SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Saab expanderar i USA

Invigde igår ny produktionsanläggning
Saab invigde sin nya produktionsanläggning i West Lafayette i Indiana, USA 13 oktober 2021. Anläggningen är specialanpassad och utgör ett stort steg såväl för Saabs globala expansionsstrategi som för företagets tillväxt och investeringar i USA.

Saab kommunicerade i maj 2019 att företagets expansion inom flygsektorn i USA skulle förläggas till West Lafayette och uppbyggnaden av den nya anläggningen startade under 2020. Anläggningen, som har slutförts inom utsatt tid och budget, kommer inledningsvis att användas för inhemsk produktion av Saabs bakkropp till skolflygplanet T-7A Red Hawk. Den kommer också att användas för forskning och utveckling inom autonomi, artificiell intelligens och avancerad tillverkning.

- Detta är ett historiskt ögonblick för Saab. Vår nya högteknologiska produktionsanläggning och växande personalstyrka är resultat av Saabs löpande investeringar i USA. Skolflygplanet T-7A Red Hawk kommer att användas för att utbilda nästa generations stridspiloter och vi ser också fram emot att välkomna och utbilda nästa generations flygingenjörer och andra högkompetenta medarbetare här. Vi är en betrodd lokal partner och vi kommer att investera i samhället i West Lafayette såväl som i forskning och utveckling som bidrar till att hålla människor och samhällen trygga, säger Saabs koncernchef och VD Micael Johansson.

- Indiana är en naturlig hemvist för Saab och jag är glad att vara på plats för att fira invigningen av den här utmärkta produktionsanläggningen. Saab skapar jobb inom försvars- och flygindustrin för invånarna i Indiana, vilket vi är stolta över. Jag ser fram emot att Indiana och Purdue University kommer att kunna bidra till att forma framtidens flyg inom ramen för T-7A Red Hawk-programmet i West Lafayette, säger Eric J. Holcomb, guvernör i Indiana.

Saab planerar att rekrytera upp till 300 medarbetare, exempelvis montörer, ingenjörer och systemadministratörer, till produktionsanläggningen. Verksamheten i West Lafayette kommer också att samverka med Purdue University med forskning och utveckling inom områden som sensorsystem och artificiell intelligens. Saab planerar att exportera produkter och teknologi som produceras vid anläggningen.

- Vi ser fram emot de möjligheter till praktikplatser och anställningar som samarbetet kommer att ge Purdue Universitys studenter och alumner. Vi är mycket glada att Saabs verksamhet etableras här i Discovery Park District i Purdue och ser fram emot att samarbeta med en världskänd aktör som Saab och att bidra till de amerikanska medborgarnas säkerhet, säger Mitch Daniels, rektor vid Purdue University.

- Detta blir den sjunde orten i USA där Saab har verksamhet. Saab Inc. är stolta att vara ett amerikanskt företag som säljer amerikanska produkter. Vi är väl insatta i den amerikanska militärens uppdrag och vi har en företagskultur som gör att vi arbetar snabbt, effektivt och i nära samarbete med våra kunder. Nu ser vi fram emot att vara en del av lösningen för att hålla amerikaner i USA och andra delar av välden säkra.

T-7A Red Hawk är ett helt nytt avancerat pilotträningssystem som är designat och tillverkat i ett partnerskap mellan Saab och Boeing för U.S. Air Force för att utbilda nästa generations piloter. Vid anläggningen i West Lafayette kommer Saab att bygga bakkroppen med installerade delsystem, bakom cockpit. Bakkroppen levereras sedan till Boeings anläggning för slutmontering i St. Louis, där den byggs ihop med framdelen, vingarna, fenorna och flygplansstjärten.

T-7A Red Hawk är döpt som en hyllning till Tuskegee Airmen, de första afroamerikanska militära flygarna inom det amerikanska flygvapnet. Under första världskriget flög de ofta i flygplan med en rödfärgad bakre del, därav namnet Red Hawk.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
För ytterligare information, vänligen kontakta:

Saabs presscenter
+46 (0)734 180 018
presscentre@saabgroup.com

www.saab.com
Kontaktinformation
Postadress
Bröderna Ugglas Gata
58254 Linköping
Region
Linköping
Östergötlands län
Sverige
Organisationsnummer:
556036-0793
Grundat: 1937
Anställda: 14890
Välkommen till SAAB AB

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar som sträcker sig från militärt försvar till civil säkerhet.

Saab har verksamhet och medarbetare på alla kontinenter och utvecklar, anpassar och förbättrar ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov.

Kontakter

Ann Wolgers
Presskontakt
+46 73 4187052

Filmer

Saab's Thinking Edge

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-13
Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsproduktVärldens smartaste mobila B2B-projektor?Power expanderar lager i SkillingarydNy dalakraft till föreningslivetVästerbotten gör kompetens­inventeringSTIHL lanserar röjsågen FS 561Kopplar samman Betong och AI
2021-10-07
Rörkopplingar i tekno­polymerSpeciallösning för Med Tech!Varmluftspistoler för krympslangFortsatt medvind för laddnätverket ChargePointSkanska väljer innerväggar från Xella till NatriumSkapa affärer av insamlad data - steg för steg Bjelin ställer om till grön elHur väljer man rätt processvärmare?Solcellsparken är nu på plats på taketNy generation elektriska motviktstruckarEngcon öppnar webbshopMaximera drifttiden med Hitachi ZX160-7 och ZX180-7
2021-10-06
Från siktdukar till elcentraler - en 127-årig historiaScania satsar på grönare ITIp-klassade snabb­kontakter för tuffa miljöerVårt kvalitetsarbete tar aldrig pausÅterbrukad plåt gör entré inom rymdforskningenYoung Entrepreneurs Challenge 2021 i Europa