Sökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltid - industritorget.se
SÖNDAG 05 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Sökte en nischverksamhet – blev lösullsentreprenör på heltid

Det var tänkt att vara en nischverksamhet, en tilläggstjänst, i Frode Næss byggföretag.
Satsningen på lösull blev mer än så – det blev ett nytt företag, Isobygg Midt-Norge.

– Nu är vi störst bland Isobygg-kedjans 14 företag. Under 2019 använde vi drygt 300 ton Supafil Frame, det är 30 procent av hela Isobygg-kedjans förbrukning, säger Frode Næss.

Det är full fart på verksamheten. Bland de aktuella projekten som är inbokade finns prestigeprojektet Bromstad Allé, i stadsdelen Strindheim strax öster om Trondheims centrum.

För byggherren och de som ska flytta in handlar det om 58 lägenheter, från 38 till 121 kvadratmeter, i tre huskroppar på tomten som tidigare kallades Bromstad gård. För Frode och hans medarbetare handlar det om 3 200 kvadratmeter som ska isoleras med lösull, 20 centimeter i väggarna och 40 centimeter i taken.

– Allt som allt 1 200 paket lösull på vardera 15,5 kilo. Vi gör allt på 8-9 arbetsdagar. Med traditionell isolering hade det tagit tre till fyra gånger så lång tid.

Det är en delförklaring till Isobyggs framgångar i Norge. Den radikala tidsbesparingen – med bättre resultat, enligt Frode – har mer eller mindre revolutionerat byggbranschen på några få år.

– Dessutom slipper man lagra isolering på arbetsplatsen och det är minimalt med spill, fortsätter Frode.

Det var en ren slump att Frode Næss började med lösull för åtta år sedan. Han drev en liten byggfirma söder om Trondheim och sökte efter en nischverksamhet, en tilläggstjänst som han kunde erbjuda kunderna. Valet föll på lösull och han kontaktade Knauf Insulation. De introducerade honom för en lösullsentreprenör och lite senare fick han, till självkostnadspris för kunden, prova att isolera ett garage utanför Trondheim.

– Sedan har det bara rullat på, säger Frode och får det att låta enkelt.

Byggföretaget lades ner och istället startade Frode Isobygg Midt-Norge med samma medarbetare och har idag två fullutrustade lastbilar. I dagsläget tar han även in ytterligare tre personer vid arbetspucklar. Vilket verkar vara det naturliga läget i nuläget.

– Ja, så är det, skrattar Frode.

– Jag söker med ljus och lykta efter fler medarbetare. Tills vidare jobbar jag 100 procent med produktion på dagarna och sköter det mesta administrativa arbetet på kvällar och helger.

Frode Næss är ändå tacksam. Med Isobygg och samarbetet med Knauf Insulation har han bättre lönsamhet än i den tidigare byggfirman och arbetet är mer förutsägbart.

– Dessutom är Supafil Frame, som vi använder i alla konstruktioner, den bästa lösullen på marknaden. Det betyder mycket att vi kan erbjuda högsta kvalitet i hela kedjan.

Och framtiden är han inte det minsta bekymrad över.

– Allt fler byggherrar och entreprenörer får upp ögonen för fördelarna med lösull. Det enda problemet är att vi ska hinna med också.

Nicole den Dulk
Marketing Assistant Scandinavia
nicole.dendulk@knaufinsulation.com
+46703656604

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-03-31
Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i SverigeHallströms Verkstäder AB om Projektet Smart Industriell Modernisering JHSatsning på fossilfritt gruvbrytningssystemFyrfasen Energi och Eways krokar arm för att göra det lätt att köra elbil
2020-03-30
Vi har godkända kirurg­maskar som är CE och ISO märkta.Akutsjukhus prisat för innovativ plåtfasadLesjöfors koncernchef: ”Vår beredskap är god och vi följer utvecklingen dag för dag”Passa på innan den 6 AprilLär dig mer om DATRONs fräsverktyg Ny betydande order: DVel levererar mätutrustning till Studsvik Det stora antalet video­möten utmanar IT-säkerheten Distansutbildning värdefullt i CoronatiderStor potential för bioenergi - branschen står redo för att levereraEntreprenad Live är positiva i orostider – “Vårt koncept håller”3D-skrivarna går varmaGPIF och Kommuninvest gör gemensam satsning på gröna obligationerSatsa på varseldrabbade – skapa snabbspår för omställningNSVA ser stora fördelar med schaktfria lednings­dragningarAnvänd telefonen som Passerkort
2020-03-27
Rototilts helautomatiska snabbfästessystem den stora snackisen under ConexpoStyrud investerar för hållbarhetFAT av RO-anläggningEmballator Melleruds Plast kraftsamlarArkitekter skriver ut skyddsutrustning till vårdpersonal i coronatiderVolkswagen fyller på med laddbara bilar för den svenska marknadenRegion Värmland väljer Steora efter lyckad utvärderingLinde & Lantmännen Agroetanol bygger ut koldioxidanläggningen Norlic i NorrköpingVattenstämman 2020 i Kalmar ställs inBilfläktar blir respiratorer när Ford samarbetar med 3M, GE Healthcare och UAWBranschens första självsugande batteridrivna vattenpumpEnergiförbättring blir elföretag
2020-03-26
Ny agentur hos LichronProblem med att få fram prototyper och små serier?Hög tid att boka reparationer och renoveringar under semesterperioden.Falun först i Sverige med Dig Assist i skolanKunskap om tryck & kvalité i varje bitLagerautomation är hetare än någonsin Descartes stärker sitt e-handelserbjudande, förvärvar PeoplevoxDescartes växlar upp i Norden – rekryterar HR-chefSå påverkas det sydsvenska näringslivet av CoronavirusetDen smarta fabrikenRädda SME-företagen - Storföretagen måste betala sina fakturor i tidSTIHL inför hemleverans av motorsågarASUS lanserar Chromebook Flip C436 i SverigeFullt fokus på hållbarhet när Klädesholmen satsar på solcellsanläggningNu öppnar Würth butik i Växjö - invigningsdagar 26-27 mars!Träbyggandet ökar och Sweco skriver ramavtal med DeromeBranschens första batteridrivna rensmaskinHuawei och Deloitte i ny rapport: 5G-teknik hjälpte Kina bekämpa Coronaviruset
2020-03-25
Hållfasta tryckfjädrar i verktygsstål för höga temperaturer Säkerhet från EnglandElmia Lastbil flyttas fram till 2021Gasum ska förse Preem med förnybart marint bränsleAbsolicon står stadigt trots Coronakris​Beijer Byggmaterial släpper guide till hantverkare i hantering av Covid-19Derome expanderar mer – slår upp portarna i Karlskrona
Annonser