SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

3D mätning: En historia

Hur uppstod 3D mätning?
Vad är 3D mätning och vad kommer det ifrån? TBMX som har en lång erfarenhet av just 3D mätning förklara vad detta innebär och varför det är så viktigt för industrin.

Vad kommer 3D mätning ifrån?3D-skannar eller som man också kallar det nu för tiden, 3D-mätning har faktiskt använts sedan början av 1990-talet. Målet med 3D mätning är att digitalisera ett analogt föremål till tredimensionella punkter som representerar verkligheten.

De första modellerna som användes för 3D mätning var väldigt primitiva men gav faktiskt samma slutresultat som dagens 3D mätningsutrustning, tredimensionella punkter med X, Y och Z-koordinater. De första maskinerna skulle man kunna säga var i princip som en CNC-fräs. Detta för att de rörde sig i sina tre axlar. Men istället för att använda sig utav ett fräshuvud fäste man ett instrument som var extremt tryckkänsligt. Detta tryckkänsliga huvud registrerade sedan föremålets position varje gång den mötte motstånd. 3D-skanning eller 3D mätning fortsatte att fungera på detta sätt och blev såklart snabbare och säkrare, men krävde också att objektet låg ner innan maskinen kunde mäta detta.

Efter ett tag utvecklades tekniken så pass mycket att 3D mätningsmaskiner började använda optiska instrument för att registrera Z-axeln. Detta möjliggjorde att man kunde läsa in en hel linje av punkter. Detta tekniska förlopp fungerar såhär: När en laser lyser på objektet registreras den från en vinkel av en kamera. När linjen sedan böjer sig över föremålet registreras också Z-måttet på flera punkter samtidigt.

Traditionellt sätt används mätbord och stora mätstationer som var fastmonterade och tog mycket plats. Detta kunde också vara stora rum som endast hade syftet att vara en plats där du utförde 3D mätning. Dessa platser tog ett stort utrymme men garanterade en stabil miljö där föremål kan monteras och inte röra sig i förhållande till 3D-skannern. Dagens teknologi eliminerar dock behovet av att ha ett fast monterat mätbord eller ett helt rum dedikerat för 3D mätning.

Vad är användningsområden för 3D mätning?Det finns egentligen två huvudsakliga områden för 3D mätning, dessa är såklart mätningar samt reverse engineering. TBMX har som mål att tidseffektivt leverera ett mätresultat som ger kunden rätt möjligheter att uppnå kvalitet på sin legotillverkning på kortast möjliga tid.
Kontaktinformation
Postadress
Kungs­gatan 33
34131 Ljungby
Region
Ljungby
Kronobergs län
Sverige
Organisationsnummer:
556876-5944
Grundat: 2012
Anställda: 2
Niklas Bergqvist startade sin mättekniska bana på R-Man AB och har arbetat med mätteknik sedan 1997.

Sedan 2001 som konsult inom mätteknologi.

2012 bildades aktiebolaget Team Bergqvist AB.

2020 har verksamheten bytt namn till TBMX (TB METROLOGY) och införskaffat egen mätutrustning för hög precision. Vi hyr in oss i ett tempererat mätrum hos ID Modeller.

ID Modeller är specialister på verktyg, modeller, prototyper och fixturer. Dom kan bistå vid tillverkning av bland annat mätupplägg och fixturer för att underlätta mätning.

20 år i branschen med kunder inom fordons, sjukvårds, plast, gjut och rymdindustrin.

Vi har god kunskap om olika tillverkningsprocesser och deras påverkan på det slutgiltiga resultatet.

Vi har under åren skaffat oss ett brett nätverk med spetskompetens inom många områden.

Vi kan ha lösningen på era problem även om det inte gäller mätning. Vi ser inte problemen, vi ser möjligheter.

Välkommen att kontakta oss!

Delta i TBMX´s Webinar om Mätprotokoll 2.1

Kontakter

Niklas Bergqvist
037210425
0706635444

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Umeå vill möjliggöra vätgasflyg till 2035Arctic Paper i Munkedal satsar på hållbar energiSå snabbt elektrifieras Göteborg World of Volvos invigningRO-Gruppen utför fasadrenovering
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884