TISDAG 17 JULI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bilmarknaden juni 2018

Juni 2018 går till historien som den största bilmånaden i Sverige genom tiderna.
63 223 personbilar, 16 814 lätta lastbilar och 3 188 husbilar nyregistrerades under månaden vilket är volymer vi sannolikt inte kommer få se igen på många år.

Anledningen till dessa jättesiffror är naturligtvis det nya fordonsskattesystemet bonus malus som gäller från och med den 1:a juli. Generalagenter och återförsäljare har valt att ställa många av de bilar som skulle drabbas av högre skatt efter halvårsskiftet i trafik.

Även försäljning av nya bilar slog nytt rekord i juni. Totalt såldes 40 468 nya personbilar enligt vrooms definition för nybilsförsäljning.

Dock är långt ifrån alla bilar som registrerades i juni sålda. Av alla personbilar som nyregistrerades under juni så levererades endast 58% till kund under samma månad, för lätta lastbilar var motsvarande siffra 50%. Detta innebär att det den 1 juli fanns 26 720 personbilar och 8 447 lätta lastbilar som nyregistrerats juni men ännu inte lämnat bilhandelns lager.

Lägger man till bilar som nyregistrerats tidigare under året men som heller inte levererats till kund är det totala bilhandelslagret av nyregistrerade men osålda personbilar och lätta lastbilar 47 139 respektive 10 652.

Dessa volymer av registrerade men osålda bilar kommer sannolikt att påverka den svenska nybilsmarknaden under resten av 2018. Vroom kommer löpande följa vad som händer med lagret av osålda bilar under de kommande månaderna.

I juni nyregistrerades 94 475 fordon varav 63 223 personbilar, 16 814 lätta lastbilar och 3 188 husbilar. För personbilar var Volvo största märke med 23,2% av registreringarna, därefter Volkswagen med 16,3% och BMW med 5,8% andel.

Personbilsregistreringarna ökade i juni med hela 69,6% jämfört med samma juni 2017.

Hittills i år har 219 961 personbilar, 41 148 lätta lastbilar och 6 064 husbilar nyregistrerats. Volymökningen i år är 15,7% för personbilar, 46,3% för lätta lastbilar och 70,5% för husbilar jämfört med perioden januari - juni 2017.

Under juni nyregistrerades 16 814 lätta lastbilar vilket med mycket god marginal är den högsta siffran någonsin för en enskild månad. Största märke var Volkswagen med 24,5% av registreringarna, därefter Ford med 14,0% och Renault med 13,3%.

Även husbilar slog nytt rekord i juni med 3 188 nyregistrerade fordon. Nästan tre gånger så många bilar som förra månaden när det tidigare rekordet sattes. Fiat dominerar husbilsmarknaden och står för hela 84% av det totala antalet nyregistrerade husbilar hittills i år.

Under juni månad såldes 40 468 nya personbilar enligt vrooms definition för nybilsförsäljning. Detta motsvarar en ökning med 27,5% eller 8 723 bilar jämfört med juni 2017.

Flest nya bilar sålde Volkswagen med 20,1% marknadsandel, därefter Volvo med 19,7% och Toyota med 6,9%
Hittills i år har 182 637 nya bilar sålts, en ökning med 7,8% jämfört med motsvarande period 2017.

På privatmarknaden såldes i juni 21 018 nya bilar vilket är en ökning med 25,1% jämfört med juni 2017. Mest sålda märke på privatmarknaden var Volkswagen med 17,1% marknadsandel, därefter Volvo med 13,9% och Toyota med 8,2%.

Hittills i år har 96 571 nya bilar sålts på privatmarknaden. Detta motsvarar en ökning med 3,2% jämfört med samma period 2017.

Tjänstebilsmarknaden ökade med 39,6% juni jämfört med samma månad förra året och landade på totalt 13 329 bilar. Största märke var Volvo med 28,3% marknadsandel, därefter Volkswagen med 23,5% och Audi med 8,3% andel.

Hittills i år har 56 651 nya bilar sålts på tjänstebilsmarknaden, en ökning med 12,8% jämfört med motsvarande period 2017.

Bilhandelns begagnatförsäljning av bilar upp till tio år ökade i juni med 3,7% eller 1 239 bilar jämfört med juni 2017. Genomsnittlig tid i lager för bilar sålda i juni var 81 dagar.

Från och med 2018 publicerar vroom månadsvis nyregistreringssiffror för fem olika fordonsslag. Personbil, lätt lastbil, tung lastbil, släp och husbil ingår i den månadsvisa rapporteringen.

Vid sidan av nyregistreringssiffror redovisas även Försäljning nya bilar som visar utvecklingen på nybilsmarknaden, dvs vad som faktiskt säljs till slutkund. Begreppet definieras enligt följande:

❝ Fordon som säljs för första gången till slutkund av en bilåterförsäljare inom sex månader från första registreringsdatum❞

Försäljning nya bilar publiceras för personbilar och lätta lastbilar. För personbilar särredovisas även utvecklingen i de två största kundsegmenten, privatmarknaden och tjänstebilsmarknaden.

Förutom nyregistreringar och Försäljning nya bilar publiceras även en översikt av bilhandelns försäljning av begagnade bilar.

Bertil Abrahamsson
VD
bertil@vroom.nu
08-55603590
2018-07-09
Viktor Hanson och Arkitema skapar koncepthus i KL-träDalakrafts snabbladdare ingår i Clevers laddnätverkSkandinaviens största hissautomatsystemVVS-grossisten Dahl etablerar ny butik i UddevallaStrömindikeringsplint med Push-in anslutning och frånskiljareLedande aktörer inom entreprenörskap möts i VästsverigeSiemens förnyar elnätets ”motorvägar” – affären värd en halv miljard De ska hitta lösningar för att magasinera grundvatten på Gotland Innovativa säkerhets­lösningar med Komatsu Komvision och ISO5006:2017
2018-07-06
Clockwork tar steget och blir rikstäckandeBAGA söker säljare till Stockholm och norra SvealandReguity Group AB förvärvar Digital Aktiebok från UC ABÖrestadskyl total­entreprenör för ett nytt kyl- och fryslager åt Svensk Caters ABHr Björkmans Entrémattor förvärvar Stockholms Hyr-TvättKompletta klassrumspaket gör oss bäst i klassen Best Transport satsar på livsviktiga tempererade transporterVad är skillnaden mellan studier på universitet och yrkeshögskola?Nu kan du ansöka om bygglov digitaltRaise Reach medverkar på mässan för alternativa investeringarNordic Waterproofings förvärv av Veg Tech AB är genomförtFörsta hjullastaren från CLAAS är såld i SverigeFöreningslivet behöver moderniseras och digital­iseras för att engagera ungaEn truck för alla tillfällen
2018-07-05
Trelleborg fokuserar på tekniska genombrott i sitt utbyggda FoU-centerPeab bygger om ledamotshuset i StockholmDet blir allt svårare att skydda ditt varumärke på egen handPeab Asfalt får stort uppdrag i Norvik Hamn, NynäshamnParker lanserar P1F, helt ny ISO15552-klassad pneumatikcylinderMastbyte påverkar radiomottagningen från TåsjöSpänningsaggregat med längre livslängd än någonsin!Återvunnen plast ger stora miljövinster för WexnetFord Mustang Bullitt är på plats under Goodwood Festival of SpeedRiksbanken, banker och börserna profilerar sig inom kryptovalutorCombitech tar över hela norska WatchcomKvikkac visar upp sin prisvinnande innovation On-Rails på Västgård game fair Sopra Steria öppnar nytt kontor i ÖstersundRegeringen måste göra det lättare att starta egetSolcellsenergi får Högskolans elräkning till 0Nöjda kunder hos Proton Lighting i VärnamoÄr BankID säkert?Renault testar autonoma mobilitetstjänster för allmänhetenSune firar 60 år på Norconsult!Karlstad i topp tio för hållbara transporter 2018Lätt för småföretagare att bli digitala Ointresse för ekonomi hos unga ger negativa konsekvenser senare i livetWästbygg Projektutveckling satsar på fler ungdoms­bostäder MTD-gruppen levererar Apoteas varor direkt hem Fujitsu förenklar katastrofåterställning med nästa generations ETERNUS Snapshot Manager
2018-07-04
Hur utvecklar man en hållbar uthyrningsverksamhet med miljötänk?WAGO TOPJOB® S DIN-skenmonterade kopplingsplintPeab renoverar bostäder i HelsingborgNCC renoverar och säkrar dammanläggning i HallandPrevas tecknar avtal med OMV (Norge) ASRegeringen satsar på kompetensutveckling inom AI Hur riggar vi en hållbar industriutveckling i hela landet?Ny CFO hos teknik- och industriserviceleverantören Bilfinger Energimyndigheten ger stöd till Preems och Vattenfalls planerade vätgasfabrik i GöteborgRagn-Sells och LKAB utvinner mineraler ur gruvavfall Sveriges myndigheter skapar förvirring kring elens klimatpåverkanSäkerhetsrummet skyddar värdefullt livsmedel26 miljoner kronor till projekt för att öka ekologisk produktion och konsumtion
Annonser