SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora kostnadsbesparingar på minskad vatten­konsumtion

Tack vare Busch Vacuum Solutions och MINK klovakuumpump har Rheinfelsquellen GmbH drastiskt lyckats reducerat vattenförbrukningen från den kommunala vattenförsörjningen.
Hållbarhet och miljöskydd är inte bara tomma ord för Rheinfelsquellen GmbH, utan som ägare av en av Tysklands största privata brunnar skapar det en grund till oro. Därför är man nu mycket nöjda över att man drastiskt lyckats reducerat vattenförbrukningen från den kommunala vattenförsörjningen.

Att spara på resurserna har en hög prioritet hos Rheinfelsquellen och är en av anledningarna till att man valde att drastiskt reducera vattenförbrukningen från den kommunala vattenförsörjningen. Genom att använda den mest avancerade vakuumteknologin för avgasning av mineralvatten har man kunnat spara i genomsnitt 3 000 kubikmeter vatten per påfyllningsanläggning varje år. Lösningen gick ut på att ersätta de befintliga vätskeringsvakuumpumparna med MINK klovakuumpumpar från Busch Vacuum Solutions.

Rheinfelsquellen är ett företag med anor som går ända tillbaka till 1905. Det familjedrivna företaget har utvecklats till en av Tysklands största privata brunnar och drivs idag av fjärde generationen i samma familj. Man producerar omkring 700 miljoner liter mineralvatten och andra alkoholfria drycker per år. I produktsortimentet finns bland många olika varumärken som Sinalco, Aquintel och Staatl.

Påfyllningen sker på anläggningen Duisburg-Walsum i sammanlagt åtta påfyllnadsanläggningar för PET-flaskor, glasflaskor och återanvändningsbara tunnor med en total kapacitet på 210 000 flaskor i timmen.

De tidigare vätskeringspumpar användes på samtliga påfyllningsanläggningar för avgasning av brunnsvattnet i avgasningstanken. Driftsprincipen förutsätter vatten som driftsvätska för att generera vakuum. Vattnet tas från det publika vattennätverket och vidare till det offentliga avloppssystemet som avloppsvatten. Vattnet matades via vakuumpumparna till en delkrets. Färskvatten behövde dock matas permanent för att undvika att vattentemperaturen skulle stiga. Detta är en nödvändig åtgärd eftersom vätskeringsvakuumpumparnas prestanda är beroende av vattentemperaturen. De är tekniskt konstruerade att uppnå den högsta vakuumnivån vid en driftsvätsketemperatur på 15 grader Celsius. Ju varmare vattnet i kretsen är, desto sämre vakuum. Det krävs en viss vakuumnivå för att extrahera alla gaser ur brunnsvattnet i förångad form till avgasningstanken.

Rheinfelsquellen registrerade en genomsnittlig vakuumförbrukning på 3 000 kubikmeter per buteljerings-anläggning per år. Kostnaderna för detta uppgick till ett årligt genomsnitt på 10 000 euro per påfyllningsanläggning. För att helt komma undan denna vattenförbrukning valde man att undersöka möjligheterna med torrgående vakuumpumpar.

Busch Vacuum Solutions MINK klovakuumpump såg ut att bli den perfekta lösningen. Denna vakuumpump kräver ingen driftsvätska i kompressionskammaren och drivs helt utan vatten eller någon annan driftvätska. Inledningsvis installerades en MINK klovakuumpump i anläggningen på försök. En vätskeavskiljare installerades före denna, eftersom det alltid finns risk att mindre mängder brunnsvatten också sugs in. Denna vätskeavskiljare förhindrar att vatten kommer in i vakuumpumpen. Den arbetar helt självständigt. Om en viss mängd vatten samlas där så tömmer den sig helt automatiskt under pågående drift utan att det påverkar själva avskiljningen. Detta innebär att vattnet avgasas helt automatiskt under treskiftsdrift under fem eller sex arbetsdagar i veckan.

Efter den framgångsrika driften med den första MINK klovakuumpumpen har Rheinfelsquellen ställt om tre andra påfyllningsanläggningar till denna moderna vakuumteknologi och därmed drastiskt kunnat reducera vattenförbrukningen.

MINK klovakuumpumpar är näst intill underhållsfria tack vare att de arbetar utan vätska samt använder den kontaktfria driftsprincipen. Ett underhållsavtal gör att samtliga vakuumpumpar kontrolleras en gång varje år av en servicetekniker från Busch för att säkerställa att de fungerar som de ska. Utöver detta finns en 24-timmars service hotline tillgänglig för kunderna.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Irene Jepsen
Marketing and Quality Coordinator

Mobile/Direct: +46 31 338 00 97
Switchboard: +46 31 338 00 80
irene.jepsen@busch.se

Busch Vakuumteknik AB
Växthusvägen 2, 435 33 Mölnlycke, Sweden

www.busch.se

Kontaktinformation
Postadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Besöksadress
Växthus­vägen 2
43533 Mölnlycke
Region
Härryda
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556198-1308
Grundat: 1978
Anställda: 18
Välkommen till Busch Vakuumteknik!

Busch Vacuum Solutions är en av världens största tillverkare av vakuumpumpar, fläktar och kompressorer. Vårt produktutbud omfattar lösningar för vakuum- och övertrycksteknik inom alla industrisegment.

Buschs produktutbud har världens största urval inom industriell vakuumteknik. Vi kan dra fördel av mer än 50 års erfarenhet från tillverkning av vakuumpumpar och lågtryckspumpar.

Vårt företag grundades 1963. Med 60 dotterföretag i 42 länder och försäljningsrepresentanter i fler än 30 länder kan vi ge goda råd och praktisk support till våra kunder på plats.

Alla våra produkter finns tillgängliga med olika tillval och avancerade finesser för att passa ett stort urval av tillämpningar så att våra kunder kan dra fördel av den bästa och mest kostnadseffektiva lösningen. Vi utvärderar ständigt våra aktiviteter i syfte att vidmakthålla högsta standard och vi fortsätter att utveckla nyskapande teknologi som definierar framtiden vad gäller tillämpningar inom vakuumsystem.

Vårt huvudkontor är beläget i Maulburg (Tyskland), där vår tyska huvudfabrik ligger. Maulburg är också hemvist för vår tyska försäljningsorganisation. Busch har även produktionsanläggningar i Schweiz, Storbritannien, Tjeckien, Korea och USA. Busch-gruppen är ett familjeägt företag som leds av familjen Busch.

Buschs arbetsstyrka med fler än 3 000 anställda i hela världen innefattar många specialister inom kemi, mekanik och service. Med vårt globala servicenätverk erbjuder vi våra kunder strömlinjeformad service inom vakuumpumpar och vakuumsystem. Buschs servicetekniker och ingenjörer konstruerar och underhåller vakuumsystem i jordens alla hörn och inom många industrisegment – från oljeutvinning till havs i Arktiska havet till livsmedelsförpackning i Patagonien.

Våra fabriker använder det senaste inom tillverkningsteknik, maskiner och utrustning. Våra kvalitetsstyrningsprocedurer överträffar DIN EN ISO 9001-kraven och ger alla nödvändiga certifieringar för att möta de specifika kraven från alla våra kunder.

Välkommen att kontakta oss på Busch Vakuumteknik, vi finns i Mölnlycke och Uppsala.

Servicecenter Öst & Nord
Vaksala Eke, SE-755 94 Uppsala
Telefon: 018-470 14 30


Certifieringar

ISO 14001:2015 – ISO 9001:2015

Kontakter

Irene Jepsen
Marknad
031-338 00 80
Göran Johansson
+46 31 338 00 86

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Busch Vakuumteknik AB

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-10-15
Investeringar för framtidens Smart Factory Volvo CE bidrar till en hållbar framtidIngersoll Rand kondenshanteringssystemABB firar stolt fem år av ABB Ability-innovationerVerksamhet som flyttar utomlands – tillverkningsindustrin hårt drabbadFörst i världen med autonom skotningDescartes kommenterar E-barometern Q2 2021Alelion förstärker säljteam efter mycket starkt orderinflödeÅteranvändning av komponenterRevolutionerande teknik för trottoardetekteringFör framtidens maskin­uthyrare, för nästa generation
2021-10-14
Tillsammans skapar vi Sveriges bästa material­hanteringInnovativ metod gör 3D-printning i koppar möjligtSMC lanserar nya produkter för batteritillverkningXano spänner musklerna på Elmia SubcontractorIntegrering av Topcon höjer ribban inom grävprecisionHur får man en dygnet runt produktion att fungera smidigt?Ankorstore fortsätter att expandera och tar nästa kliv i NordenSaab expanderar i USAEpiroc vinner stor gruvutrustningsorder CTC lanserar ett nytt koncept för större fastigheterEfterfrågan på begagnad elektronik är högre än någonsinNy säljare på Sennebogen hos Scantruck ABCO2-kompenseringstjänst får DEKRA-validering inom hållbarhet
2021-10-13
Intercut på Blechexpo 26 – 29 oktober 2021Etablerar sig på den svenska marknadenNCC bygger tunnel för skyfall i KöpenhamnHitta bra ergonomi när du jobbar hemifrånTurbo R-Line är här!Läkemedelsrobotar gör entréNy standard för batteri­anläggningar med litium-jonbatterierUtställning om svensk arkitektur och hållbarhetBiogasen kan minska koldioxid­utsläppen inom industrinHöghastighetsfräsmaskinen DATRON MLCube är unik i sin storlekAI och framtidens arbetslivSamrådsstart för reviderad vindbruksplanSelga och Storel blir Rexel
2021-10-12
Correa presenterade två stora nyheter under EMO 2021Ravema tar fram modulbaserad automationslösning!Smart belysning spar energi i hjärnsmart skolaIntegritetsfokuserade annonserings­lösningar är här för att stannaSå ska en grönare verkstadsindustri hjälpa Sverige att nå klimatmålenGötene Ufo lanserar nya skopor
2021-10-11
Ny termiskt ledande plast för krävande applikationerÖgonsäker industriell laser med hög effektComPacT NSX/NSXm en ny generation isolerkapslad effektbrytareFossilfri E-mobilityNy teknik kan göra kropps­arbete 60 procent lättaregop lanserar akrylskivor av 100% återvunnet materialHydroscand utökar sortimentet med flexibel avgasklammerSTIHL lanserar kraftfull topphandssågÖka din lönsamhet med Hitachi ZX210-7 och ZX225US/USR-7BRA Bygg partner till WangeskolanInterConsult Sverige sluter samarbetsavtal med Malte Månson VerkstäderAlcros höstnyheter är utvalda för perfektionHiQ etablerar sig i Jönköping
2021-10-08
Här är kreditkortet av 100 procent träFem tips när du väljer avlopp för hög miljöskyddsnivåSäkra framtidens arbetsplats med identitet i centrumFler eldrivna grävmaskiner och lastare från VolvoEngcon förenklar transport och förvaring av tiltrotatorerEyetron lanserar inom kort sin säkerhetsprodukt