SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Hydro Extrusion pressar ner energianvändningen

Effektivare och mindre energi
För att lyckas nå sina hållbarhetsmål har Hydro Extrusion Sverige sjösatt ett stort antal ambitiösa projekt de senaste åren. Det som sticker ut mest är att de har skapat en av världens effektivaste aluminiumpressar sett till energianvändning. Under Elmia Subcontractor kommer de att visa att många bäckar små gör mer än en stor å.

Effektivare och mindre energi
Hydro Extrusions har en ambition att minska sina koldioxidutsläpp med 30 % till 2030 och nå nettonollutsläpp lagom till 2050 eller tidigare. Ingen enskild insats kommer att göra det möjligt, men det är tydligt vilka insatser som gör störst skillnad. I Hydro Extrusions fall är den röda tråden energieffektivisering och energiförsörjning. Något som är särskilt tydligt i bolagets svenska fabriker. I Vetlanda har pressarna ett CO2-utsläpp på enbart 0,06 kg CO2/kg pressad profil och pressen i Finspång ligger på 0,09 kg CO2 per pressad profil. I Europa ligger genomsnittet på 0,68 kg CO2/kg. Hur är det möjligt? Först och främst förbrukar Hydro Extrusions pressar mindre energi tack vare energieffektiva motorer, pumpar och hydrauliksystem. Fabrikerna använder också en energimix som bidrar till de lägre koldioxidutsläppen. Samtliga pressar har dessutom minskat skrotprocenten avsevärt.

Det är inte bara pressarna som är energieffektiva, Hydro Extrusion Sverige har också installerat LED-lampor i merparten av sina lokaler. I slutet av året kommer i stort sett alla vanliga lysrör vara borta från verksamheten. De nya lamporna känner av rörelser och lyser bara om det behövs. Framför allt är lamporna energieffektivare än traditionella lysrör, man räknar med en besparing på 85 %. Det motsvarar en normal förbrukning för ungefär 450 villor.

– Energieffektivisering är en av nycklarna. En annan del att titta på är varifrån energin kommer och hur energimixen påverkar vårt totala klimatavtryck. Ska man motverka klimathotet, så krävs många parallella insatser. Vi visar att vi kan accelerera användningen av aluminium och minska vår klimatpåverkan på samma gång, säger Henrik Stark, Försäljningsdirektör Hydro Extrusion Sverige.

Fabriker med solceller och batterilagring
Genom projektet Greener Sweden vill Hydro Extrusion Sverige ställa om till 100 % lokalt producerad energi från förnybara energikällor. Målsättningen är att skapa en av koncernens grönaste anläggningar. Arbetet med att förse fabrikerna med solpaneler på tak och batterilagring har redan påbörjats och under nästa år är planen att även installera solceller på mark. Greener Sweden är en av nycklarna i Hydros klimatomställning. Projektets olika insatser i kombination med energieffektiviserande processer gör att Hydro Extrusions kan börja närma sig en nollnivå av koldioxidutsläpp. Det går med andra ord inte undgå var Hydro Extrusions fokus ligger i framtiden – allt handlar om hållbarhet – på ett eller annat sätt.

– Hållbarhet handlar om hela värdekedjan från hur vi framställer, pressar och återvinner aluminium till hur vi värmer upp och energiförsörjer våra fabriker. Samtidigt lägger vi stort fokus på att få in hållbarhetsfrågorna redan i designstadiet och hitta samarbeten med kunder som vill göra skillnad med hjälp av aluminium. Det kommer vara extra tydligt på Elmia Subcontractor. Det går inte att missa vad vi står för och vart vi är på väg, säger Henrik Stark.

Mer information
Ulrika Kroon
Hydro Extrusion Sweden AB
+46 733 706 061 | ulrika.kroon@hydro.com | hydro.com

Kontaktinformation

Hydro Extrusion Sweden AB

Postadress
Metall­vägen 10
57438 Vetlanda
Region
Vetlanda
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556366-7483
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Hydro är ett ledande aluminium- och energiföretag som strävar efter en hållbar framtid. Vårt syfte är att skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt.


Om Hydro
This is Hydro
Vad vi vill uppnå
Göra mer av mindre
Vi har alltid gjord affärer av en anledning. När Hydro grundades 1905 var målet att lösa en av världens största utmaningar på den tiden – att föda ett svältande Europa och få slut på hungern i världen.


Vårt syfte är fortfarande att skapa ett mer livskraftigt samhälle. Eftersom världen är annorlunda i dag, har våra metoder för att uppfylla det här målet också förändrats radikalt. Därför ser vi nu till att vår kunskap kan användas för att gå i täten och skapa industrier som är viktiga under många år framöver. Det kan vi bara lyckas med om vi arbetar tillsammans.

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Ruth Hasselgren
0383-94100

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-20
DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare Skrivare allt oftare målta­vla för säkerhetsintrång
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar
2024-05-14
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD