SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

VA-mässan tog branschen in i framtiden

Sorlet tog aldrig slut
Äntligen kunde VA-branschen träffas igen och tillsammans blicka in i framtiden med ny kunskap och spännande innovationer. I år märktes det tydligare än någonsin att det är på VA-mässan som utvecklingen av vår absolut viktigaste samhällsfunktion tar sin början.

Sorlet tog aldrig slut. Det var som om ingen ville sluta prata, som om det alltid fanns en ny kollega att hälsa på eller en ny produkt att lära sig mer om. VA-mässan 2022 var både ett kvitto på styrkan i det fysiska mötet och på drivkraften inom VA-branschen att hela tiden driva utvecklingen framåt – både som en nystart och ett krafttag inför de kommande 100 åren.

– Jag själv har varit svältfödd på möten och var som ett barn på julafton i måndags när vi kom hit och fick träffa alla branschkollegor. Sedan möttes vi av en anstormning engagerade kunder i tisdags. Vi har haft dagsbesökare som satte sig och åkte bil i tre timmar enkel väg för att inte missa mässan, säger Marcus Albaeus, försäljningschef på Prominent i Sverige.

Glädjen över att kunna träffas igen var påtaglig bland såväl besökare som utställare. Nya kontakter, gamla kontakter och framför allt nya innovativa produkter som under de senaste åren har varit svåra att marknadsföra kunde äntligen få synas på VA-mässan.

– Det har varit en jättebra mässa och det var rena kosläppet tisdags när mässan öppnade. Från kvart över nio var det fullproppat i montern och alla våra sex säljare hade fullt upp – vilket var jätteroligt. Jag tror att det har funnits ett uppdämt behov av att träffa folk, både hos oss och hos våra kunder, och att alla har haft det riktigt trevligt på mässan, säger Jan Ångman, försäljningschef Industri/VA på Georg Fischer, och lyfter fördelen med att kunna visa produktnyheter för många potentiella kunder under bara några dagar.

– VA-mässan är väldigt viktig för oss och är det absolut lättaste sättet att få ut info om våra produkter. Även om vi har sex säljare tar det tid att nå ut på marknaden – på en mötesplats som denna är det betydligt lättare.

I år var det innovationer som stod i centrum. Innovationer som ska hjälpa branschen, ja hela samhället, att klara framtidens utmaningar. Fyra viktiga teman fick extra stor uppmärksamhet i det öppna scenprogrammet på Innovationsscenen; Säkerhet och vatten, Digitalt vatten, Cirkulär vattenhantering och Water Management.

– På Innovationsscenen lyfte vi högaktuella ämnen tillsammans med både stora och nystartade företag från Sverige och även internationellt. Vår ambition var att få upp vikten av innovationer på agendan och lyfta frågan inför hela VA-Sverige, säger Ola Hansson, manager på WIN Water och en av moderatorerna under det dagliga scenprogrammet.

Vikten av innovationer lyftes särskilt på Innovationstorget precis bredvid scenen. Mitt i myllret av besökare ställde ett tiotal innovativa företag ut – från start ups till scale ups – med nya spännande lösningar inom ett brett spektrum av områden.

– Innovationstorget var väldigt välbesökt med många olika intressenter och väldigt nöjda utställare. Vi står inför nya utmaningar och nya krav i samhället och för att klara av detta behövs det innovationer, säger Ola Hansson.

VA-mässan är en arena för ny kunskap och inspiration kring allt som rör VA-branschen. Det märktes inte minst under seminiareprogrammet som pågick under mässans alla tre dagar med över 700 seminarietillfällen. Under dagarna lyftes de absolut viktigaste frågorna med hjälp av några av branschens allra främsta experter.

– Intresset för seminarierna var väldigt stort och det var lapp på luckan flera gånger. Vi tog upp väldigt aktuella frågor tillsammans med föreläsare som är toppnamn i landet, vilket så klart bidrog till att det var så välbesökt säger Erik Winnfors Wannberg, chefredaktör på VA-tidskriften Cirkulation och med i programrådet för seminariedelen och fortsätter:

– Seminariedelen är enormt viktig för att branschen ska kunna ha ett öppet kunskapsutbyte. VA-mässan samlar dessutom en blandning av kompetenser jämfört med många andra konferenser. Här är det inte bara deltagare från den offentliga sektorn utan även många från näringslivet, den mixen är viktig.

I Sverige står vi inför en framtid där det ska investeras miljarder i ny miljöteknik. De system som byggdes för 50 år sedan måste förnyas, eller renoveras, vilket skapar en enorm efterfrågan av både ny teknik och aktörer i branschen. VA-mässan visade i år att det är den givna arenan för att driva på utvecklingen av en infrastruktur som ska hålla i 100 år framöver.

– VA-mässan är en viktig mötesplats både för att träffa nya kunder och för att möta kollegor i branschen. Vi känner att det finns ett behov av att träffas – det märktes verkligen att det var längesedan – och det var väldigt roligt att träffa så många människor, säger Lars Göransson, platschef på NCC No Dig.

För att vi ska kunna lösa såväl dagens som morgondagen utmaningar krävs det kunskap och innovationer – och affärer. Den stora utbyggnaden av VA-systemet innebär många miljarder som ska spenderas, vilket så klart är intressant för såväl svenska som utländska bolag. Det danska exportrådet – Danish Export Association – fanns på plats med nio utställare som alla hade haft riktigt bra dagar.

– Det är första gången som vi ställer ut på VA-mässan och vi har fått fler leads än vad vi hade förväntat oss. Vi hade en pärm fylld av potentiella svenska kunder som vi hade tänkt åka runt till, men alla de har vi kunnat träffa på VA-mässan, säger Peter Essendrop, teknisk säljare, Nissen Energy.

Fakta VA-mässan 2022
Antal besök: 4774 st
Antal utställande företag: 237 st
Antal representerade länder: 15 st
Antal seminarier: 9 st
Antal seminariedeltagare: 454 st
Antal seminarietillfällen: 701 st
Kontaktinformation
Postadress
Mäss­vägen 12
55454 Jönköping
Besöksadress
Elmia­vägen 11
55454 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Om Elmia

Elmia AB är ett av Nordens ledande mässföretag och arrangerar årligen olika mässor inom en rad affärsområden, inklusive konferenser, kongresser och event.

Som mötesplats har Elmia en offensiv position - mitt bland människor och företag som antingen har eller söker nya idéer, produkter och tjänster.

Vi nöjer oss inte med att bara vara uppdaterade med allt som händer i din bransch.

Vi vill inspirera, sporra och driva på utvecklingen. Räkna med Elmia som en aktiv partner i din värld.

Kontakter

Lotta Frenssen
+46 36 15 20 38

Filmer

Hur hittar jag nya kontakter inom tillverkningsindustrin?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-07-19
Säkra företagets ekonomi när inflationen stiger
2022-07-18
Peab halvårsrapport: Stabilt första halvårTräindustri och forskare utvecklar framtidens husfabrikerWELL – för hälsans skullSvenska e-handlare försiktiga med sommarens förväntningarDelårsrapport januari – juni 2022 Sweco AB
2022-07-15
ABBS: regenerativa drivenheter och motorer Kungsleden/IN3PRENÖR anlitar KungsmontageNanoleaf firar sitt 10-årsjubileumCyberhot inom digitala ekosystemZoom lanserar Workspace Reservation
2022-07-14
Organisera trafiken på din arbetsplatsAlicanto Minerals presenterar unik zinkfyndighetCirkulärt byggandeVimek Fire BoxHandbok för cybersäker IoT
2022-07-13
Edströms nyaste medarbetare Johan Magnusson Rejlers vinner nytt avtal med TelenorGordon Delivery utvecklar elbil för kylda leveranserABB och Red Hat i samarbeteOwl Labs lanserar Meeting Owl 3
2022-07-12
Ny VD och koncernchef för LerniaSpontning inför ombyggnad av Södertälje sluss och kanalComfort förvärvar starkt installationsbolag inom VS i Örebro!7 av 10 tycker att byggföretag ska dela arbetsmaskinerSvensk stålproduktion minskade första halvåret 2022
2022-07-11
Med blick mot framtidenPeab bygger skola i ÅstorpGreen Cargo återfår förtroendet för LKABs insatstågtrafikSinfra tecknar ramavtal med LambertssonNy värmekamera för MRO-proffs
2022-07-08
Industritorget.se önskar en TREVLIG SOMMAR!Ersätt ditt ethernetkablage med en trådlös länk Glasövergångstemperatur för polymererMobilvägning VS GolvvågsvägningMälarplast mottagare av Eskilstuna kommuns miljöprisABB och SKF utökar samarbetetSchneider Electric lanserar IT-partnerprogramZoom effektiviserar mötesupplevelser Illuminating the way forwardChargePoint Holdings ett ledande globalt laddnätverk för elfordonHexicon vinner Storbritanniens första auktion för flytande vindkraftNy stor solpark i södra Sverige driftsattHydro investing in new automotive extrusion press in DenmarkVarför köpa rostfritt från Kominox?Är din verksamhet redo för framtidens tullhantering?
2022-07-07
Styr värmen rum för rumARRONET Aluminiumbåtar fyller 30 år Kapacitet, driftsäkerhet och automation Garmin adderar inbyggd dash camEnerco förvärvar Industri & ByggserviceKunskapscompaniet godkänt för validering av Industriteknik BASFörsta spadtaget tagetKesko Sverige stärker sin position i MälardalenFogning och estetik går hand i hand Dynabook lanserar Mobile Secure-klient
2022-07-06
Volvo CE går in i spelbranschen med Farming SimulatorRekordår för nätauktionen BlintoBeijer Alma avyttrar Habia Cable Företaget Climeworks tar emot ”Innovation in Vacuum Busch Award 2021”Tyristorstyrningar för stora strömmarFörsta ellastbilen i Jämtland