SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stålåret 2023: Världsliga ting?

Tillbakablickar och framtidsutsikter
Att engagera sig i läget inom stål och metaller känns ganska futtigt när människor lider och dödas i vår omvärld. Samtidigt går vardagen vidare och det händer en hel del i branschen som kan vara av intresse.

KVARTALET SOM GÅTT

I början av september skrev jag förra analysen och sedan dess har det svaga underliggande behovet gjort att kontinentala distributörer avvaktat bättre priser för plåt innan de velat bygga upp sina lager. Samtidigt har stora producenter som ArcelorMittal, Salzgitter, Tata Steel och Liberty Steel stängt ner masugnar. Några för underhåll, andra på grund av låg beläggning.

Enligt analysföretaget S&P Platts sjönk spotpriset för grovplåt i norra Europa med 95 Euro per ton (€/t) under september och första halvan av oktober, men har sedan dess legat oförändrat till senaste noteringen som kom i början av november. Bandplåt är starkt prispressad ur ett producentperspektiv. I början av november skrev Platts att differensen mellan priset för varmvalsad bandplåt på rulle och råvarukostnaden under oktober minskade till den lägsta sedan mitten av 2020. Tittar man på spotprisutvecklingen (S&P Platts) i norra Europa sjönk det 70 €/t mellan den tredje september och 24:e oktober. Det har sedan dess ökat med 50 €/t.

Spotpriset för kallvalsad plåt i norra Europa sjönk 40 €/t under september och oktober, men har raskt ökat 40 €/t i början på november. Långa produkter brukas till stor del i byggsektorn och har haft låg efterfrågan under en längre tid. Enligt S&P Platts har det europeiska spotpriset för balk sjunkit 40 €/t sedan 30:e augusti. Under samma tid har spotpriset för armeringsjärn ökat med 30 €/t.

Inom rostfritt stål har under lång tid en stor del av den europeiska marknaden utgjorts av import från Asien. Enligt Outokumpu har andelen, som för ett år sedan var 39 procent, halverats. Orsaken är att prisfördelen inte längre finns. Samtidigt har de överlager som funnits i EU konsumerats.

FRAMÅT

Senaste prognosen för spotpriser från analysföretaget MEPS menar att priset på platta produkter kommer att vara stabilt i november för att sedan öka med 140 €/t till april. När det gäller långa produkter spår de en ökning med 40-50 €/t till februari, följt av en sättning med 5-10 €/t till april.

I producentled tror man ungefär som MEPS, men köpande sida är skeptisk. Distributörer och stålservicecenter är försiktiga med att bygga lager. De vill inte sitta med dyrt material om priserna viker ner igen. Man kan nog bäst beskriva läget som spretigt. Snarlikt det vi såg i slutet av förra året som ledde till en prisuppgång.

Stålproducenternas organisation, Eurofer, skriver i marknadsrapporten för Q4 ner volymprognosen för 2023 till -5,3 procent jämfört med 2022. Samtidigt ökar man sin prognos för 2024 till plus 7,6 procent, men med förbehållet att många omvärldsfaktorer utvecklas positivt.

Viktigare än någonsin att ta hand om varandra!

MAX FJAESTAD
PRODUKT & INKÖP
BE GROUP SVERIGE AB
Kontaktinformation

BE Group Sverige AB

Postadress
Box 225
20122 Malmö
Besöksadress
Kruse­gatan 19b
20125 Malmö
Region
Malmö
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556106-2174
Grundat: 1885
Anställda: cirka 500
BE Group Sverige AB är ett rikstäckande företag som köper in, lagerhåller, vidareförädlar, säljer och distribuerar stål, specialstål, rör, armering, rostfritt stål och aluminium.

Men det finns mycket mer att tillägga. BE Group Sverige AB har varit med ända sedan 1885 så vi har hunnit bli både väletablerade och erfarna. Vi är länken mellan valsverk och verkstad och är till för att skapa bästa möjliga kontakt mellan förbrukare och tillverkare.

Vi sköter inköp, lagerhållning, vidareförädling, försäljning och distribution för att våra kunder ska kunna jobba flexibelt utan egna råmateriallager. Vi levererar över hela landet med ett order- och turbilssystem som arbetar snabbt och säkert. Dessutom förmedlar vi leveranser av stora poster från rätt tillverkare direkt till kund.

Produktionsservice är en allt viktigare del av BE Group Sverige AB verksamhet. Kunderna får materialet färdigt för att använda direkt i sin produktion. Detta tillsammans med att kunderna slipper göra dyra investeringar i maskiner leder till en betydande kapitalrationalisering för dem. Exempel på produktionsservice som tillhandahålls är; kapning, borrning, blästring, målning, gaskärning, klippning, spaltning, sågning och ILF (inläggningsfärdig armering).

Kunderna ställer ständigt ökade krav på service till allt lägre kostnad. Dessa önskemål möter vi med en flexibel och kunnig organisation där alla kostnader som inte ökar kundnyttan ifrågasätts löpande. ¨

BE Group finns etablerat i , Finland, Polen, Estland och Lettland utöver våra många kontor i Sverige.

Certifieringar

EN 1090-1 EXC3 – ISO 14001:1996 – ISO 9001:2000

Kontakter

Försäljningsavdelningen
040-38 40 00

Filmer

Koncernen BE Group

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-26
Klarar snöröjning i tuffa förhållandenSkärande verktyg för precision och effektivitetSäkerhetsoro bland svenska konsumenter Eaton lanserar DC snabb­laddare för elfordonBröderna Sjögrens Trafik firar 100 år som företag
2024-02-23
Forma framtiden med plåtbockning i 3DLuftfilterlösningar och aggregat för extrema miljöerUtforska vattenskärares mångsidighet och precisionISOBUS: En revolution för jordbruksmaskinerengcon lanserar ny storlek på markvibrator
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar