SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kreditkort – Jämför och hitta det bästa

Kreditkort ger dig stor flexibilitet i vardagen. Du kan köpa en vara nu, och betala senare. Men för att hålla nere kostnaderna är det viktigt att hitta det bästa kreditkortet för en själv. Här går vi igenom allt du behöver veta för att fatta rätt beslut.
Välj bäst kreditkort utifrån bonus, försäkringar, rabatter eller andra förmåner. Jämför och hitta rätt kort utifrån dina behov.

- Jämförelse av kreditkort
- Presentation av förmåner
- Fördelar och nackdelar



Så kan du välja bästa kreditkortet


Vilket kreditkort som är bäst beror på personliga behov och köpvanor. Det "bästa" kreditkortet för vissa är det med lägst avgifter medan andra prioriterar försäkringsskydd eller rabatter.
Nedan beskrivs hur du kan jämföra och hitta bästa kreditkortet för dig – utifrån att kortets förmåner ska kunna utnyttjas så mycket som möjligt.

Jämför kreditkort – hitta bästa för dig


1. Se på behoven
Börja med att identifiera dina vanligaste utgiftskategorier och köpvanor. Är du en frekvent resenär som skulle dra nytta av reseförmåner som flygplatslounger och reseförsäkringar? Är du mer intresserad av ett kort som erbjuder cashback eller poäng på vardagliga inköp som matvaror och bensin?

Visserligen har alla kort flera förmåner men genom att välja ett fokusområde blir det lättare att hitta bästa kreditkortet utifrån dina behov och önskemål.

2. Jämför kreditkort utifrån kategori
Jämför kreditkort inom en vald kategori. Det gör det enklare att fokusera på vissa specifika förmåner.

Rese: För dig som reser ofta och vill ha förmåner som reseförsäkringar, tillgång till flygplatslounger och bonuspoäng för resor. Läs mer om resekreditkort längre ner i guiden.
Bonus eller cashback: Om du föredrar att få tillbaka en del av dina utgifter som bonuspoäng eller avdrag på fakturan. Läs mer om kreditkort med bonus längre ner i guiden.
Försäkringar: Kort som erbjuder extra försäkringar, såsom reseförsäkring eller förlängd garanti. Läs mer om olika försäkringar som kan ingå längre ner i guiden.
Rabatter: För dig som vill ha rabatter hos specifika butiker eller tjänster. Läs mer om vanliga rabatter som kreditkort ger längre ner i guiden.
Reseförmåner: Kort som erbjuder specifika förmåner för resor, såsom rabatter på hotell eller biluthyrning. Läs mer om olika reseförmåner som kan ingå längre ner i guiden.

3. Jämför enskilda fördelar
När du har valt en kategori är nästa steg att jämföra de enskilda fördelarna som varje kreditkort erbjuder. De flesta korten har en eller flera framträdande fördelar, men det är också viktigt att vara uppmärksam på de mindre förmånerna som kan vara avgörande för ditt val.

Det kan handla om allt från bonuspoäng på specifika inköpskategorier till unika erbjudanden och rabatter. När du jämför dessa fördelar, tänk på hur de matchar var du brukar göra inköp och vad du uppskattar i livet.

4. Jämför kreditkort utifrån avgifter
Avgifter är en annan viktig aspekt att överväga när du jämför kreditkort. Även om avgifterna sällan är det som väger tyngst i beslutet är det viktigt att förstå hur de påverkar den totala kostnaden. Läs mer om olika avgifter längre ner i guiden.

Vilket kreditkort är bäst? Exempel!


Att avgöra vilket kreditkort som är bäst beror på dina individuella behov och omständigheter. Här ger vi några exempel på olika typer av kreditkort och situationer där de kan vara särskilt fördelaktiga.

Utnyttja krediten som buffert – Utan årsavgift och låg ränta - För de som vill använda sitt kreditkort som en ekonomisk buffert kan ett kort utan årsavgift och med låg ränta vara det bästa valet. Dessa kort kan användas för att hantera oväntade utgifter utan att man behöver oroa sig för höga kostnader. Så länge det inte används uppstår inte heller någon kostnad.

Behov av delbetalning – Välj kort med räntefri delbetalning - Om du planerar att göra större inköp och vill ha möjlighet att delbetala utan ränta, kan ett kreditkort med räntefri delbetalningsperiod vara en bra lösning. Dessa ger dig flexibilitet att betala över tid förutsatt att du betalar av beloppet inom den räntefria perioden. Kom ihåg att de flesta, men inte alla, kreditkort med denna funktion har en månatlig delbetalningsavgift.

Pendlaren till Danmark – utan valutapåslag - För dig som regelbundet reser till Danmark eller andra länder kan ett kreditkort utan valutapåslag vara det bästa valet. Dessa minimerar extra kostnader vid köp i utländsk valuta vilket gör dem idealiska för pendlare eller frekventa resenärer.

Utlandsresan – Flygplatslounger, concierge service med mera - För den frekventa utlandsresenären kan ett kreditkort som erbjuder tillgång till flygplatslounger och concierge service vara det bästa valet. Dessa ger en mer bekväm och lyxig reseupplevelse, med förmåner som gör resandet smidigare och tryggare.

Uppskattar hotell – Kreditkort som ger bonuspoäng som ger hotellnätter - För de som ofta bor på hotell kan ett kreditkort som erbjuder bonuspoäng som kan omvandlas till hotellnätter vara det bästa valet. Dessa låter dig tjäna poäng på dina vanliga inköp varpå poängen sedan kan användas för att boka hotellrum.

Älskar att resa – Samla flygpoäng - För resenärer som vill maximera sina reseförmåner är ett kreditkort som ger flygpoäng ett utmärkt val. Dessa låter dig samla poäng på dina inköp som sedan kan användas för att boka flygresor, vilket kan vara ett effektivt sätt att få gratis eller rabatterade flygresor.

Shoppar online – Cashback i 100-tals butiker - För de som ofta handlar online kan ett kreditkort med cashback vara det bästa valet. Dessa ger dig en procentandel av dina inköp tillbaka, vilket kan vara särskilt fördelaktigt om du handlar i många olika onlinebutiker.

Säkrare shopping – Många försäkringar och extra garanti - Ett kreditkort som erbjuder extra försäkringar och garantier kan vara det bästa valet för de som vill ha extra trygghet när de handlar. Dessa kan inkludera förmåner som förlängd garanti på köpta varor och prisgaranti.

Matkort – enkelt att ha koll på matkostnaderna - För de som vill ha bättre översikt över sina matkostnader, särskilt i hushåll med delad ekonomi, kan ett kreditkort som ger bonuspoäng eller rabatter på matinköp vara det bästa valet. Dessa gör det enklare att hantera utgifter för mat och dagligvaror.



Kategorier av kreditkort


Att förstå de olika kategorierna av kreditkort är avgörande för att välja ett kort som passar dina behov. Varje kategori har sina unika fördelar och är anpassad för olika typer av användare och inköpsvanor.

1. Kreditkort med bonus
Kreditkort med bonus är populära för de som vill få något extra tillbaka från sina inköp. Bonusen kan vara i form av poäng eller avdrag på kommande faktura.
Söker du kreditkort med bäst bonus bör du först se på dina köpvanor. Vissa kort ger bonus på samtliga inköp medan andra kreditkort med bonus enbart ger poäng vid inköp inom specifika butikskategorier. Gör en jämförelse och ställ de olika bonusalternativen mot varandra.

2. Kreditkort utan avgift
Ett kreditkort utan avgift är ett attraktivt alternativ för de som är ute efter ett enkelt och kostnadseffektivt sätt att betala med kort. Dessa kännetecknas av att de inte har någon årsavgift, vilket innebär att du inte behöver betala något för att ha det. Detta kan vara särskilt fördelaktigt för personer som använder sitt kreditkort sporadiskt eller som primärt vill ha ett kreditkort sin en slags buffert.
Det är dock viktigt att komma ihåg att även om ett kreditkort inte har någon årsavgift så kan det fortfarande finnas andra avgifter att ta hänsyn till. Dessa kan exempelvis vara avgifter för uttag eller betalning i utländsk valuta.

Vilket är det billigaste kreditkortet?
När det gäller att hitta det billigaste kreditkortet är det viktigt att titta på helheten av de kostnader som är förknippade med kortet. Billigast blir det om du väljer ett kreditkort utan årsavgift och administrationsavgift/fakturaavgift. Då kan du ha det helt utan kostnad. Detta förutsatt att hela fakturabeloppet betalas i tid och att andra tjänster inte används som skapar kostnader.

Att betala hela skulden i tid varje månad är nyckeln till att hålla det så billigt som möjligt. Genom att göra detta undviker du räntekostnader, vilket ofta är den största kostnaden vid kreditkortsanvändning.

3. Bästa kreditkortet för resor
När det kommer till att välja det bästa kreditkortet för resor, främst utomlands, finns det flera faktorer att överväga för att säkerställa att du får mest möjliga nytta av ditt kort. Ett idealiskt resekreditkort bör erbjuda en kombination av förmåner som minimerar kostnader och förbättrar din reseupplevelse.

Utan avgifter utomlands
En förmån är att vissa resekreditkort inte tar ut någon avgift för transaktioner i utländsk valuta. Denna förmån kan spara dig stora summor om du reser utomlands och gör större kortinköp.

Med förmånlig reseförsäkring
En viktig aspekt är att kortet bör inkludera en omfattande reseförsäkring. Denna försäkring kan täcka allt från försenade flyg och förlorat bagage till medicinska nödsituationer.

Lounger
Tillgång till flygplatslounger är en lyxig förmån som många resekreditkort erbjuder. Dessa lounger erbjuder en lugn och bekväm plats på flygplatsen, vilket kan göra din resa betydligt mer behaglig.

Hotell- och hyrbilsrabatter
Slutligen bör det bästa kreditkortet för resor erbjuda rabatter på hotell och hyrbilar. Dessa rabatter kan hjälpa dig att spara pengar på boende och transport, vilket är två av de största utgifterna under en resa. Vissa kort erbjuder även bonuspoäng som kan användas för att boka hotellrum och hyrbilar, vilket ytterligare ökar värdet av kortet.

4. Kreditkort med cashback
Kreditkort med cashback är ett populärt val för många konsumenter, eftersom de erbjuder en direkt återbäring på dina inköp. Cashbackfunktionen innebär att du får tillbaka en viss procentandel av pengarna för varje köp du gör med kortet, vilket kan vara ett effektivt sätt att spara pengar på dina vanliga utgifter.

De flesta kreditkort med cashback ger återbäring i ett par enstaka butiker men det finns även de som ger cashback i över 300 butiker.

Skillnaden mellan cashback och bonusprogram
Till skillnad från bonusprogram, där belöningarna ofta ges i form av poäng eller avdrag på fakturan ger cashback en direkt återbetalning. Denna återbetalning kan antingen återföras till ditt kreditkortskonto, användas för att minska din månatliga faktura, eller överföras till ditt bankkonto.

Välja rätt cashback-kort
När du väljer ett cashback-kreditkort är det viktigt att överväga var du spenderar mest pengar och att välja ett kort som erbjuder högst återbetalning för dessa utgifter. Det är också viktigt att vara medveten om eventuella begränsningar eller tak för hur mycket cashback du kan tjäna.

Generellt är det bättre att välja ett kreditkort med hög cashback i butiker där inköp ofta sker än att välja ett kreditkort med bonus på samtliga inköp. Detta eftersom bonusnivån ofta är betydligt lägre än procentuell cashback.

5. Kreditkort utan årsavgift
Kreditkort utan årsavgift är ett attraktivt alternativ. Dessa kort erbjuder fördelen att du inte behöver betala någon årlig avgift för att inneha och använda kortet, vilket kan vara särskilt fördelaktigt för de som använder det sporadiskt eller som ett reservkort.

Tips: Fokusera på förmåner och rabatter före årsavgiften. Väljs bästa kreditkortet utifrån ditt köpmönster kommer årsavgiften snabbt vägas upp av kreditkortets rabatter och andra förmåner.

6. Kreditkort med låg ränta
Kreditkort med låg ränta är ett attraktivt alternativ för de som planerar att skjuta upp utnyttjad kredit månad till månad. Dessa erbjuder lägre räntesatser jämfört med standardkreditkort, vilket kan leda till betydande besparingar i räntekostnader över tid.

Kreditkort utan ränta
Många undrar om det finns kreditkort utan ränta, och svaret är nej. Alla kreditkort kommer med någon form av ränta vid det fall som inte hela fakturabeloppet betalas varje månad utan helt, eller delvis, skjuts upp till kommande månad.
Däremot erbjuder många kreditkort räntefri delbetalning under en viss period, till exempel 12 månader, på enskilda inköp. Detta innebär att du kan dela upp betalningen för ett större inköp över flera månader utan att betala ränta under denna period. Det är dock viktigt att vara medveten om att det vanligtvis tillkommer en månatlig administrationskostnad vid räntefri delbetalning.

7. Bensinkort
Bensinkort är kort utformade för att ge förmåner och besparingar vid inköp hos drivmedelskedjor. De passar att användas av personer som spenderar en betydande del av sin budget på bensin eller diesel, exempelvis pendlare eller yrkesförare. Med ett bensinkort kan användare ofta få rabatt på bränsle, biltvätt och annat.

Det är även vanligt att bensinkort har andra reserelaterade fördelar. Det kan exempelvis vara självriskreducering vid bärgning och feltankningsförsäkring.

Så fungerar ett kreditkort


Ett kreditkort är ett kort som ger dig tillgång till en förutbestämd kreditgräns. Är kreditgränsen på 20 000 kronor kan du alltså genomföra kortinköp på maximalt 20 000 kronor innan återbetalning av krediten måste ske.

Varje månad får du en faktura från kortutgivaren som visar alla transaktioner du har gjort, det totala beloppet du är skyldig, och det minsta beloppet som måste betalas. Om en faktura skickas i exempelvis oktober kommer den främst visa transaktioner som skett i september. Det innebär att alla kreditkort har en räntefri period på 40 – 60 dagar. Detta genom att du kan genomföra kortinköpet en månad varpå beloppet betalas kommande månad.

Om du betalar hela beloppet i tid, undviker du räntekostnader. Om du däremot väljer att betala endast det minsta beloppet eller en del av skulden, kommer ränta att tillkomma på det återstående beloppet.

Exempel: Anta att du har ett kreditkort med en kreditgräns på 10 000 kr. Du gör inköp för totalt 6 000 kr under en månad. Vid nästa månadens slut får du en faktura på 6 000 kr. Om du betalar hela beloppet direkt, kommer inga räntekostnader att tillkomma. Om du däremot väljer att betala endast 2 000 kr, kommer ränta att beräknas på de återstående 4 000 kr tills du betalar av hela beloppet. Detta kommer att presenteras på kommande månadsfaktura.

Avgifter på kreditkort
När det gäller kreditkort är det viktigt att vara medveten om de olika avgifter som kan tillkomma.

Årsavgift
Årsavgift är en av de vanligaste avgifterna och är en fast kostnad som betalas årligen för att ha kortet. Vissa premiumkort med extra förmåner kan ha högre årsavgifter, medan många grundläggande kort erbjuder låga eller inga årsavgifter.

Ränta
Om du inte betalar hela ditt skuldsaldo varje månad kommer ränta att tillkomma på det återstående beloppet. Räntan kommer att presenteras på nästa månadsfaktura.

Valutaväxlingspåslag
Valutaväxlingspåslag tillkommer vid inköp i utländsk valuta. Nivån är ofta på 1,5 – 2,5 %. Det innebär att om ett kreditkort har 2,5 % i detta påslag kommer det dras 1025 kronor om ett inköp sker utomlands på ett värde av 1000 kronor.

Uttagsavgift
Uttagsavgift betalas vid uttag i bankomat. Det är en vanlig avgift som finns på de flesta kreditkort även om det finns undantag. Nivån är vanligtvis på 2 – 3 % av uttaget belopp. Det brukar även finnas en lägsta nivå på cirka 30 – 40 kronor.

Aviavgift
Aviavgift, eller fakturaavgift, är en avgift som betalas per faktura som kreditkortsföretaget skickar ut. Ofta går det att undvika denna avgift genom att välja att få fakturan som e-faktura eller via mail. Men vissa kortföretag tar ut denna avgift oavsett hur fakturan levereras.

Ansök om kreditkort – så går det till


Här är en översikt över hur du kan gå till väga för att ansöka om ett kreditkort. Generellt är det mycket enkelt då processen sker digitalt på kortutgivarens hemsida.

Skaffa kreditkort – steg för steg

1. Jämför
Det första steget i processen är att jämföra olika kreditkort för att hitta det som bäst passar dina behov och ekonomiska situation. Det finns många faktorer att överväga, såsom räntesatser, årsavgifter, kreditgränser, bonus och andra förmåner.

2. Ansök om kreditkort
När du har valt ett kreditkort som du vill ansöka om, är nästa steg att fylla i en ansökan. Detta kan oftast göras online via kortutgivarens webbplats. Du behöver exempelvis ange information om inkomst, kontaktuppgifter och anställningsform.

3. Vänta på godkännande
Efter att du har skickat in din ansökan kommer kortutgivaren att genomföra en kreditupplysning, via UC, för att bedöma din kreditvärdighet. Detta innebär att de kommer att granska din kredithistorik och kreditpoäng för att avgöra om du kan få en kredit eller inte.

Beroende på kortutgivaren och din kreditstatus kan detta steg ta allt från några minuter till flera dagar. Om din ansökan godkänns kommer du att få ditt kreditkort skickat till dig med posten, vanligtvis inom några veckor.

Tips! Kom ihåg att varje kreditkortsansökan kan påverka din kreditvärdighet, så det är klokt att inte ansöka om för många kort inom en kort tidsperiod. Att noggrant jämföra och välja rätt kort innan du ansöker kan hjälpa dig att undvika onödiga kreditförfrågningar.

Fem fördelar med kreditkort


Kreditkort erbjuder en rad fördelar och förmåner. Genom att undvika räntekostnad blir det ett helt gratis, eller billigt, sätt att få tillgång till:

1. Försäkringar – Exempelvis reseförsäkring
Nästan alla kreditkort har reseförsäkring. Det kan exempelvis inkludera avbeställningsskydd, ersättning vid försenat eller förlorat bagage och självriskeliminering på hyrbilsförsäkring.
Utöver reseförsäkring ingår det ofta flera andra försäkringar som exempelvis prisgaranti, extra garantiår, hyrbilsförsäkring och tanka fel-försäkring.

2. Rabatter.
Kreditkort kan erbjuda rabatter hos vissa återförsäljare, restauranger eller på andra tjänster. Dessa rabatter kan vara särskilt fördelaktiga om de är inriktade på platser där du redan spenderar pengar regelbundet. Få exempelvis 15% på hotellnätter, 8 % på leksaker osv.

3. Bonus.
Många kreditkort erbjuder bonusprogram där du kan samla poäng för varje krona du spenderar. Dessa poäng kan sedan användas för att köpa varor, tjänster, eller till och med för att betala av en del av din kreditkortsskuld. Bonusprogrammen varierar mellan olika kort, så det är viktigt att hitta ett program som passar dina inköpsvanor och intressen.

4. Flexibilitet i betalningar.
Kreditkorten ger dig flexibiliteten kring betalningsalternativ. Köp med kortet och betala fakturan kommande månad – eller delbetala över flera månader.

Flera kort har även räntefri delbetalning, betalningsfria månader samt möjlighet till saldoöverföring från kortet till ett eget bankkonto.

5. Förmåner
Få tillgång till flygplatslounger, fast track eller gratis middagar. Även de billigaste korten ger unika förmåner. Ett exempel är att alla kort från Mastercard ger tillgång till Mastercard Priceless.

FAQ


Vad bör jag tänka på när jag väljer kreditkort?
Det är viktigt att jämföra de olika förmåner som går att få tillgång till. Ofta väger dessa förmåner tyngre än eventuell årsavgift. Välj kort som passar din ekonomiska situation.

Vilka försäkringar ingår ofta i kreditkort?
Många kort inkluderar reseförsäkring med avbeställningsskydd. Andra försäkringar som kan ingå är exempelvis prisgaranti, extra garantiår och allriskförsäkring.

Kan jag få rabatt på hotell med ett kreditkort?
Ja, det finns ett flertal kort som ger rabatt på hotellnätter. Dessutom har ett par hotellkedjor egna kreditkort som ger poäng. Dessa kan växlas in till hotellnätter.

Finns det kreditkort utan ränta?
Nej, de flesta kort har någon form av ränta. Men du kan undvika räntan genom att betala hela ditt skuldsaldo i tid varje månad. Vissa kort erbjuder också räntefri delbetalning under en viss period på enskilda inköp.

Går det att teckna kreditkort med betalningsanmärkning?
Nej, inget kortföretag i Sverige accepterar betalningsanmärkningar.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-02
Lenovo stärker euro­peiskt hållbarhetsarbete Hälften av Europas intrång börjar interntLösningar för framtida datacenterutmaningarBlue Integrator 4.3XL-BYGG Lagan expanderar
2024-05-01
En långvarig följeslagare i krävande arbetsmiljöer
2024-04-30
Trådlösa system ger helt nya möjligheter Maximera effektiviteten med motviktstruckarNy katalog från ChuckcenterKärlpress SVELOG 140 för matavfallDärför ska du prioritera service av dina truckar
2024-04-29
Container Basic Store för invallning av fat och IBC Ljustorn med IO-link Hur mycket kostar 3D-utskrift? Familjeägt företag satsar långsiktigt och hållbartNyckelbakterie upptäckt
2024-04-26
Länken i framgångsrikt partnerskapIndustridatorers roll i tuffa driftmiljöerSkyddsslang ECOLINEMjölby en av orterna som får ny utbildningsformCognizants innovations­program Bluebolt