LÖRDAG 17 NOVEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.

Den 20 november ska Årets Cleantechprofil i norra Sverige utses.
Priset går till en person som engagerat- och positionerat sig eller sitt företag på ett föredömligt sätt inom grön teknik, ren energi eller hållbara lösningar i norra Sverige, samt på ett positivt sätt verkat för en jämställd arbetsplats eller samhälle.

– North Sweden Cleantech instiftade priset för att ingjuta mod och uppmärksamma personer som jobbar för en hållbar tillväxt, säger Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech.

Priset som delas ut för andra gången kommer att delas ut i samband med mötesplatsen Cleantech Meetup den 20 november på Scandic i Skellefteå. Förutom ära och uppmärksamhet får vinnaren 10 000 kronor i form av en kompetenscheck som går att nyttja till en resa, utbildning, konferens eller liknande.

En av de nominerade till årets pris är Kent van Klint från Eco-Oil i Skellefteå som just nu jobbar med att framställa sin första kommersiella enhet som beräknas vara klar i början av 2019.

– Det känns otroligt roligt att ha blivit nominerad och att Eco-Oil får denna uppmärksamhet även utanför universitetsvärlden. Efter 11 år av forskning har vi stött på en del hinder men också hunnit överkomma de flesta. Vi hittar ständigt nya förbättringar och idéer att utveckla, säger Kent och tillägger:

– Eco-Oil har höga ambitioner och med möjligheten att ersätta fossila bränslen utan några som helst ombyggnationer i dagens fordon ser vi förstås en stor möjlighet att bidra till ett fossilfritt Sverige.

Peter Hedman hoppas att priset ska ge det lyft som alla cleantechprofiler förtjänar – även de som inte finns med på årets nomineringslista. Alla bidrar till att driva utveckling och tillväxt inom gröna näringar framåt.

– Det finns så många duktiga personer i vår region som verkligen brinner för de här viktiga områdena. Behovet efter gröna och hållbara lösningar ökar för varje dag och därför vill vi uppmärksamma och uppmuntra företag och personer som gör ett fantastiskt arbete varje dag, säger Peter.

Premiäråret 2017 tilldelades Laura Vidje på Esam priset för att hon har öppnat upp för nya hållbara innovationer och uppmuntrat företag att jobba hållbart.

– Det var en väldigt stor ära och gav mycket motivation till att fortsätta med mitt engagemang för cirkulär ekonomi och en hållbar samhällsutveckling på alla plan. Utmärkelsen har gett ringar på vattnet under året även nationellt då jag blev utnämnd till en av 33 unga hållbarhetstalanger i Sverige av Aktuell Hållbarhet. Det i sin tur ledde till att jag blev inbjuden som talare på den nationella konferensen Building Sustainability – i en panel om framtidens ledare inom hållbar samhällsbyggnad, säger Laura.

Nominerade 2018 (utan inbördes rangordning):

- Ann-Christine Schmidt, Skellefteå Kraft
- Anna Säfvestad Albinsson, BioFuel Region
- Christoffer Svanberg, Skellefteå Kraft
- Hans Christian Våhlin, Mindspace Group
- Hans Kreisel, Skellefteå Kraft
- Ida Norberg, BioFuel Region
- Johan Lagrelius, BioFuel Region
- Jonas Ranggård, Boliden
- Kent van Klint, Eco-Oil
- Magnus Matisons, BioFuel Region
- Mikael Lindblad, Oazer
- Mårten Görnerup, HYBRIT
- Roger Gustavsson, Thordab
- Stefan Svensson, Mode Research
2018-11-13
Mekanisk verkstad för Er som ställer hårda krav har fått sin 3:e Biglia installeradPålitligt korrosionsskydd från Henkel.CEJNs teamledares kommentar till The Next Generation: "Vårt ansvar är att hålla dig säker"20-åriga Stella bryter manlig norm i byggbranschenGrunden Bois är årets Number 10 stipendiatLesjöforsfjädrar i framtidens mänskliga robotarBilia förvärvar en auktoriserad serviceverksamhet för BMW i NorgeNytt industrimagasin vinter 2018 ute nu!Hyundai och Vodafone inleder samarbete om uppkopplade bilarEldrivna truckar testas i produktion i Bolidens AitikgruvaLåt oss presentera: Fredagens gäster i Defas podstudioHet marknad för begagnade bilar trots färre försäljningar Arbeta i HD med nya High Demand pro18-v batterierFörsäljningsrekord på Gekås Ullared ger bidrag till Missing PeopleSvenska chefer underkänner sitt eget cv BMW + vinterhjul =gratis vinterhjulYrkesgymnasiet ökar med 25 procent Så ser företagandet ut i din kommunMakita lanserar sladdlös kaffemaskin på 12/18VEntreprenörskap hos Sigtuna Kommun20-åring med hjärta för kunskap och kvalitetWidrikssons lanserar ytterligare tjänster inom IT-logistik och transportÖkad säkerhet i truckmiljön med Zone Intelligence Bättre arbetsmiljö med ljuddämpade diamantklingorPremiär för ny butik och entre i Älvsjö och ny filial i Borås.Scanias transportlaboratorium blir fossilfrittRejmes Bil prisbelönta på motorgalan 2018Maskinhandboken – Ny SEK Handbok!Nordic Truckcenter SE inleder samarbete med TOTAL Nordic
2018-11-12
Skanska utvecklar nytt hotell i Kiruna som säljs till LKAB för cirka 500 miljoner kronorNy exportsäljare - Alexander LjungbergMätningar till grund för elbesparingPeab bygger ut Tofta skjutfältAcademic Work prisas för bästa försäljnings- och marknadsorganisationDemo utförsäljning av mätinstrument Ny satsning från Stoppa machokulturen Tyréns vinner nytt uppdrag i Norge åt Bane Nor Snart öppnar vi butik i UppsalaLindinvent letar Försäljningsingenjörer och UtvecklareInbjudan till seminarium om framtidens transporter​Politiken som kan förändra bygg- och fastighetsmarknadenStål & Hyr Group går samman med Aros Hyresmaskiner ABSFVF avtalar med Branschkontroll för kontroll av samtliga Certifierad Verkstad och Eurogarant!Zero Sun: Soldriven villa möjlig även där solen lyser med sin frånvaroSunPines Hållbarhetspris till Lindbäcks Group Vatten på Gotland kräver nytänkNu går vi live med CS24 connectIndustriföretag i Skövde är med på Elmia SubcontractorMiljötillstånd för utbyggnad och intag av förnybara råvarorRealgymnasiets fordonsutbildning ProMeister Fordon vinner pris på Motorgalan 2018Årets butik 2018 finns i Skellefteå
2018-11-09
Nomo Elmia Subcontractor 2018Skanska investerar EUR 170 M, cirka 1,8 miljarder kronor, i kontorsbyggnad i Warszawa, PolenNya Volvo EC750E HR: branschens mest produktiva rivningsgrävareVellinge är Årets Nyföretagarkommun 2018Vinge till unik racing-Tesla visas på InnoDexPolarbröd - årets marknadsförareNy maskin för rörlaserskärning till Weland ABFramtidens elsystem - fullt med nyheter från forskning och branschVärldspremiär för nya Mitsubishi L200Öppet Hus på Möjligheternas Torg: Maskinförare, ett framtidsyrke för fler
Annonser