SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hem och Formafantasma lanserar T Shelf tillverkad av återvunnet aluminium från Hydro

Se nya T Shelf
Det Stockholmsbaserade designvarumärket Hem lanserar ett hyllsystem i aluminium som baseras på strängpressade aluminiumprofiler tillverkade av Hydro RESTORE och designade enligt hållbarhetsprinciperna för Hydro EcoDesign.

Den italienska designstudion Formafantasma, ledd av Andrea Trimarchi och Simone Farresin, designade det unika systemet för Hem, ett oberoende designvarumärke och plattform för progressivt tänkande.

Det flexibla hyllsystemet riktar sig till butiker, bostäder och kontorsmiljöer. Dess främsta försäljningsargument, förutom dess speciella design, är:

• Enkel montering
• Slitstark yta
• Robust konstruktion
• Justerbar fotlösning/väggfästlösning

Återvunnet aluminium och Hydro EcoDesign
Projektsamarbetet mellan de tre företagen innefattade principer från Hydro EcoDesign, ett koncept som kombinerar teknisk excellens med kreativ design för att förbättra en produkts funktionalitet, såväl som dess sociala och miljömässiga fotavtryck.

Hyllan är tillverkad med Hydro RESTORE, återvunnet aluminium som består av aluminiumskrot i form av processkrot och konsumentskrot. Processkrotet kommer från tillverkningsprocessen som smälts ner, gjuts om till nya göt och sedan återförs till strängpressningsprocessen.

Konsumentskrotet har redan levt ett helt "liv", till exempel som en fönsterram eller cykelram. Det har därför ett mycket lågt koldioxidavtryck.

Hydro är helt transparent med andelen process- och konsumentskrot i Hydro RESTORE, som levereras med en miljöproduktdeklaration som anger dess innehåll och koldioxidavtryck.

”Den största delen av kostnaden för en produkt och dess miljöpåverkan sker tidigt i designprocessen, redan på ritbordet. Det är här den cirkulära ekonomin börjar och det är här Hydro EcoDesign har en roll att spela”, säger Jonas Bjuhr, VD på Hydro Extrusions Sweden.

”Många produkter kan inte återvinnas på grund av hur de är designade och producerade. Det är antingen omöjligt att ta isär dem eller helt enkelt för dyrt. Vi måste producera saker som lever längre, kan återvinnas eller återanvändas i slutet av produktens livscykel. T Shelf från Hem och Formafantasma är ett bra exempel på en produkt gjord för cirkuläritet.”

Funktionell design med aluminiumprofiler från Hydro i Sverige
Hems system är baserat på strängpressade aluminiumprofiler tillverkade av Hydro i Sverige. En av profilerna fungerar som skiva och en annan som sidovägg eller skiljevägg. Den så kallade T-profilskivan ger strukturell styrka till hyllan, vilket möjliggör en minimal design utan bakvägg eller liknande förstärkning. Detta gör också att hyllorna kan kapas i olika längder för att erbjuda flera sektioner.

De tre hålen på profilernas ändar används för att fästa hyllan i mellanväggarna. T-profilen och anslutningarna ska också stabilisera hela enheten, vilket gör tvärstag eller ryggpaneler onödiga.
Den andra profilen, som används som mellanvägg, har designats med en funktion som döljer skruvarna som sammankopplar skivorna.

Om Hem
Hem är ett oberoende designvarumärke som skapar en ny generation av hållbara möbler, accessoarer och belysning. Tillsammans med designers och kända europeiska tillverkare skapar Hem ikoniska produkter för hem och arbetsplatser över hela världen. Företaget har sitt huvudkontor i Stockholm.

Om Formafantasma
Formafantasma är en forskningsbaserad designstudio som undersöker de ekologiska, historiska, politiska och sociala krafterna som formar designdisciplinen idag. Oavsett om man designar för en kund eller utvecklar ett självinitierat projekt, tillämpar studion samma rigorösa uppmärksamhet på sammanhang, processer och detaljer. Formafantasmas analytiska karaktär omsätts i noggranna visuella resultat, produkter och strategier.

Om Hydro Extrusions
Hydro Extrusions är en del av den Norgebaserade Hydro-gruppen och är en världsledande aktör inom strängpressning av aluminiumprofiler. Affärsområdet har cirka 100 produktionsanläggningar i 40 länder och sysselsätter 21 000 personer. Genom vår unika kombination av lokal expertis, globala nätverk och oöverträffade FoU-kapacitet kan vi erbjuda allt från standardprofiler till avancerad utveckling och tillverkning för de flesta industrier.

Mer information:
Ulrika Kroon
Hydro Extrusion Sweden AB
+46 733 706 061 | ulrika.kroon@hydro.com | hydro.com

Kontaktinformation

Hydro Extrusion Sweden AB

Postadress
Metall­vägen 10
57438 Vetlanda
Region
Vetlanda
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556366-7483
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Hydro är ett ledande aluminium- och energiföretag som strävar efter en hållbar framtid. Vårt syfte är att skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt.


Om Hydro
This is Hydro
Vad vi vill uppnå
Göra mer av mindre
Vi har alltid gjord affärer av en anledning. När Hydro grundades 1905 var målet att lösa en av världens största utmaningar på den tiden – att föda ett svältande Europa och få slut på hungern i världen.


Vårt syfte är fortfarande att skapa ett mer livskraftigt samhälle. Eftersom världen är annorlunda i dag, har våra metoder för att uppfylla det här målet också förändrats radikalt. Därför ser vi nu till att vår kunskap kan användas för att gå i täten och skapa industrier som är viktiga under många år framöver. Det kan vi bara lyckas med om vi arbetar tillsammans.

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Ruth Hasselgren
0383-94100

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?
2024-02-13
Intercut har installerat ELEMENT skärmaskin Ännu en fantastisk kundresa att lyfta framVälkomnar Reality Capture till DynaMate-familjenVägen mot mer ansvarsfull produktionRF-System återlanserar extra tålig sopskopa