SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kraftsamling för metall­industrins framtid

Forskning, kompetensförsörjning och hållbarhet
De tre branschföreningarna Svenskt Aluminium, Jernkontoret och Gjuteriföreningen gör gemensam sak på Elmia Subcontractor och lyfter viktiga frågor för metallindustrins framtid.

– Vi har sett att vi har väldigt mycket gemensamt när det gäller frågor som berör kompetensförsörjning, hållbarhet och innovation. Sedan tio år tillbaka har vi samarbetat i forskningsprogrammet Metalliska Material och nu utökar vi med en gemensam satsning på Elmia Subcontractor, säger Lars-Inge Arwidson, vd Svenskt Aluminium.

Omställning för hållbar utveckling
Att forskning och innovation spelar en nyckelroll i omställningen till en mer hållbar industri, det råder inget tvivel om, menar Lars-Inge.

– I jakten på minskade CO2-utsläpp måste vi ligga steget före med forskning som visar vägen. Därför är vi på gång med en ansökan till ett nytt forskningsprogram, Impact Innovation, som kommer att bli större och bredare och som kommer att omfatta mer än bara själva materialfrågan, säger Lars-Inge.

Detta forskningsprogram, om man får ansökan godkänd, kommer liksom Metalliska Material att genomföras i samarbete med VINNOVA Energimyndigheten och Formas. Programmet beskrivs som ”en aktörsdriven och långsiktig kraftsamling som ska bidra till global konkurrenskraft genom omställning för hållbar utveckling”.

– Programmet fokuserar på samhällsutmaningar och vilken samhällsnytta vi kan bidra till genom industrin, säger Lars-Inge.

Samtala om gemensamma utmaningar
Det är i den här kontexten som samarbetet mellan Svenskt Aluminium, Jernkontoret och Gjuteriföreningen tar sig uttryck på Elmia Subcontractor. Lars-Inge förklarar:

– Som branschorganisationer är vi inte på mässan för att sälja. Vi är där för att stötta våra medlemsföretag och för att samtala om våra gemensamma utmaningar.

Kompetensförsörjningen är en av dessa utmaningar; att göra metallindustrin mer attraktiv för yngre generationer och att visa på möjligheterna i spännande branscher.

– Vi vill möta företagarna men vi vill också möta studenter på mässan. För oss är det en jätteviktig målgrupp, säger Lars-Inge Arwidson.

Vill komplettera företagen på mässan
Att Elmia Subcontractor har stort värde för utställande företag när det gäller att knyta till sig nya kunder och nya affärer är självklart. Men förhoppningsvis, menar Lars-Inge, kan företagen också se värdet av att möta studenter som potentiella nya medarbetare.

– Det vore spännande om vi i en framtid inte bara såg säljare i mässmontrarna utan även fick se HR. Då skulle vi få en helt annan interaktion. Men som branschorganisationer på mässan idag kan vi komplettera företagen och vara de som fångar in studenterna, säger Lars-Inge.

Nytt utökat samarbete
I år stärker Elmia Subcontractor och branschföreningen Svenskt Aluminium banden genom ett nytt samarbetsavtal. Syftet är att under mässan skapa en samlingspunkt för att främja affärsmöjligheter och driva gemensamma initiativ för att möta framtidens möjligheter och utmaningar inom metallindustrin.

– Vi är glada över att fördjupa vårt samarbete med Svenskt Aluminium. Genom att förena mässans kraft som katalysator med Svenskt Aluminiums expertis, skapar vi en gemensam kraft som driver innovation, kunskapsutbyte och hållbar utveckling. Tillsammans formar vi en starkare gemenskap som möter de utmaningar och möjligheter som framtiden bär med sig, säger Helena Åhs, Mässansvarig.

Samarbetsavtalet mellan Svenskt Aluminium och Elmia Subcontractor sträcker sig även till 2024.

– Vi har många tankar på hur vi kan utveckla detta, men först ska vi se hur årets mässa faller ut, säger Lars-Inge Arwidson.

Helena Åhs
Mässansvarig Elmia Subcontractor
helena.ahs@elmia.se
+46 36 15 23 10
Kontaktinformation
Postadress
Box 6066
55006 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Elmia Subcontractor -Den ledande arenan för kunskap, innovation och framtidens tillverkningsindustri.

Elmia Subcontractor är industrins hjärta. här träffas branschens experter för att göra affärer, skapa innovationer och utveckla industrin. Den ledande arenan för framtidens tillverkningsindustri.

Här möts kompetenser och expertis från närmare 1.200 utställare från runt 30 länder tillsammans med fler än 10 000 besökare. Här sker affärer och innovationer direkt på golvet, på plats och med morgondagens lösningar i fokus.
Industrin i förändring. Riktning framåt.

Välkommen 15-17 november 2022.

Kontakter

Fredrika Ottosson
-
Anki Söderström
Kommunikationsexpert / Social Media Manager
036152090
Helena Åhs
Projektledare
036-152000
Martina Nygren
036-152018

Filmer

Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Jelmtech Produktutveckling

Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Jelmtech Produktutveckling
Möt årets ambassadör för Elmia Subcontractor 2022 Lundbergs Pressgjuteri

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-11-24
QNAP lanserar TVS-h674T/TVS-h874T1KOMMA5° förvärvar nu Easy InstallationsSenergia lanserar ny flexibilitets- och stödtjänst Tio skäl att automatiseraSvedbergs Group har slutfört förvärvet av Thebalux
2023-11-23
Jernbro tecknar 3-årigt driftsäkerhetsavtal Clip-Lok SimPak på Elmia Subcontractor 2023Produktlansering - Treston BiOX Volvos nya höglyft hos MoelvenSå investerar AJ i bättre arbetsmiljöer
2023-11-22
Maximera ESD-skyddet vid era arbetsstationerVoyado förvärvar ReDeals verksamhet Svenska konsumenter utsätts för risk Sex av tio svenskar känner sig nöjda på jobbetLEMO presenterar stolt sin nya hemsida
2023-11-21
Ny funktion och app på ingångLuni Metall vidare mot en komplett systemleverantörISCAR Sverige presenterar en ny projektteknikerISCAR Sverige presenterar ny projektteknikerEn frisk fläkt inom global vindkraft
2023-11-20
Kostnadseffektiv och tillförlitlig lösningReThink Factory gör lokal 3D-printning möjligUnga väljer bort AIAnders är östra Sveriges främsta entreprenörDEFA klättrar mot toppen