SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Världssuccé tack vare besöken på Elmia Subcontractor

Han började fundera mitt under handbolls-VM 1993
Ett år senare fanns det en idé. I dag kan kameramän världen över jobba längre utan att behöva slita ut kroppen. Uppfinning heter Easyrig och är framtagen tillsammans med två utställare på Elmia Subcontractor.

Vi backar tiden lite. I 30 år var Johan Hellsten kameraman på SVT i Umeå med program som exempelvis Plus, Go’ kväll och Sköna söndag på sitt cv. Han var även kameraman under VM i handboll 1993 och den turneringen blev faktiskt starten för Easyrig.

Den tunga kameran slet på hans kropp och värken stegrade i axlar, nacke och rygg. Så Johan Hellsten började att fundera, finns det inget bättre alternativ till att bära tunga kameror? Året efter – 1994 – hade han en färdig idé.

– Jag uppfann egentligen Easyrig till mig själv och började med att kolla runt på mässor. Tidigt kom jag i kontakt med Lesjöfors och när jag senare behövde en plastkåpa sprang jag på Prototal på Elmia Subcontractor, säger Johan Hellsten.

Enkelt förklarat är Easyrig en mobil kamerarigg som sitter fast på en ryggsäck. Kameran monteras på en lina längst fram på riggen och linan kan höjas och sänkas beroende på vad som ska filmas. Det är just den här vajern som gjorde att Lesjöfors kom in i bilden.

– Vi började med en gasfjäder till spolen som drar linan och därefter har vi använt likadana motorfjädrar som drar in kabeln på dammsugare. De båda producerar vi i Vällingby. Det finns också en rigg som går att vinkla och där använder vi en dragfjäder från fabriken i Herrljunga. Fjädern är synlig precis vid böjen, säger Erik Danell, säljchef för Gas & Stock Springs på Lesjöfors och fortsätter:

– Easyrig vill ha så steglös och friktionsfri konstruktion som möjligt och där är vi med och försöker lista ut den bästa funktionen. Jag började jobba med Easyrig runt 2000 och vi har alltid haft ett nära samarbete där vi ofta ringer eller mejlar varandra.

Det var också i början av 2000-talet som Johan Hellsten hittade Prototal på Elmia Subcontractor. Förutom plastkåpan har Prototal även hjälpt Easyrig med att ta fram ett magspänne.

– Det är utvecklat lokalt hos oss och är ritat av vår tidigare chef. Johan från Easyrig hade en idé som vi sedan löste åt honom. Det är precis så som vi vill jobba med våra kunder – från utvecklingsfasen hela vägen till produktion. I det här fallet började vi med att 3D-printa prototyper och därefter tog vi fram verktyg för formsprutning. På så sätt är produkterna till Easyrig ett drömscenario för oss, säger Ola Anteryd, Key Account Manager på Prototal.

Dragspännet är en viktig del av konstruktionen för att riggen ska sitta riktigt bra och ser ungefär ut som ett rejält bälte.

– När man filmar större produktioner med stora kameror belastar man axlarna och ryggen enormt mycket. Då fungerar Easyrig väldigt bra. Den sitter precis som en bra vandringsryggsäck och avlastar kroppen eftersom man bär den på höften, säger Kim Johansson, enhetschef för printavdelningen på Prototal och själv en entusiastisk filmare.

I dag finns Easyrig i 60 länder med 82 agenturer och anses vara något av en standard för mobila kamerariggar runt om i världen.

– När jag såg att idén höll var det dags att börja titta på designen, och när det gäller design ska man åka till Elmia Subcontractor för att få inspiration. Delar av personalen tog nattåget ned från Umeå för att vara med på Elmia över dagen. Vi var fulla av inspiration, säger han.

Trots den internationella succén står Johan Hellsten kvar på jorden i Umeå.

– Varje gång jag är på en broadcastingmässa kommer det fram någon och tackar mig för jag har förlängt deras karriär med tio år, eftersom de inte har ont i ryggen längre. Det är väldigt roligt, säger han och tillägger:

– Det är viktigt för mig att tillverka den i Sverige. Amerikanarna ville köpa företaget, men jag vill att dottern ska ta över jobbet…

Johanna Bjurevik
Mässansvarig
Elmia Subcontractor
johanna.bjurevik@elmia.se
036-152224
Kontaktinformation
Postadress
Box 6066
55006 Jönköping
Region
Jönköping
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556354-2413
Grundat: 1989
Anställda: 78
Elmia Subcontractor - Industrins marknadsplats nr. 1 och värd för nyskapande idéer, banbrytande kontakter och en framtidsoffensiv debatt.

Elmia Subcontractor är Sveriges största industrievent där tillverkningsindustrins experter är samlade under ett och samma tak. Här skapas helt unika förutsättningar för utveckling och lönsamma affärer.

Med närmare 1.200 utställare från runt 30 länder skapas helt unika förutsättningar för utveckling och lönsamma affärer.
Industrin i förändring. Riktning framåt.

Välkommen 9-12 november 2021!

Kontakter

Anki Söderström
Kommunikationsexpert / Social Media Manager
036152090
Helena Åhs
Projektledare
036-152000

Filmer

Find new business partners, interesting contacts and get updates on news in the industry

Find new business partners, interesting contacts and get updates on news in the industry
Välkommen till Elmia Subcontractor 2020
Elmia Subcontractor 10-13 nov 2020- gör affärer på industrins starkaste arena

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-11-18
Schneider Electric lanserar hårdvaruoberoende automationsplattformStora Ensos hållbarhets­rapport erhåller prisZebware blir partner med Wasabi HCL ska hjälpa till att förbättra Euroclears digitala landskapNimo-KG levererar 17 maskinerDachser Denmark testar transporter med HVO-dieselDQC, Endeavor och Orango byter namn till FellowmindHållbara konstruktions­material levereras till seismiskt område på Island
2021-11-17
Kvävgasframställning on-site sänker kostnaderna med nästan 300.000 kronor per årJernbro breddar sitt erbjudandeNy generation kvalitets­verktyg från Osborn InternationalVi organiserar dina kablageBioolja från befintliga värmeverkSvenska planglas­leverantören Glasgruppen fossilfri!Hållbar industri, innova­tioner och infrastrukturLär dig mer om reparbete och fallskydd på Fastighets­mässanStjärnformade fjällstugor vinner arkitekttävling för barn och ungaBillerudKorsnäs presenterar ny strategiCastrol har ingått ett femårigt tekniskt partnerskap med Williams Advanced Engineering64 procent beredda att byta jobb för hemarbete Skicka mindre luft med hållbara förpacknings­lösningarTegelgigant tar sjumilasteg på vägen mot CO2-neutral produktion
2021-11-16
MCM – högvolym­produktion med stora 4- och 5-axliga fleroperations­maskinerDENIOS miljöcontainer får toppbetyg i brand­kammartestStora Enso Biomaterials utvecklar och testar nya miljövänliga material och lösningarKrea lanserar ny tjänst för fastighetsfinansieringVerdion satsar ytterligare i NordDICTATOR på Fastighets­mässan Kista 24-25 November 2021Novedo förvärvar VentilationskontrollDEFA huvudsponsor på eCar Expo igen!Idag öppnar Microsofts hållbara datacenter i SverigeMineralvatten från istiden på flaskaEaton ger fyra råd hur industrin ska undvika ett error 404 Säkerhet och innovation i produktion för Plasman
2021-11-15
Elmia Wood återstartar med nytt fokus 2-4 juni 2022Ny Eftermarknadschef på TamtronNP Nilsson fortsätter sin satsning på egenproducerad el Storsatsar på utbildningar inom tak-och tätskikts­branschenNu ska även den tunga trafiken elektrifierasVedum utvecklar ytbehandlingenPremiär för eventveckan Tech InWest SwedenÖvergång till effektiv eldrift Stark tillväxt för miljö­tjänstföretaget Delete Gratis värme, avfuktar och torkar ut!Kaspersky lanserar centraliserad Threat Intelligence-plattform
2021-11-12
Ökad efterfrågan på våra miljötjänster Ny elektronisk flödesvakt Invigning hos VBN Components Enkel digitalisering minimerar svåra felbeslutStor framgång i marina applikationerVarför identitet är grunden till säkra hybrida IT-miljöerJungheinrich köper AMR-företaget arculus GmbHScanmaskin utökar säljkåren i Sverige!Standarder för cybersäkerhetRottneros stöttar grön innovation från Biosorbe
2021-11-11
Vassa teknikbolag skapar affärsmöjligheter för industrinStoppa damm med Mirkas dammfria lösningarVill du sänka luft­förbrukningen med 70%?Dormer Pramet utser ny koncernchef Shippeo lanserar andra upplagan av Visibility Now! Vilka krav behöver uppfyllas för brandfarlig vara?