ONSDAG 04 AUGUSTI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemma

Att få till rätt temperatur i varje rum i sitt hem ökar inte bara ens personliga välbefinnande – att skapa ett hälsosamt klimat i hus och lägenheter kan även minska dina energikostnader. Det visar siffror från Tado som tillverkar smarta klimatprodukter för hemmet.
Vi har alla individuella krav på temperaturen hemma. Vissa vill ha det svalt, andra föredrar när det är något varmare. Den perfekta rumstemperaturen som passar alla existerar helt enkelt inte. Men det är samtidigt bra att känna till det faktum att olika rum i hemmet gott och väl kan ha olika temperaturer beroende på vad rummet används till.

Inte för varmt...
I vår strävan efter att få en perfekt inomhustemperatur tenderar många människor att överhetta sitt hem, särskilt när vädret ute är ruggigt. Resultatet blir inte bara en rumstemperatur som överstiger den temperatur man faktiskt behöver utan det kan även ge en negativa effekter. Höga inomhustemperatur kan medföra illamående, trötthet och huvudvärk enligt Folkhälsomyndigheten. Ett av de vanligaste misstagen vi svenskar gör är att ställa in värmen så högt som möjligt för att snabbt få ett rum varmt. Men att vrida värmereglaget till den till högsta nivån betyder ingalunda att ditt rum värms upp på kortare tid. Tvärtom kommer det att leda till överhettning och därmed ett slöseri med energi. Något som garanterat kommer att synas på räkningen från energibolaget. Genom att bara dra ner reglaget en grad på din termostat kan du spara hundralappar.

...men heller inte för kallt

Även motsatt gäller att om vi har det för kallt inomhus kan det leda till hjärt och kärlsjukdomar, lungrelaterade sjukdomar och även påverka vårt blodtryck enligt Folkhälsomyndigheten. Även reumatism och vissa muskelsjukdomar kan påverkas negativt.
Men vad är då den bästa temperaturen för varje rum? Att få till ett temperaturmässigt trivsamt hem handlar mer om att värma upp och ventilera effektivt – snarare än att bara låta värmen stå på hela dagen. Det finns dock några riktlinjer man kan följa:

Vardagsrum – 20 till 22 °C. För de flesta är vardagsrummet hjärtat i hemmet. Det är platsen att samlas på kvällarna och på helgerna. Således måste den uppfylla de högsta kraven på mysighet och komfort, särskilt i ett familjehem. Den genomsnittliga vardagsrumstemperaturen bör vara cirka 21 °C. Detta ger lite utrymme för justeringar efter dina mycket personliga behov. Medan 20°C bara kommer att vara perfekt, kommer andra inte att känna sig helt bekväma förrän 22 °C har uppnåtts.

Badrum: 21 till 24 °C. På grund av den höga luftfuktigheten som orsakas av varmt vatten har badrummen en ökad risk för mögelangrepp, så din badrumstemperatur bör aldrig bli för låg. Se till att den fuktiga badrumsluften byts ut regelbundet genom att öppna fönster eller använda ett ventilationssystem. Dessutom, även om badrum inte används under större delen av dagen, vill vi ha det varmt när det är dags för ett besök, inte minst på morgonen. Eftersom du kanske har fasta badrumstider kan en smart termostat vara en lämplig produkt att investera som kan ställa in rätt temperatur enligt ett fastställt schema.

Kök: 18 till 20 °C. Köket innehåller naturligt fukt från oss när vi både andas och framförallt när vi lagar mat. Risken för att denna fukt kan sätta sig på de kalla ytterväggarna och uppmuntrar mögeltillväxt kan minimeras genom rätt uppvärmningsvanor. Varm luft kan absorbera fukt bättre än kall luft. Därför är det viktigt att värma upp regelbundet och inte stänga av uppvärmningen helt i köket. Detta för att förhindra att rumsluften svalnar för mycket. Samtidigt minskar korrekt och regelbunden ventilation fuktigheten i rummet.

Sovrum: 16 till 18 °C. Det finns många faktorer som kan påverka sömnkvaliteten. En av dem är definitivt rumstemperatur. Om ditt sovrum är för varmt eller för kallt kan din sömn påverkas av detta. Grundregeln är att en lägre sovrumstemperatur gör att du kan återhämta dig bättre, något som även ger en positiv effekt på prestation dagen efter. Att hålla temperaturen i ditt sovrum runt 18 °C är en bra riktlinje. Du kan alltid justera några grader uppåt eller nedåt om du känner för det så klart, det viktigaste är att du sover gott.

Barnkammare: 18 till 20 °C. Spädbarn och småbarn blir oftare sjuka än vuxna, eftersom deras immunsystem inte är fullt utvecklat än. Därför bör deras rum om möjligt ha en behaglig medeltemperatur som samtidigt inte skiljer sig mycket från den rumstemperatur som vi vuxna föredrar. Du kan alltid ge ditt barn ett extra lager kläder om det skulle behövas. Om du har ett nyfött barn i ditt hushåll, kom ihåg att barnet aldrig ska bli för varmt, så du bör i alla fall förhindra att barnet blir för varmt. Det är en bra idé att hålla ett vakande öga på rumstemperaturen, vilket görs enkelt idag tack vare smarta hem-lösningar som kan övervaka dina rum.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling