SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora Enso lanserar svenskt åtgärdsprogram för biologisk mångfald

Programmet omfattar över 30 aktiviteter
Stora Enso har lanserat ett omfattande biodiversitetsprogram för det svenska markinnehavet. Programmet omfattar över 30 aktiviteter för att främja den biologiska mångfalden i företagets skogar i Sverige. I linje med Stora Ensos hållbarhetsmål, definieras även konkreta mål för ökad biologisk mångfald till år 2030.

Stora Enso äger 1,4 miljoner hektar mark i Sverige, och är därmed en av landets största skogsägare. Arbetet med att gynna biologisk mångfald har varit en naturlig del av Stora Ensos skogsbruk sedan 1990-talet. I och med biodiversitetsprogrammets tydliga mål till 2030 höjs nu ambitionerna avsevärt.

‒ Vi vet att mänskligheten behöver ta krafttag för biologisk mångfald, och vi vet att vi är en del av lösningen, berättar Ida Bränngård, skötselchef på Stora Enso Skog. De över 30 aktiviteterna i vårt biodiversitetsprogram, i kombination med det arbete vi redan gör, kommer att leda till ökade naturvärden och stärkt biologisk mångfald i hela vårt markinnehav.

Programmets fem fokusområden har alla stor inverkan på skogens biologiska mångfald. Varje område har mätbara mål och aktiviteter till 2030. Några exempel är:

• Död ved: Av de skogslevande arterna på rödlistan är över 40% beroende av död ved. Ett av Stora Ensos mål är att öka mängden död ved på vårt markinnehav med 40% till 2030.
• Lövträd: Även lövträd utgör avgörande livsmiljöer för många arter. Till 2030 ska Stora Enso dubblera mängden lövträd i våra yngre skogar och plantera 700 000 björkar årligen.
• Vatten: Den biologiska mångfalden i och kring vattendrag och våtmarker är oftast rik, eftersom många arter är beroende av vatten i olika levnadsstadier. Till 2030 ska Stora Enso identifiera och restaurera fyra större vattenlandskap, och bygga bort vandringshinder i alla värdefulla vattendrag på markinnehavet
• Arter och livsmiljöer: En paraplyart är en djur- eller växtart som lever i ett område med många andra känsliga arter. Genom att skydda paraplyarten skyddar man även övriga känsliga arter som finns i samma område. I biodiversitetsprogrammet fokuserar man på vitryggig hackspett, sandödla, rökdansfluga och raggbock, vilket i sig gynnar hundratals andra rödlistade arter.
• Biodiversitetsfrämjande skötsel: bland annat öka naturvårdsbränningen med i genomsnitt 20% över en femårsperiod.

Många områden i Stora Ensos svenska skogar används idag för att testa och utveckla skötselmetoder och kunskap om biologisk mångfald. Det görs arbete sker i nära samarbete med universitet, miljöorganisationer, frivilligorganisationer och myndigheter för att dela kunskap och främja gemensam innovation och utveckling.

‒ Biologisk mångfald i skogen handlar i stora delar om att få ett skogslandskap med variation. Olika strukturer, olikåldrighet och olika skogstyper är viktiga parametrar för biologisk mångfald. Stora Enso’s åtgärdsprogram syftar till att skapa en mosaik i landskapet, öka variationen och främja naturvärden i hela markinnehavet,” säger Ida Bränngård.

Läs hela biodiversitetsprogrammet på storaenso.com/biodiversitetsprogram

För ytterligare information, kontakta:
Jennifer Loorents Sköld
Pressansvarig
Tel. +46(0)72-3929888
Kontaktinformation

Stora Enso Paper AB

Postadress
Nymölla­vägen 260 -15
29573 Nymölla
Region
Bromölla
Skåne län
Sverige
Organisationsnummer:
556070-4446
Grundat: 1959
Anställda: 1481
Välkommen till Stora Enso

Stora Enso är en ledande global leverantör av förnybara lösningar inom förpackningar, biomaterial, träprodukter och papper och med detta en del av bioekonomin. Bland våra kunder finns förpackningstillverkare, varumärkesägare, kartong- och pappertillverkare, förläggare, detaljhandlare, tryckerier, konverterare, snickerier och byggföretag.


Vi menar att allt som tillverkas av fossilbaserade material idag kan tillverkas av träd imorgon. Våra material är förnybara, återvinningsbara och går att återanvända. De utgör grunden för många innovativa lösningar inom förpackningar, träprodukter och biomaterial som kan användas istället för produkter som baseras på fossila bränslen och andra icke förnybara material.


Stora Enso har cirka 26 000 medarbetare i över 30 länder och är börsnoterat i Helsingfors och Stockholm. Vår omsättning 2017 uppgick till 10 miljarder EUR och det operativa rörelseresultatet till 1 miljard EUR.


Vi gör vårt yttersta för att använda hela trädet till våra produkter samt bioenergi. Vi arbetar för koldioxidneutralitet i vår produktion i så stor utsträckning som det är tekniskt och kommersiellt möjligt. Vi förespråkar och praktiserar ett hållbart skogsbruk och arbetar för att säkerställa att fler träd planteras än vad som avverkas.

Kontakter

Carl Norell
Presskontakt
-

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

Stora Enso e-TALES

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2022-06-15
Ny landschef för Ahlsell SverigeMimecast har köpts upp av riskkapitalbolaget Permira Sökmotorn för möbler och inredning i Sverige - FAVIFlyttstädning och annan städning för företagetHelsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labbNy utbildning säkrar hållbara affärer i Sydsveriges näringslivElever på Järfälla gymnasium tilldelas BygmastipendietTranpenad förvärvar Eyes4workUltimo ledare inom EAM-teknologiNy Castrol studie i Norden kring nästa bilköpStor skillnad på epostskydd bland nordiska företag Peab utför renoverings­projekt för Helsingfors UniversitetssjukhusTaigatechs AI-lösning redo för marknadenJoanna odlar i ett Elfa-system!
2022-06-14
CAD-Design blir vanligare och vanligareVolvo CE påbörjar testning Ny lasertrackerplattform med ultralång räckviddBättre fiskelycka tack vare hållfast LesjöforsdetaljF-Secures nya allt-i-ett-skydd förenklar säkerheten Lambertsson etablerar nytt kundcenterNP Nilsson förvärvar och växer inom industriellt byggandeNu möts internationell gruvindustri i SkellefteåDigitaliseringen har fått yrkeshögskolan att satsa på fler programmerareOmedelbara offerter på CNC-bearbetningHydroscand Group AB förvärvar Anderstorp Hydraulik ABZipforce lanserar en ny generation portabla elmotorer för cyklarNya allroundmaskiner för effektiv palltransportVärldsledaren inom värmepumpar storsatsar på den svenska marknaden
2022-06-13
Optimal lösning – det är målet för varje projektABB visar upp framtiden för processautomationMöt en av våra anställda: Johan EdbomIndustrirör från Jernbro Företagsfinansiering med stöd av EUAnders utmanar traditionella sätt att utforma fabrikerVärldens första elbilspool med laddning utan sladdVälkommen till lanseringen av Elektronikmässan Stockholm!Ramirent tecknar ramavtal med SinfraFörsta spadtaget för NP Nilssons nya logistikcenter!Ta med hemmakontoret till mässan Advanced EngineeringGKN Aerospace deltar i nytt EU-projektNexer tilldelas ramavtal med IneraNu öppnar Norrbotten Stål
2022-06-10
Enklare att använda teknik för hållbara byggnaderKundcase med 3D-scanner från PhotoneoSchneider Electric tilldelas flera prestigefyllda designpriserTransportbandsreparation på rekordtidVerdion säkrar en ny spek­ulativ möjlighet i Sverige Fördubbling av antal bluff-sms Fortsatt tryck på försörjningstrygghetenABB och Börjessons Lastbilar stöttar utbyggnadenTekniska museets samling fyller 100 årNytt utgångsläge när Science Village ska växaBolist Emmaboda gjorde rekordartad ökning på 4 årDell Technologies i partnerskap med AI Sweden
2022-06-09
Ewellix Nordics expanderarLevererade anläggnings­maskin tillverkad med fossilfritt stål till kundSveriges största laddgata invigdDags att ta vara på industri 4.0-vågen Tysk förpackningstillverkare integrerar ABB:s automatiska pappersprovningStora klimatvinster med utvinning i SverigeXiaomi lyfter och inspirerar unga kreatörer i AfrikaNordomatic fortsätter sin europeiska expansion