SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Utökad reservkraft klarar krisen

Nu installeras nya reservkraftaggregat.
Nästa år ska fem dieselmotorer producera el och dessutom ska värme återvinnas från motorerna.

Det finns många utomstående hot mot sjukvården som till exempel el- och värmeavbrott, cyberattacker och bristande vattenförsörjning. I den senaste versionen av ”Det robusta sjukhuset” ger Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, en tydlig vägledning för hur en säker sjukvård med bibehållna tekniska funktioner ska se ut. Och på den nivån ska Norrlands universitetssjukhus befinna sig.

Sjukhus med stort behov

– Hela sjukhuset, med de två nya byggnaderna 28 och 29 med bland annat den nya psykiatrin, flygkoordineringscentralen och lokaler för regional krisledning, innebär att reservkraften måste byggas ut för att klara hela behovet säger Gösta Olsson, elingenjör vid Region Västerbotten.

Rökgas och kylvatten

Det nya och moderna reservkraftaggregatet som lyftes på plats för en tid sedan väger 22 ton och har 3 521 hästkrafter. Tillsammans med de fyra andra aggregaten, det sista ska vara på plats i mars nästa år, ger de 11.2 megawatt vid ett elavbrott.

– Från de befintliga och nya reservkraftaggregaten ska värme från både rökgaser och kylvatten kunna återvinnas, säger VVS-ingenjör Jesper Burlin. Den återvunna värmeeffekten är hela 11 megawatt, lika hög värmeeffekt som 1 600 villor behöver när det är som kallast, vilket är cirka 70 procent av sjukhuset behov.

Stora konsekvenser

Vid sjukhusen i både Skellefteå och Lycksele är det möjligt att koppla in reservvärme vid behov, något som Norrlands universitetssjukhus fram till nu saknat.

– Blir det ett stort elavbrott i Umeå eller ett avbrott på fjärrvärmeledningen så kan vi bara förse sjukhuset med viss värme. Skulle det hända mitt i vintern måste vi stänga ner stora delar av verksamheten eftersom brist på värme skulle få stora konsekvenser och direkt påverka både ventilation och varmvatten, förklarar Jesper Burlin.

Självförsörjande vid kris

Ett antal av Region Västerbottens revisionsrapporter har under åren påpekat denna brist på reservvärmekraft, något som nu är på gång att åtgärdas. Alla aggregat förses med teknik för värmeåtervinning och den sista december 2022 ska allt stå helt klart, till en kostnad av 82 miljoner kronor.

– Vårt abonnemang för el från Umeå energi är på cirka 8 MW och de fem aggregaten kan vid full drift leverera 11,2 MW, säger Maria Hammeryd, energiingenjör vid Region Västerbotten.

– Kravet från MSB är att ett aggregat ska kunna stanna av och att vi ändå ska klara av 100 procent av sjukhusets behov och vara självförsörjande vid en krissituation.

Mer information
Elingenjör Gösta Olsson, 070-314 84 83

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-26
Industridatorers roll i tuffa driftmiljöerSkyddsslang ECOLINEMjölby en av orterna som får ny utbildningsformCognizants innovations­program BlueboltStabil start på året
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp