TISDAG 22 JANUARI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.

Den 20 november ska Årets Cleantechprofil i norra Sverige utses.
Priset går till en person som engagerat- och positionerat sig eller sitt företag på ett föredömligt sätt inom grön teknik, ren energi eller hållbara lösningar i norra Sverige, samt på ett positivt sätt verkat för en jämställd arbetsplats eller samhälle.

– North Sweden Cleantech instiftade priset för att ingjuta mod och uppmärksamma personer som jobbar för en hållbar tillväxt, säger Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech.

Priset som delas ut för andra gången kommer att delas ut i samband med mötesplatsen Cleantech Meetup den 20 november på Scandic i Skellefteå. Förutom ära och uppmärksamhet får vinnaren 10 000 kronor i form av en kompetenscheck som går att nyttja till en resa, utbildning, konferens eller liknande.

En av de nominerade till årets pris är Kent van Klint från Eco-Oil i Skellefteå som just nu jobbar med att framställa sin första kommersiella enhet som beräknas vara klar i början av 2019.

– Det känns otroligt roligt att ha blivit nominerad och att Eco-Oil får denna uppmärksamhet även utanför universitetsvärlden. Efter 11 år av forskning har vi stött på en del hinder men också hunnit överkomma de flesta. Vi hittar ständigt nya förbättringar och idéer att utveckla, säger Kent och tillägger:

– Eco-Oil har höga ambitioner och med möjligheten att ersätta fossila bränslen utan några som helst ombyggnationer i dagens fordon ser vi förstås en stor möjlighet att bidra till ett fossilfritt Sverige.

Peter Hedman hoppas att priset ska ge det lyft som alla cleantechprofiler förtjänar – även de som inte finns med på årets nomineringslista. Alla bidrar till att driva utveckling och tillväxt inom gröna näringar framåt.

– Det finns så många duktiga personer i vår region som verkligen brinner för de här viktiga områdena. Behovet efter gröna och hållbara lösningar ökar för varje dag och därför vill vi uppmärksamma och uppmuntra företag och personer som gör ett fantastiskt arbete varje dag, säger Peter.

Premiäråret 2017 tilldelades Laura Vidje på Esam priset för att hon har öppnat upp för nya hållbara innovationer och uppmuntrat företag att jobba hållbart.

– Det var en väldigt stor ära och gav mycket motivation till att fortsätta med mitt engagemang för cirkulär ekonomi och en hållbar samhällsutveckling på alla plan. Utmärkelsen har gett ringar på vattnet under året även nationellt då jag blev utnämnd till en av 33 unga hållbarhetstalanger i Sverige av Aktuell Hållbarhet. Det i sin tur ledde till att jag blev inbjuden som talare på den nationella konferensen Building Sustainability – i en panel om framtidens ledare inom hållbar samhällsbyggnad, säger Laura.

Nominerade 2018 (utan inbördes rangordning):

- Ann-Christine Schmidt, Skellefteå Kraft
- Anna Säfvestad Albinsson, BioFuel Region
- Christoffer Svanberg, Skellefteå Kraft
- Hans Christian Våhlin, Mindspace Group
- Hans Kreisel, Skellefteå Kraft
- Ida Norberg, BioFuel Region
- Johan Lagrelius, BioFuel Region
- Jonas Ranggård, Boliden
- Kent van Klint, Eco-Oil
- Magnus Matisons, BioFuel Region
- Mikael Lindblad, Oazer
- Mårten Görnerup, HYBRIT
- Roger Gustavsson, Thordab
- Stefan Svensson, Mode Research
2019-01-17
Revolution möter evolution
2019-01-16
INTERCUT och PEMAMEK inleder samarbete i Sverige!Sally R säkrar patent från NASA som ska rena luftenCarsten Ederer ny VD på ebm-papst ABLandskrona först i Skåne med en helelektrifierad stadsbusstrafikABS Wheels är Sveriges mest sökta fälgmärkeNy teknik från Ramboll analyserar vägar med AIStörst i Sverige sedan år 2000!Caverion sköter tekniskt underhåll på E.ON EnergilösningarNy bok förklarar processorientering för allaSkellefteå Airport största regionala flygplatsen 2018Peab Asfalt vinner upphandling för 50 miljoner kronorKG Knutsson AB blir exklusiv partner för WhisperPower i SverigeKvalitet viktigare än pris för svenska bostadsrenoverareFinja satsar på EPS-betong i plastsäck
2019-01-15
Säker fjärråtkomst på fem minuterDachser Sweden tecknar avtal med Volvo CarsProduktionsrekord på Renovas avfallskraft­värmeverk i SävenäsNCC bygger spårvagnsdepå i LundWillhem kan återigen vinna pris för sin serviceRobin Wallenius tar hem årets InfrastipendiumHärjeåns investerar 157 miljoner i elnätetVäxande krav på logistiken – storsatsning på Biltemas centrallager Låg vibrationsnivå och extremt snabb kapning med nya kapskivorTyréns gör strategisk rekrytering inom infrastrukturDahl förstärker ledningen av VVS-divisionenMISAB blir ABT VästFöretagsforskarskolan firar tio år och fortsätter sikta uppåtNy teknik för diabetespatienterZurface etablerar sig i SverigeVolvo Car Sverige förändrar ledningsgruppenNu börjar kärnkraft bli populärt igenNet Insight utsett till Karriärföretag 2019Mattias Wäne blir ny vd på HertzJonas Hernborg ny VD för Elitfönster ABEU ger dispens för att lindra bristen på utsädeDå öppnar nya Rejmes Bil i FalkenbergSveriges Arkitekter har nominerat nyckelfria Ohboy till Bostadspriset 2018Colliers gör uthyrning i BoråsFyra IT-experter tar Webstep till UppsalaStabilotherm AB byter namn till Pergite Outdoor AB och växlar upp den digitala närvaron
2019-01-14
Peab utför mark- och grundläggningsarbeten för nytt värmeverk i UppsalaUniteam storsatsar i StockholmWimab Evenemang ny huvudsponsor till Företagardagarna 2019Sh bygg, sten och anläggning förvärvar EnergigrävarnaNytt affärssystem förenklar kundernas vardagRealgymnasiet i Norrköping satsar på programmerings­vecka för över 200 eleverGeoredundans mellan egna datacenter skapar tryggare kunderTeknikprodukter startar samarbete med PXL SealsFyrfasen Energi vinner upphandling med NP3Secify AB får ny VDBevego välkomnar ny AO-chef för Teknisk Isolering. Smart analysverktyg som förbättrar driften i många branscherNytt rekord för Volkswagen – levererade fler bilar än någonsin tidigareINGO öppnar automatstation i BengtsforsPeter Ervasalo har utsetts till vd för DHL Express Sverige
2019-01-11
Exakt tryckövervakning i anläggningar och rörledningarPeab bygger hyreslägenheter i HelsingborgPanasonic förnyar sitt TOUGHBOOK-kontrakt med telekomjätten Proximus Skanska bygger universitetsbyggnad i Cullowhee, NC, USA för cirka 570 miljoner kronorHär Livestreamar Logistikpodden för framtidens logistik Utökat sortiment av STANLEY FATMAX laseravståndsmätare
Annonser