SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Företagsfinansiering med stöd av EU

Extra buffert eller ett lån?
Skulle ditt företag behöva en extra buffert eller ett lån för att finansiera utrustning, renoveringar eller andra satsningar på din verksamhet? Om ditt företag är i behov av finansiering finns det en särskilt fördelaktig låneform – nämligen den som innebär att EIF, Europeiska Investeringsfonden, går in som garant. Den här lösningen kallas ibland för EU-lånet och har skapats för att stötta småföretagare inom EU.

Hur funkar det?

När ett företag beviljas lån hos en långivare som ingår i EIF:s samarbete går EIF i borgen för 80 % av lånebeloppet. Resultatet blir att du bara behöver gå i personlig borgen för resterande 20 %. Det här är ett väldigt förmånligt system, eftersom du som företagare i normala fall behöver stå som borgensman för hela lånesumman när du söker företagslån, vilket såklart kan innebära stora risker för din egen ekonomi.

EU-lånet innebär alltså att du slipper ta risken med lånet – EIF tar den i stället. Det kan också få till följd att du får mycket bättre ränta på lånet än vad du skulle ha fått i annat fall, eftersom EIF utgör en god typ av säkerhet för långivaren.

Lånebeloppet kan som max uppgå till 500 000 kr och hos en del krävs en löptid på minst två år.

Vilka krav måste låntagaren uppfylla?

Det finns såklart krav som företaget måste uppfylla för att vara berättigat till den här typen av lån. Endast aktiebolag med färre än 10 anställda kan söka. Det måste också finnas minst ett bokslut. Omsättningen får inte överstiga 20 miljoner kronor och företagets tillgångar får heller inte överstiga 20 miljoner kronor.

Hur ansöker man om EU-lånet?

På den svenska marknaden finns det några banker och långivare som ingår i samarbetet. Du kan bland annat se om ditt företag kan erbjudas EU-lånet genom att vända dig till olika låneförmedlare, som ofta samarbetar med ett stort antal banker och långivare.

Sammanfattning

Om din verksamhet är i behov av finansiering och uppfyller kraven finns det alltså en möjlighet att kunna få låna pengar till gynnsamma villkor. Om företaget inte motsvarar beskrivningen – om det till exempel gäller en enskild firma – finns det andra lånemöjligheter som skulle kunna vara en lösning om det är just företagslån som företaget är i behov av.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-30
Åkerströms Björbo och Ovako ingår partnerskapAvkastning på över 200%
2024-04-29
Container Basic Store för invallning av fat och IBC Ljustorn med IO-link Hur mycket kostar 3D-utskrift? Familjeägt företag satsar långsiktigt och hållbartNyckelbakterie upptäckt
2024-04-26
Länken i framgångsrikt partnerskapIndustridatorers roll i tuffa driftmiljöerSkyddsslang ECOLINEMjölby en av orterna som får ny utbildningsformCognizants innovations­program Bluebolt
2024-04-25
Effektivisera städningen med en städrobot Använd vatten för att skära med precisionISCAR introducerar ny krymputrustningMöt EdmoLift på Elmia Produktionsmässor Vi ställer ut på Elmia Automation
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?