SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SCA erhåller tillstånd för ett bioraffinaderi på Östrand

Mark- och miljödomstolen kungjorde den 30 september att SCA får miljötillstånd att bygga ett bioraffinaderi i anslutning till Östrands massafabrik.
Det beviljade tillståndet gäller både den nya verksamheten för ett bioraffinaderi och erforderliga anpassningar som krävs på massabruket för att kunna skapa de synergier vi vill uppnå mellan verksamheterna.

Det är en omfattande ansökan som lämnats in. Projektgruppen har under flera år arbetat med utredningar och samråd med myndigheter och allmänhet. Enbart domstolsbeskedet som kom igår är 184 sidor. Arbetet med att granska domstolsbeslutet pågår nu för fullt.

- Av det vi kunnat se hittills verkar domstolen i huvudsak gått på vår linje och accepterat de villkorsförslag som vi föreslagit, berättar Roger Östlin, projektchef. Efter den 21 oktober vet vi om domen slutgiltigt kommer att vinna laga kraft eller om den kommer att överklagas.

-Vi är naturligtvis jätteglada att vi fått miljötillståndet, fortsätter Roger. Nu vet vi vad vi har att förhålla oss till när nästa steg börjar - arbetet med den tekniska utformningen av anläggningen.

Detta är en anläggning som troligen skulle vara en av de första i sitt slag i världen. Vissa delar behöver därför använda helt nyutvecklad teknik, vilket kommer innebära att projekttiden blir längre än vid andra stora projekt SCA genomför.

Mark- och miljödomstolens besked är en viktig milstolpe i projektet, men mycket arbete återstår innan SCA kan fatta beslut att genomföra projektet.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-26
Stolt leverantör av mark & va-material
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp