SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tidseffektiv 3D mätning med TBMX

TBMX kan hjälpa er innan ni vet om att det finns ett problem!
Att mäta detaljer man tillverka är vitalt när du ska producera en serie av detaljer. Detta görs dels för att märka hur stora felmarginalerna är i maskinen eller maskinerna är som tillverkar detaljen. Är detaljerna av mindre storlek kan varje mikrometer räknas.

Därför införskaffar sig många större mekaniska verkstäder och serie tillverkare diverse mätverktyg som bland annat ytjämnhetsmätare och 3d mätutrustning. Då maskinerna ibland kan vara ganska dyra så finns det istället möjligheten att låta specialiserade företag mäta detaljerna åt en.

Vad är 3D mätning?3D-skannar eller 3D mätning har använts sedan tidigt 1990-tal för att digitalisera föremål till tredimensionella punkter som i sin tur representerar verkligheten. De första modellerna var primitiva men gav tredimensionella punkter med XYZ-koordinater. De första maskinerna var i princip en CNC-fräs som rörde sig i 3 axlar. Istället för att använda ett fräshuvud tog man ett tryckkänsligt instrument som registrerade en position varje gång den mötte motstånd.

3D mätning blev allt snabbare men krävde fortfarande att objektet låg ner inom volymen som maskinen kunde mäta. Tekniken utvecklades sedan där maskinen började använda optiska instrument för att registrera Z-axeln och kunde på så sätt läsa in en hel linje av punkter. Detta sker när en laser eller ljus-linje lyser på objektet och registreras från en vinkel av en kamera. När linjen böjer sig över föremålet registreras Z-måtten.

Ett av de stora problemen med 3D mätning har varit att skannern måste veta sin egen position i relation till objektet som skannas. Traditionellt användes mätbord och mätstationer som var fast monterade och tog mycket plats. Dessa garanterade en stabil miljö där föremål kan monteras och inte förflyttas i förhållande till 3D skannern. Nya tekniker eliminerar dock behovet av att ha ett stort mätbord.

Contact 3D mätningPrecis som namnet antyder är tekniken samma som den ursprungliga tekniken för 3D mätning där ett verktyg registrerar när ett mäthuvud får kontakt med föremålet. Med dagens teknik ger det väldigt exakta mätningar då mekaniken i dessa skannrar är väldigt exakt.

Non-contact 3D mätningIstället för att mäta i kontakt med objektets yta använder non-contact 3D skannrar flera lösningar. Det finns tekniker som använder en mätarm med ett skanningsverktyg monterat. På dessa maskiner registrerar armen var skannern är samtidigt som skannern läser av ytan av föremålet. Inläsningen sker genom att minst en kamera är placerad "off-axis" (parallellförskjuten) gentemot en ljuspunkt som skickar ut antingen en laserlinje eller ett rutnät. Kameran urskiljer sedan den belysta ytan på föremålet. Om ett föremål är runt blir ljuset (linjen eller rutnätet) förvrängt sett från kamerans håll och med avancerad trigonometri och realtidsberäkningar kan mjukvaran i skannern räkna ut ett djup på på linjen. Därefter registreras linjen per pixel på sensorn. Skanningsobjektets referensposition säkerställs genom olika tekniker när det gäller non-contact 3D skannrar. Den traditionella lösningen är att montera skannern på en mätarm vilket låser 3D skanneroperatören till en position. Denna teknik fungerar i en verkstad vid särskild mätstation, men gynnar inte flexibilitet och portabilitet.

Användningsområden för 3D mätningAnvändningsområdena för 3D mätning växer hela tiden och så gör även antalet 3D skannrar på marknaden. 3D skanning används i synnerhet av två huvudsakliga näringar: mätningar och reverse engineering samt referensskanningar.

Vilka är TBMX?Niklas Bergqvist startade sin mättekniska bana 1997. 2001 bildades Team Bergqvist som enskild firma, med inriktning mätkonsult, för att hjälpa företag med mätteknik på plats hos dom. 2012 ombildades företaget till aktiebolag, med samma inriktning som tidigare. TBMX har nu 25 års erfarenhet av mätteknik. Våra kunder finns inom fordons, sjukvård, plast, gjut och rymd industrin. Vi har med största säkerhet varit med och påverkat något som ni stöter på i er vardag. Vår tid ute på fältet har gett oss god kunskap om olika tillverkningsprocesser och deras påverkan på det slutgiltiga resultatet.

2020 byter företaget skepnad, maskiner med hög precision införskaffas, en fast adress med egna lokaler hyrs i Ljungby och företaget byter namn till TBMX (TB Metrology).

Hur kan TBMX hjälpa er?TBMX mål är att på ett tidseffektivt sätt bistå med mätteknisk kompetens för att leverera ett mätresultat som ger beställaren rätt möjligheter att uppnå rätt kvalitet till rätt pris på kortast möjliga tid.
Kontaktinformation
Postadress
Kungs­gatan 33
34131 Ljungby
Region
Ljungby
Kronobergs län
Sverige
Organisationsnummer:
556876-5944
Grundat: 2012
Anställda: 2
Niklas Bergqvist startade sin mättekniska bana på R-Man AB och har arbetat med mätteknik sedan 1997.

Sedan 2001 som konsult inom mätteknologi.

2012 bildades aktiebolaget Team Bergqvist AB.

2020 har verksamheten bytt namn till TBMX (TB METROLOGY) och införskaffat egen mätutrustning för hög precision. Vi hyr in oss i ett tempererat mätrum hos ID Modeller.

ID Modeller är specialister på verktyg, modeller, prototyper och fixturer. Dom kan bistå vid tillverkning av bland annat mätupplägg och fixturer för att underlätta mätning.

20 år i branschen med kunder inom fordons, sjukvårds, plast, gjut och rymdindustrin.

Vi har god kunskap om olika tillverkningsprocesser och deras påverkan på det slutgiltiga resultatet.

Vi har under åren skaffat oss ett brett nätverk med spetskompetens inom många områden.

Vi kan ha lösningen på era problem även om det inte gäller mätning. Vi ser inte problemen, vi ser möjligheter.

Välkommen att kontakta oss!

Delta i TBMX´s Webinar om Mätprotokoll 2.1

Kontakter

Niklas Bergqvist
037210425
0706635444

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Umeå vill möjliggöra vätgasflyg till 2035Arctic Paper i Munkedal satsar på hållbar energiSå snabbt elektrifieras Göteborg World of Volvos invigningRO-Gruppen utför fasadrenovering
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884