SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Solceller som energilösning för företag inom industrin

Solpaneler blir mer populära
I och med att energin blir allt dyrare så fortsätter solpaneler att växa i popularitet - och det är kanske inte så konstigt. Varför skulle du inte vilja använda gratis, förnybar och miljövänlig el direkt från solen? I de svenska hushållen ökar intresset för att installera solceller men det är egentligen i den industriella sektorn det finns pengar att spara. Att installera solceller är inte speciellt svårt, men det finns ändå lite saker att tänka på innan - förutom att det är en ganska stor kostnad i början.

Att tänka på
Du bör fundera över vilken sorts solpanel som passar dig samt om du kan installera och koppla upp allt själv eller om du hellre tar in hjälp från någon sakkunnig. Inget av detta bör hindra dig från att investera i solpaneler. När allt kommer omkring och du väl har installerat dem så kommer du att få lägre energikostnader och ett mervärde på ditt företag. Du kan jämföra och läsa mer här om de olika lösningar som finns på marknaden för att hitta vad som passar just ditt företag.

Om ni planerar att installera grön teknik kan du få skatteavdrag för kostnaden för arbete och material. Det fungerar på samma sätt som med rot och rut, men är ett eget separat skatteavdrag och du får avdraget direkt på fakturan från företaget som utför installationen och avdraget ligger för närvarande på 15 procent av både arbetet och materialet. Mer finns att läsa på Skatteverkets hemsida.

5 saker att tänka på innan ni installerar solceller

Hur är statusen på ditt tak?
Om ditt tak är gammalt eller skadat kanske det inte klarar av vikten av solpaneler. Du bör därför få taket inspekterat av en sakkunnig för att ta reda på om så är fallet. Det är också bäst att få eventuella reparationer gjorda innan du beställer dina paneler - så du slipper ta bort dem vid renovering eller andra åtgärder.

Vilken sorts solpanel är bäst för ditt företag?
Det finns tre slags solpaneler att välja mellan - monokristallina, polykristallina och tunnfilm. Monokristallina är det vanligaste alternativet som också anses vara den mest effektiva av alla solpaneler, men priset är något högre än för de övriga. Polykristallina paneler är lite mindre effektiva i jämförelse, men de kostar inte lika mycket och tunnfilmspaneler är flexibla och bärbara men inte lika effektiva som monokristallina. Här avgör ofta enkelheten och priset vilket du i slutändan väljer.

Bör jag skaffa batterier som uppbackning?
Solpaneler är bra att generera el på dagtid när solen skiner, men inte lika bra på natten - av förklarliga skäl. Många väljer då möjligheten att lägga till en backup av batterier, så att de nattetid inte behöver använda ström från elnätet. En batteribackup är dyrt men kommer att förse dig med ström både nattetid eller ifall det skulle bli strömavbrott i ditt område.

Behöver du tillstånd för att installera solpaneler?
I de flesta fall krävs inget bygglov för att installera solceller men Boverket skriver på sin hemsida att samtliga av dessa kriterier måste vara uppfyllda för att en solcellsanläggning ska vara bygglovsbefriad:

- Solcellerna ska monteras utanpå en byggnads fasad eller tak.
- De ska följa byggnadens form och de får inte monteras på byggnader eller inom områden som är speciellt värdefulla.
- De får inte monteras inom eller i anslutning till områden som är av nationellt intresse för försvaret.
- Att solcellsanläggningen inte kräver bygglov enligt den detaljplan som gäller för området.
- Om du är osäker på ifall bygglov krävs kan ni alltid kontakta kommunen.

Fördelar med solceller för industriföretag
Det finns många fördelar för ett företag inom industrin att installera solceller och det mest uppenbara av dem är naturligtvis att det är miljövänligt. Men som företag ger detta en till fördel som många inte tänker på och det är att solceller fungerar som reklam och marknadsföring - genom att signalera och visa att ditt företag värnar om miljön. Solceller är nästan helt underhållsfria och håller i många år utan att du behöver göra något annat än att se till så de inte är täckta av löv eller snö.

Då ni producerar egen el blir elkonsumtionen billigare och ni blir mindre beroende av de skiftande elpriserna på marknaden. Det ökar även värdet på ert företag ifall ni funderar på att sälja det - men en till fördel är att med ett högre värde så kan ni få större möjlighet till lån ifall det skulle behövas. Solenergin är även helt förnybar - i alla fall under de närmsta tre miljarder åren. Detta till skillnad mot fossila bränslen som någon gång i framtiden kommer att ta helt slut.

Finns det några nackdelar?
Det är en hög initial kostnad att installera en solcellsanläggning. Dock bör man tänka på att man under dess livslängd kommer att få tillbaka investeringen många gånger om - så detta bör inte vara ett problem. Flera av aktörerna erbjuder även förmånliga lån och avbetalningar som kan göra det lättare att ha råd med installationen och betala över tid.

Solenergin alstras endast dagtid och det är dyrt att skaffa batterier som uppbackning. En annan nackdel är att det produceras mindre el på vintern än på sommaren på grund av de färre soltimmarna. Det innebär att du kanske måste komplettera genom att köpa el från andra dyrare aktörer. Ett faktum är att en solpanel faktiskt inte behöver ha strålande sol för att producera el - utan de kan absorbera solen även om det är molnigt eller mulet. Då själva solenergin inte har någon direkt miljöpåverkan som finns det ändå saker som påverkar miljön indirekt som till exempel själva tillverkningen och frakten av solpanelerna.

Vad kostar det?
När vi pratar kostnad för solpaneler räknar vi antingen i pris per kvadratmeter solpanel eller pris per kilowatt (tusen watt) - och det som kan påverka priset är skicket på taket eller underlaget de ska monteras på, hur stor anläggningen ska vara och vilka tillbehör man väljer till. Som en riktlinje kan vi dock säga att priset per installerad kilowatt ligger runt 18 000 kronor - men kan bli lägre vid en större anläggning och högre vid en mindre anläggning. Det är också genom pris per installerad kilowatt du använder dig av när du ska jämföra olika paket för solceller.

Andra saker som kan påverka priset är ifall ert tak är väldigt brant kan det bli en svårare installation än annars - men priset går att hålla ned genom att göra delar av eller hela installationen själv. Det är dock viktigt att känna till att det krävs en elektriker för att koppla in solpanelerna - och ni behöver då hyra in en elektriker ifall ni inte har tillgång till någon inom företaget. Om ert tak inte är lämpligt för en solcellsanläggning kan den monteras på marken - men då tillkommer priset för den stomme man bygger upp för att montera den på och då drar priset iväg.

Vilka tillbehör vill ni ha?
Ni bör även fundera vilka tillbehör som ni vill ha till era solpaneler - vissa nödvändiga och andra frivilliga.

Växelriktare
Växelriktaren som också kallas för inverter eller spänningsomvandlare är nödvändigt för att anläggningen ska kunna fungera över huvudtaget och det är tack vare den som den likström produceras omvandlas till växelström och kan användas i hemmet. Utöver detta är dess uppgift att maximera produktionen i anläggningen.

Optimerare
En optimerare är en liten elektronisk komponent du placerar under solpanelen. och dess uppgift är att optimera effekten från panelen utan att för den delen vara beroende av de andra panelerna. En optimerare används ofta ifall några av panelerna skuggas av till exempel träd medan andra paneler inte gör det. Normalt är det ett frivilligt tillägg med en optimerare men det finns även växelriktare där optimeraren är nödvändig för att den ska fungera.

Integrerade solceller
Integrerade solceller är en form av solpaneler där de blir mer som en del av ditt tak - ett så kallat solcellstak eller soltak. De hamnar i samma nivå som ditt övriga tak och ersätter då hela eller delar av din takbeklädnad - det går till och med att installera ett soltak bestående av takpannor med inbyggda solceller. Ju mindre solcellerna är desto mer flexibla blir de att installera på själva taket, dock krävs det mycket mer kablage och installationen tar längre tid för integrerade solceller än för de traditionella solpanelerna.

Batterier för backup
Av anledningar vi tidigare skrivit om så är det många som väljer att installera batterier för backup och då kunna nyttja elen mer jämnt under dagens alla timmar samt under årets alla dagar. Det är en relativt dyr lösning men kan vara väl värt att fundera på för att få ut mesta möjliga energi av din solcellsanläggning. Ett batteri för backup fungerar ungefär som de flesta andra uppladdningsbara batterier - men storleken skiljer naturligtvis väsentligt. De mest effektiva batterierna är i dagsläget litiumbatterier, men det finns även AGM-batterier som innehåller blysyra. Litiumbatterierna är dyrare än de senare och fördelarna är många då ett AGM-batteri inte bör laddas ur helt och bör vara helt fulladdat innan de används - men de är som sagt billigare. Trots detta är det dyrt att ha batterier för backup och många gånger kan man istället tjäna på att sälja elen än att spara den.

Framtidens energikälla
Att solen är framtidens energikälla är det få som tvivlar på och det installeras solceller som aldrig förr - både privat och som en investering i företag inom industrin.
Kontaktinformation

Bazoom Group ApS

+45 22 86 24 18
Ej aktiverad
Postadress
Vestergade 48h
8000 Aarhus C
Region
Danmark
Organisationsnummer:
DK41638745
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Info saknas

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Paulina Björkbacka
+45 50 30 94 30
Minna Pousette
+45 22 86 24 18

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-10
En vecka kvar till Elmia ProduktionsmässorVidareutvecklat OEM-slangpumparUtökar AI-flexibilitet över hybridmolnet10 år som VD
2024-05-09
Nyttja både plastens och metallens egenskaper
2024-05-08
RobotCenter Laxå säljer SvetsrobotstationCold forging via sourcing groups Upptäck InnovationenOlsons utökar produktkatalogen Belysning och indikering i samma lampa
2024-05-07
Industritorget expanderar Lasermaskiner för precision och effektivitet Låt oss integreraProtolabs utökar funktionaliteten RMS har allt för lagret
2024-05-06
Swecon erbjuder tilt­spinner för minigrävareInspodagen 2024 i TanåsABB utvidgar portföljenSvensk vindkraftexpertis eftertraktad i TysklandBOLIST Byggfest