SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

VELUX Group samarbetar med Hydro

För att minska koldioxidutsläppen i sina produkter

Hydro och VELUX Group har kommit överens om ett gemensamt mål att minska mängden koldioxid per kilo aluminium, vilket bidrar till VELUX Group’s mål att halvera utsläppen från sin värdekedja fram till 2030.

Målet med partnerskapet är att VELUX ska nå en nivå under 2,0 kg koldioxidutsläpp per kilo aluminium innan år 2030. Detta mål inkluderar hela aluminiumvärdekedjan och baseras på genomsnittet av alla strängpressade aluminiumprofiler som Hydro levererar till VELUX.

Redan i slutet av 2022 säger VELUX att partnerskapet förväntas resultera i en 15 000-20 000 ton koldioxidminskning för takfönstertillverkaren, där mer än 94 procent av dess koldioxidavtryck härrör från material som används i sina produkter.

”Då byggnader står för nästan 40 procent av koldioxidutsläppen är det avgörande att materialen som används blir mer hållbara. Med denna övergång till att inkludera aluminiumprofiler med lågt koldioxidutsläpp i våra produkter tar vi ett steg närmare att uppnå VELUX Group’s mest utmanande hållbarhetsmål – att minska våra scope 3-utsläpp med 50 procent fram till 2030”, säger Tina Mayn, Vice VD med ansvar över Products & Innovation inom VELUX Group.

Genom att använda produktserierna Hydro REDUXA and Hydro CIRCAL som har ett lågt koldioxidavtryck kommer koldioxidutsläppen per kilo aluminium som används vid tillverkningen av VELUX-takfönster, fönster till platta tak samt tillbehör såsom fönsterluckor och persienner att minska.

” Hydro REDUXA och Hydro CIRCAL är utformade för att hjälpa våra kunder att nå sina hållbarhetsmål. Konsumenter och slutanvändare av avgörande byggkomponenter såsom fönster kommer att bli ännu mer klimatmedvetna i framtiden. På det sättet tar Hydro och VELUX ansvar under hela värdekedjan. Vi är nöjda med det fördjupade samarbetet och ser fram emot framtida framgångar”, säger Paul Warton, Vice VD med ansvar över affärsområdet Hydro Extrusions.

Hydro REDUXA tillverkas med hjälp av förnybara energikällor från vatten, vind och sol, samt hypereffektiv elektrolysteknik. Hydro CIRCAL är återvunnen aluminium med ett garanterat minimum av 75% återvunnet aluminiumskrot från konsumentprodukter som nått slutet på sin livscykel. Hydro REDUXA och Hydro CIRCAL släpper ut 4,0 kg respektive 2,3 kg CO2 per kilo aluminium.

VELUX Group och Hydro har kommit överens om att fördjupa sitt samarbete för att tillsammans optimera reducera koldioxidutsläppen. Som en del i detta arbete kommer Hydro att tillämpa tekniker som definieras som en aluminiumproduktion mot nollutsläpp.

”År 2030 räknar vi med att kunna leverera Hydro REDUXA med ett klodioxidavtryck under 2 kg CO2E per kg producerad aluminium, inklusive hela värdekedjan för aluminium. Vi arbetar också med att minska fotavtrycket till noll för Hydro CIRCAL genom att ersätta naturgas med förnybar energi i form av elektricitet, biogas eller vätgas för gjuthusugnarna, säger Hydro's Stig Tjøtta, teknikchef för affärsområdet Aluminium Metal’s återvinningsenhet på Hydro.

Om VELUX Group
I mer än 80 år har VELUX Group skapat bättre livsmiljöer för människor runt om i världen - vilket gör det bästa av dagsljus och frisk luft genom taket. Dess produktprogram inkluderar takfönster och modulära takfönster, dekorativa persienner, solscreeningsprodukter och rullluckor samt installation och smarta hemlösningar. Dessa produkter hjälper till att säkerställa ett hälsosamt och hållbart inomhusklimat, för arbete och lärande, för lek och nöje. VELUX Group är ett globalt företag och har försäljnings- och tillverkningsverksamhet i mer än 40 länder och cirka 12 500 anställda över hela världen. VELUX Group ägs av VKR Holding A/S, ett företag som är helägt av ideella, välgörenhetsstiftelser (THE VELUX FOUNDATIONS) och familjen. År 2021 hade VKR Holding intäkter på 3,5 miljarder euro och THE VELUX FOUNDATIONS donerade 244 miljoner euro i välgörenhetsbidrag. För mer information om VELUX Group, besök www.velux.com.

Kontakter:

Ulrika Kroon
Marketing Manager
Hydro Extrusions Sweden AB
073 370 60 61
ulrika.kroon@hydro.com


Yvette Roper
Senior Media Relations Manager
VELUX Group
+45 304 75 942
yvette.roper@velux.com
Kontaktinformation

Hydro Extrusion Sweden AB

Postadress
Metall­vägen 10
57438 Vetlanda
Region
Vetlanda
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556366-7483
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Hydro är ett ledande aluminium- och energiföretag som strävar efter en hållbar framtid. Vårt syfte är att skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt.


Om Hydro
This is Hydro
Vad vi vill uppnå
Göra mer av mindre
Vi har alltid gjord affärer av en anledning. När Hydro grundades 1905 var målet att lösa en av världens största utmaningar på den tiden – att föda ett svältande Europa och få slut på hungern i världen.


Vårt syfte är fortfarande att skapa ett mer livskraftigt samhälle. Eftersom världen är annorlunda i dag, har våra metoder för att uppfylla det här målet också förändrats radikalt. Därför ser vi nu till att vår kunskap kan användas för att gå i täten och skapa industrier som är viktiga under många år framöver. Det kan vi bara lyckas med om vi arbetar tillsammans.

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Ruth Hasselgren
0383-94100

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-11-23
Advenica lanserar ZoneGuard PE250
2022-11-22
Kan CAM-system bidra till bättre miljö?En ny marknad växer framVåra specialister blir ännu bättre!Överens om att gemensamt undersöka lösningarFrån mötesapp till kommunikations­plattform
2022-11-21
Experten om de nya eldrivna maskinerna Bättre hälsa och säkerhet inom trävaruindustrinÖkad oro för IT-attackerFörändring i Stora Ensos koncernledningNimos måleriavdelning fördubblar produktionen
2022-11-18
Utsläppsfri återvinning i Bayern Maskin- och fixtur­konstruktioner blir säkrareLyfta och flytta gods smidigtEdge Gateway - Industri 4.0 har aldrig varit enklareHydro elektrifierar aluminiumtransporter
2022-11-17
Amada erbjuder kantpressar i mellansegmentetÄr chatbots standardalter­nativet för kundtjänst?Ny fabrik med rörlaser i spetsen ökar produktion TAWIs lyftanordningar hos PostnordVolvo klarar de hårda kraven hos SSAB