SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Lasermätning: Framtiden för precision och effektivitet

Vad är lasermätning och varför ska man använda det?
Lasermätning är en teknik som använder en laserstråle för att snabbt och exakt mäta och fånga detaljerad 3D-data för ett objekt eller en miljö. Processen fungerar genom att sända ut en laserstråle från en enhet, en så kallad laserskanner och sedan mäta den tid det tar för strålen att färdas till ett föremål och tillbaka. Genom att mäta avståndet mellan skannern och olika punkter på objektet eller miljön kan en laserskanner generera en mycket detaljerad 3D-karta eller punktmoln över det område som skannas. TB Metrology AB eller TBMX är ett av de företag som tillhandahåller mättjänster av olika slag där lasermätning är en av dem.

Olika typer av lasermätning


Det finns olika typer av laserskannrar, inklusive markbundna laserskannrar (TLS) och handhållna laserskannrar. Markbaserade laserskannrar är monterade på stativ eller andra stabila plattformar och används för att skanna stora ytor. Handhållna laserskannrar är bärbara och kan användas för att skanna mindre områden eller specifika objekt.

Olika tillämpningsområden för lasermätning


Lasermätning har många tillämpningar inom olika branscher, inklusive arkitektur, teknik, konstruktion och tillverkning. Inom arkitektur och teknik används lasermätning för att skapa exakta 3D-modeller av byggnader och strukturer för design, renovering och restaureringsprojekt. I konstruktionen används lasermätning för kvalitetskontroll, framstegsövervakning och kollisionsdetektering. Vid tillverkning kan lasermätning användas för reverse engineering, kvalitetskontroll och inspektion.

Varför ska man använda sig utav lasermätning?


Förutom att ge mycket detaljerade och exakta data kan lasermätning också avsevärt öka effektiviteten och spara tid jämfört med traditionella mätmetoder som manuella bandmätningar eller totalstationsmätning. Dessutom kan den insamlade informationen användas i en mängd olika programvaror som 3D-modelleringsprogram och BIM (Building Information Modeling) programvara för att skapa detaljerade digitala modeller, simulera och till och med analysera verkliga projekt i en virtuell miljö.

TBMX har stenkoll på lasermätning


Observera att precis som med all teknik beror noggrannheten för lasermätning på olika faktorer som den specifika utrustningen som används, villkoren för skanningen och operatörens skicklighet. TBMX har jobbat med lasermätning i över 25 år och vet vilken utrustning som krävs för ett noggrant jobb. Det är också viktigt att notera att även om lasermätning kan fånga mycket data snabbt och korrekt är det fortfarande viktigt att tolka och analysera informationen noggrant för att säkerställa att den är korrekt och användbar. TBMX har därför ett egenutvecklat system som heter Mätprotokoll 2.0. Där man kan se resultatet från mätningar direkt i datorn.
Kontaktinformation
Postadress
Kungs­gatan 33
34131 Ljungby
Region
Ljungby
Kronobergs län
Sverige
Organisationsnummer:
556876-5944
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Niklas Bergqvist startade sin mättekniska bana på R-Man AB och har arbetat med mätteknik sedan 1997.

Sedan 2001 som konsult inom mätteknologi.

2012 bildades aktiebolaget Team Bergqvist AB.

2020 har verksamheten bytt namn till TBMX (TB METROLOGY) och införskaffat egen mätutrustning för hög precision. Vi hyr in oss i ett tempererat mätrum hos ID Modeller.

ID Modeller är specialister på verktyg, modeller, prototyper och fixturer. Dom kan bistå vid tillverkning av bland annat mätupplägg och fixturer för att underlätta mätning.

20 år i branschen med kunder inom fordons, sjukvårds, plast, gjut och rymdindustrin.

Vi har god kunskap om olika tillverkningsprocesser och deras påverkan på det slutgiltiga resultatet.

Vi har under åren skaffat oss ett brett nätverk med spetskompetens inom många områden.

Vi kan ha lösningen på era problem även om det inte gäller mätning. Vi ser inte problemen, vi ser möjligheter.

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Niklas Bergqvist
037210425
0706635444

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-20
En väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningarTvå effektiva och testade svetsmetoder
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?