SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Varför du ska använda ångutjämning

På 3D-utskrivna delar
En av de upplevda nackdelarna med vissa 3D-utskriftsprocesser är att de producerar delar som ser ut och känns lite grova, vilket är en rättvis kritik. 3D-utskriftsprocessen handlar om att bygga delar från ena änden till den andra, lager för lager, smälta nytt plast- eller metallpulver på befintliga lager med en zap av en kraftfull laser. Dellager kan vara synliga i slutprodukten, vilket är viktigt att komma ihåg när estetik är ett problem. Vissa designers har undvikit att ha delar tillverkade med SLS eller MJF på grund av dessa problem, men en nyligen utvecklad process eliminerar några - om inte alla - av dessa problem.

En ganska manuell - och tidskrävande - metod för utjämning var att handbehandla delar eller att applicera en beläggning. Den senare ger en slät, men potentiellt off-spec yta.

Grov ytfinish? Kemi till undsättning!


"Lösningen" på denna fråga kommer i form av en kemisk lösning. Processen kallas ångutjämning.

Hobbyister har ofta använt en acetonbaserad lösning för att jämna FDM-utskrifter, men det fungerar inte på delar gjorda med SLS- eller MJF-utskrift, så mer sofistikerade kemikalier är vanliga nu. Så här fungerar det:

1. I det första steget kyls delar till rumstemperatur, hängs på ett metallställ och placeras i en uppvärmd kammare.
2. Luften inuti kammaren avlägsnas under vakuum, vilket avsevärt minskar det inre trycket.
3. Gaserna från det kokande lösningsmedlet kommer in i kammaren och kondenserar delvis på alla kalla ytor - främst rumstemperaturdelarna.
4. Lösningsmedlet gör delytorna flytande, minskar grovheten och stänger av porerna. Denna fas varar flera minuter.
5. Kammaren trycksätts och varm luft blåser in. Detta gör att lösningsmedlet kondenserar snabbt och rinner ut ur kammaren. Det tjänar också till att "bota" delytorna.
6. Varm luft anländer därefter och avdunstar eventuellt kvarvarande lösningsmedel kvar på delarna.

Vad du kan förvänta dig av ångutjämnande delar


Under processen fyller ångorna ythåligheterna med smält plast. Utöver att jämna ut delarna slutar de med förbättrad töjning vid paus.

För väldesignade Ultrasint™ TPU01-88A-detaljer i MJF, till exempel, reduceras ytjämnheten från 20-30 μm Ra ner till mellan 2 och 8 μm Ra.

Designriktlinjer för ångutjämning


Eftersom din del måste hänga från en krok på ett metallnät måste du inkludera något slags element som möjliggör det. Det bästa sättet är att skapa ett hål i din del. Genom att göra detta undviker du vittneslinjer. Naturligtvis finns det andra alternativ. Om delen inte har något genomgående hål fäster vi en klämma på en tillgänglig väggfunktion. Funktionen måste vara ungefär 1,0 till 5,0 mm tjock för att fungera. Detta kommer dock att lämna synliga kosmetiska märken från sidan. Fortfarande inget sätt att fästa kroken? Vi kan lägga till en krokfunktion till din del när vi förbereder oss för ditt bygge. Dessa avlägsnas efter utjämning, men kan lämna en liten, upphöjd grop på delytan. Vi kommer att göra vårt bästa för att tillgodose dina önskemål om plats och metod för att lägga till en funktion att ansluta till.

När ångutjämning ska användas


Ångutjämning fungerar särskilt bra på nylondelar som tillverkas med selektiv lasersintring (SLS) och Multi Jet Fusion (MJF). I slutändan får du delar som inte bara ser bättre ut, utan också fungerar bättre och är mindre benägna att gå sönder. Ångutjämning ger ytterligare en dimension till efterbehandlingsalternativ för 3D-utskrift.

Vad den kan göra
1. Förbättra kosmetika/jämnare ytfinish
2. Förbättra taktil känsla
3. Öka töjningen avsevärt vid paus
4. Förbättra vattentätheten/motståndet
5. Skala till högre kvantiteter och mer komplexa geometrier än anpassad efterbehandling

Vad den inte kan göra
1. Efterliknar helt en formsprutad del ytfinish
2. Uppnå en enhetlig finish på alla ytor på alla geometrier
3. Dölj befintliga delfel som orsakats av utskrift
4. Eventuellt inte lämplig för vissa tillämpningar där avgasning är mycket oacceptabelt

För närvarande erbjuder vi denna process för SLS detaljer i PA 12 och för MJF i PA 11 och Ultrasint™ TPU01-88A.

Det är en gas!


En sak att komma ihåg är att ångutjämning använder ett starkt lösningsmedel. Torkningsprocessen tar bort nästan 100% av lukten från varje del, men det finns alltid möjligheten att du fortfarande kommer att få en doft av något som en stark gnidningsalkohol när du först öppnar din låda. Inga bekymmer - lukten försvinner snabbt utomhus och delarna är säkra att röra vid.

Ångutjämning öppnar upp en mängd möjligheter för designers som vill arbeta med vissa tryckta plaster men vi är bekymrade över grovheten. Vi hoppas att denna ganska tekniska förklaring hjälper till att få processen ner på jorden. Har du ett designprojekt på gång?

Kontakta oss på +46 (0) 8408 391 86 eller customerservice@protolabs.se

Kontaktinformation
Postadress
Halesfield 8
TF74QN Telford
Besöksadress
Sickla Industriväg 3
13154 Nacka
Region
Storbritannien
Organisationsnummer:
5366160
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Protolabs!

Företaget grundades 1999 av Larry Lukis, en framgångsrik entreprenör och datanörd. Han ville radikalt minska tidsåtgången för att ta fram formsprutade prototypsdelar.

Hans lösning var att automatisera den traditionella produktionsprocessen genom att utveckla en komplex mjukvara som kommunicerade med ett nätverk av fräsar och pressar. Till följd av detta kunde plast- och metalldelar produceras på en bråkdel av den tid det tidigare hade tagit.

Hur vi kan hjälpa
Snabbare produktutveckling, minskade kostnader och optimerad leveranskedja med 3D-utskrifter, CNC-bearbetning och formsprutning som tekniken möjliggör.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 13485:2016 – ISO 14001:2015 – ISO 45001 – ISO 9001:2015

Kontakter

Stephan Garber
Account Manager
+46 (0) 8 408 391 59

Filmer

This is Digital Manufacturing

This is Digital Manufacturing
We Are Local: CNC Machining at Protolabs

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
Peab Asfalt i nytt forskningsprojekt Ny avfallskraftanläggning nära PragHertz och RedLocker på sommarturnéIVECO S-Way har tilldelats prisRamirent öppnar nytt kundcenter i Kungsbacka
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige