SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lämnar ett avtryck i möbelbranschen

Nya JOY STOOL ONE
Med nya JOY STOOL ONE lämnar Fredrik Paulsen ett lekfullt och transparant avtryck i möbelbranschen

JOY Objects, som firar ett år i februari, lämnar inte bara ett färgstarkt avtryck under Stockholm Design Week. De lämnar även transparens, den nya pallen JOY STOOL ONE, är lokalt producerat av återvunnet aluminium med ett lägre koldioxidavtryck som styrks av Hydro Extrusions svenska EPD:er. Det gör att det primära koldioxidavtrycket inte bara är lägre, det är också transparent.

I februari 2022 lanserade formgivaren Fredrik Paulsen sitt möbelvarumärke JOY Objects. Varumärket förenar enkla konstruktioner med lekfull estetik. Tanken med JOY Objects är att progressiv design ska möta småskalig produktion och rimliga priser. Samtliga möbler tillverkas i Sverige. Det svenska märks också på andra, mer oväntade sätt. Möblerna skickas nämligen i platta paket och skruvas ihop hemma. Grunden är ett smart system i aluminium, men också en bra portion av lekfullhet och humor. Under 2022 lanserade JOY stolar, bänkar och ett bord – alla tillverkade av aluminium och MDF.

Nu kompletteras serien med JOY STOOL ONE. Den är inte bara unik sett till sitt kantiga, råa och starka uttryck, det är också den första möbeln som baseras på Hydro Extrusions svenska EPD:er. Profilerna som utgör större delen av JOY STOOL ONE kan med andra ord kopplas till ett verifierat och publicerat koldioxidavtryck. Den bearbetade profilen av Hydro RESTORE landar på ett totalt koldioxidavtryck av 3,58 kilo CO2 eq. per kilo producerat aluminium. Ett avtryck som dessutom är betydligt lägre än det europeiska genomsnittet. JOY STOOL ONE presenteras officiellt under Stockholm Design Week, 6–12 februari.

-Jag älskar aluminium som material och när vi kom i kontakt med gänget på Hydro så föll alla bitarna på plats. Kombinationen av riktigt hållbara alternativ och deras stora engagemang kring designprocessen gjorde att det kändes självklart att inleda ett samarbete, säger Fredrik Paulsen på JOY.

Möbler är ypperliga produkter att tillverka av aluminium. Det är ett slitstarkt och vackert material som kan formas efter formgivarens idéer och visioner, men det kan också återvinnas i oändlighet utan att tappa sin styrka eller kvalitet.

-JOY Objects är inte först ut med att använda aluminium i sina möbler, men de var när det gäller att koppla sina produkter till våra EPD:er. Det är förstås kul och glädjande för Hydro Extrusions, med det säger också något viktigt om samtida formgivning och konsumtion i allmänhet. Som slutanvändare vill man veta vad man köper, vad och hur det har tillverkats och hur det påverkar omvärlden. Framför allt vill man inte mötas av tomma argument och löften. EPD:er är fakta, säger Jonas Bjuhr, VD, Hydro Extrusion Sweden.

Grunden i Hydro Extrusions EPD:er, kort för Environmental Product Declaration, är en LCA-analys som beskriver både profilernas och götens miljöpåverkan. Något som nu har gjort det enklare för både JOY Objects och deras kunder att jämföra olika material med varandra ur ett koldioxidperspektiv. JOY STOOL ONE kan med andra ord kopplas till ett faktiskt koldioxidavtryck.

Hydro Extrusions Sverige har sedan en tid tillbaka flera EPD:er på plats. De gäller vid användning av aluminiumprofiler som är strängpressade av göten Hydro CIRCAL, Hydro REDUXA och varianter av Hydro RESTORE. Hydro CIRCAL består av minst 75 % återvunnet aluminiumskrot efter konsumtion och Hydro REDUXA är framställt med hjälp av vattenkraft. Hydro RESTORE är baserat på återvunnet skrot från produktion och konsumentprodukter samt en mindre mängd primäraluminium.

Läs mer om Hydro Extrusions nya EPD:er på Hydros webbplats.

Vad vi gör hos Hydro Extrusions
Hydro Extrusions är en världsledande aluminiumextruderingsverksamhet med runt 100 produktionsanläggningar i 40 länder och 20 000 anställda. Genom vår unika kombination av lokal expertis, globalt nätverk och oöverträffad FoU-kapacitet kan vi erbjuda allt från standardprofiler till avancerad utveckling och tillverkning för de flesta branscher.

Sedan 1905 har Hydro förvandlat naturresurser till värdefulla produkter för människor och företag med fokus på en trygg och säker arbetsplats för våra 30 000 anställda på mer än 140 platser.

Hydro har åtagit sig att gå i täten för att forma en hållbar framtid och därmed skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt för viktiga branscher.

Om Fredrik Paulsen och JOY Objects
Fredrik Paulsen är en internationellt erkänd formgivare som har varit inblandad i flertalet välkända projekt. Möblerna rör sig ett gränsland mellan konst och design. Fredrik Paulsen tar sig också an specialuppdrag där han inreder exempelvis barer och utställningar. Han har bland annat skapat en utebiograf för Nobelmuseet och formgivit designbaren på Stockholm Furniture and Light Fair. Med sitt nya varumärke, JOY Objects, har Fredrik Paulsen möjlighet att experimentera och skapa produkter som är tillgängliga för en bredare publik. Möblerna kännetecknas av ett rått, lekfullt och modernt uttryck. Han är utbildad på Beckmans Designhögskola och Royal College of Art i London. Läs mer på joyobjects.com.

Mer information
Ulrika Kroon
Hydro Extrusion Sweden AB
+46 733 706 061 | ulrika.kroon@hydro.com | hydro.com
Kontaktinformation

Hydro Extrusion Sweden AB

Postadress
Metall­vägen 10
57438 Vetlanda
Region
Vetlanda
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556366-7483
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Hydro är ett ledande aluminium- och energiföretag som strävar efter en hållbar framtid. Vårt syfte är att skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt.


Om Hydro
This is Hydro
Vad vi vill uppnå
Göra mer av mindre
Vi har alltid gjord affärer av en anledning. När Hydro grundades 1905 var målet att lösa en av världens största utmaningar på den tiden – att föda ett svältande Europa och få slut på hungern i världen.


Vårt syfte är fortfarande att skapa ett mer livskraftigt samhälle. Eftersom världen är annorlunda i dag, har våra metoder för att uppfylla det här målet också förändrats radikalt. Därför ser vi nu till att vår kunskap kan användas för att gå i täten och skapa industrier som är viktiga under många år framöver. Det kan vi bara lyckas med om vi arbetar tillsammans.

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Ruth Hasselgren
0383-94100

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när