivå kan man minska risken för statisk elektricitet och dess negativa konsekvenser. De är därför viktigt att överväga högtrycksbefuktare som en integrerad del av din produktionsmiljö för att säkerställa smidiga och problemfria produktionsprocesser.
Kontaktinformation
Postadress
Söderbymalms­vägen 6b
13644 Handen
Region
Haninge
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
5591655567
Grundat: 1948
Anställda: 4
Välkommen till Condair AB

Om Condair Group
Condair är världens ledande producent av energivänliga anläggningar och system inom evaporativ kylning, avfuktning och luftbefuktning. Vi exporterar till mer än 50 olika länder runt om i världen. Ett stort antal välkända företag har valt våra system, bland annat Danfoss, Novo Nordisk, Siemens, Ericsson, IKEA, ARoS, Vestas, Arla, Volvo m. fl.

Energivänliga lösningar inom evaporativ kylning, befuktning och avfuktning
Condair levererar befuktning, avfuktning och kylning till små, medelstora och stora verksamheter runt om i världen. Våra lösningar styr luftfuktigheten med stor precision och är extremt energi- och miljövänliga, både vad gäller ström- och vattenförbrukning. Condair-gruppen har en bred uppsättning av tekniska lösningar och exporterar våra ledande varumärken ML System, Defensor, Condair, Draabe samt JS Humidifiers till över 70 länder. Condairs produktionsanläggning i Danmark har ett hygien- och ISO-certifierat luftbefuktningssystem (ML System) som täcker hela kedjan – försäljning, produktion, installation och service. Varumärkena Draabe och Condair är godkända för befuktning i hälsomiljö.

Condair har stor erfarenhet av fuktregleringslösningar
Vi har levererat kylning och luftbefuktning till bl.a. Facebooks datacenter i Luleå och vi sänker temperaturen med 10 grader vid vallfärdsorten Medina i Saudi-Arabien med hjälp av världens största kylanläggning utomhus.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 2200 – ISO 9001:2015

Kontakter

Condair Marketing
08-38 83 00
Mette Juul
+45 29 40 47 28

Filmer

Befuktning inom trä produktion

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-11-24
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
2023-11-23
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
2023-11-22
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
2023-11-21
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
2023-11-20
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen