SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Olika typer av lån

För privatpersoner & företag
Det kan finnas många tillfällen då det blir nödvändigt att ta hjälp med finansiering av något, oavsett om det gäller privatpersoner eller företagslån. Många tycker att de har god koll på vad ett lån är för något. Men inte alla är på det klara med att det finns många olika typer av lån, vilka alla har olika fördelar respektive nackdelar. Här ska vi gå igenom några vanliga typer av lån och se vilka villkor och regler som brukar vara förknippade med varje typ.

Lån till bostad
Ett bostadslån är ett lån som används för att köpa en fastighet, oavsett om det är för eget bruk eller som investering. Lånet är säkrat av fastigheten, vilket innebär att om man inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta fastigheten som säkerhet. Bostadslån kan ha en löptid på upp till 30 år och räntan kan vara fast eller rörlig.

Vanligtvis utmärks bostadslån av en rad olika villkor. Ett exempel på ett sådant villkor är att man behöver ha en kontantinsats på minst 15-20 % av fastighetens värde för att få lånet beviljat. Långivaren gör också en kreditbedömning av låntagaren för att bedöma om man har tillräckligt med inkomster och betalningsförmåga för att kunna betala tillbaka lånet.

Ett annat vanligt villkor för bostadslån är att låntagaren behöver ha en hemförsäkring för fastigheten och att man behöver betala en årlig fastighetsskatt. Många bostadslån har också villkoret att amortera, vilket innebär att man betalar tillbaka en del av lånet varje månad för att minska den totala skulden över tid.

Lån för fordonsköp
Ett billån är ett lån som används för att köpa en bil. Lånet är säkrat av bilen, vilket innebär att om man inte kan betala tillbaka lånet kan långivaren ta bilen som säkerhet. Billån kan ha en löptid på upp till 12 år och räntan kan vara fast eller rörlig.

Ofta utmärks även billån av en mängd olika villkor. Ett vanligt villkor är att man behöver ha en kontantinsats på minst 10-20 % av bilens värde för att få lånet beviljat. Långivaren gör också en kreditbedömning av låntagaren för att bedöma om man har tillräckligt med inkomst och betalningsförmåga för att kunna betala tillbaka lånet.

Ett annat vanligt villkor för billån är att bilen behöver ha en viss ålder och vara i bra skick för att kunna finansieras med ett billån. Många billån har också möjlighet till amortering, vilket innebär att man betalar tillbaka en del av lånet varje månad för att minska den totala skulden med tiden.

Eftersom ett fordon, till skillnad från exempelvis en fastighet, med all sannolikhet minskar i värde med tiden och användningen så är det i regel en mycket god idé att amortera så mycket som möjligt på ett billån.

Lån för konsumtion
Ett konsumtionslån är ett lån som används för att finansiera konsumtionsvaror som till exempel hemelektronik, möbler, kläder och resor. Till skillnad från exempelvis bostads- eller billån är lånet inte säkrat av någon specifik egendom. Lån för konsumtion är därmed oftast dyrare än andra lån, eftersom långivaren löper en högre risk.

Vanligtvis utmärks den här typen av lån av att de har en kortare löptid än andra typer av lån, ofta mellan 1-5 år, och att räntan är högre än för andra lån. Ett annat förekommande villkor för konsumtionslån är att man behöver ha en god kreditvärdighet för att få lånet beviljat, och att man kan bli tvungen att lämna säkerhet i form av exempelvis en borgen eller en pantsättning av något man äger.

Många konsumtionslån har också fast månadsavgift och amortering, vilket innebär att man betalar en fast summa varje månad och att man minskar lånebeloppet över tid genom att betala av en del av lånet varje månad.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-14
Större monter än någonsin Ny lösning snabbar på sökningar Easee offentligör elstatistik Momentum Group förvärvar WH-service Eaton öppnar ny fabrik i Finland
2024-05-13
FactoryTalk Optix FANUC Nordic välkomnar Bob Struijk som VDAnpassning och bearbetning Swecons marknadschef framtidsspanarLättanvänd mjukvara för byggledning
2024-05-10
Swecon ny återförsäljare Ruggade IT-lösningar för försvar och säkerhetProduktivitet i fokusRädda reliken En vecka kvar till Elmia Produktionsmässor
2024-05-09
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
2024-05-08
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa