FREDAG 26 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Vem blir Årets Cleantechprofil? Här är de nominerade.

Den 20 november ska Årets Cleantechprofil i norra Sverige utses.
Priset går till en person som engagerat- och positionerat sig eller sitt företag på ett föredömligt sätt inom grön teknik, ren energi eller hållbara lösningar i norra Sverige, samt på ett positivt sätt verkat för en jämställd arbetsplats eller samhälle.

– North Sweden Cleantech instiftade priset för att ingjuta mod och uppmärksamma personer som jobbar för en hållbar tillväxt, säger Peter Hedman, projektledare för North Sweden Cleantech.

Priset som delas ut för andra gången kommer att delas ut i samband med mötesplatsen Cleantech Meetup den 20 november på Scandic i Skellefteå. Förutom ära och uppmärksamhet får vinnaren 10 000 kronor i form av en kompetenscheck som går att nyttja till en resa, utbildning, konferens eller liknande.

En av de nominerade till årets pris är Kent van Klint från Eco-Oil i Skellefteå som just nu jobbar med att framställa sin första kommersiella enhet som beräknas vara klar i början av 2019.

– Det känns otroligt roligt att ha blivit nominerad och att Eco-Oil får denna uppmärksamhet även utanför universitetsvärlden. Efter 11 år av forskning har vi stött på en del hinder men också hunnit överkomma de flesta. Vi hittar ständigt nya förbättringar och idéer att utveckla, säger Kent och tillägger:

– Eco-Oil har höga ambitioner och med möjligheten att ersätta fossila bränslen utan några som helst ombyggnationer i dagens fordon ser vi förstås en stor möjlighet att bidra till ett fossilfritt Sverige.

Peter Hedman hoppas att priset ska ge det lyft som alla cleantechprofiler förtjänar – även de som inte finns med på årets nomineringslista. Alla bidrar till att driva utveckling och tillväxt inom gröna näringar framåt.

– Det finns så många duktiga personer i vår region som verkligen brinner för de här viktiga områdena. Behovet efter gröna och hållbara lösningar ökar för varje dag och därför vill vi uppmärksamma och uppmuntra företag och personer som gör ett fantastiskt arbete varje dag, säger Peter.

Premiäråret 2017 tilldelades Laura Vidje på Esam priset för att hon har öppnat upp för nya hållbara innovationer och uppmuntrat företag att jobba hållbart.

– Det var en väldigt stor ära och gav mycket motivation till att fortsätta med mitt engagemang för cirkulär ekonomi och en hållbar samhällsutveckling på alla plan. Utmärkelsen har gett ringar på vattnet under året även nationellt då jag blev utnämnd till en av 33 unga hållbarhetstalanger i Sverige av Aktuell Hållbarhet. Det i sin tur ledde till att jag blev inbjuden som talare på den nationella konferensen Building Sustainability – i en panel om framtidens ledare inom hållbar samhällsbyggnad, säger Laura.

Nominerade 2018 (utan inbördes rangordning):

- Ann-Christine Schmidt, Skellefteå Kraft
- Anna Säfvestad Albinsson, BioFuel Region
- Christoffer Svanberg, Skellefteå Kraft
- Hans Christian Våhlin, Mindspace Group
- Hans Kreisel, Skellefteå Kraft
- Ida Norberg, BioFuel Region
- Johan Lagrelius, BioFuel Region
- Jonas Ranggård, Boliden
- Kent van Klint, Eco-Oil
- Magnus Matisons, BioFuel Region
- Mikael Lindblad, Oazer
- Mårten Görnerup, HYBRIT
- Roger Gustavsson, Thordab
- Stefan Svensson, Mode Research

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-18
Kostnaden för vindkraft sjunkerNya Toyota PROACE CITY för smarta transporter Schneider Electric gör tio åtaganden för att tackla framtidens klimatutmaningar till 2030 Låt matresterna återuppstå i påskSvenska Hus rekryterar ny regionchefJaguar I-PACE vinner World Car of the YearRamirent anlitar Husqvarna Fleet ServicesJula lanserar verktyg och trädgårdsredskap från MakitaBesikta Bilprovning etablerar sig i HudiksvallPlastkampen Borås gjorde skillnad!Snabba leveranser, hållbarhet och Airmees värdeskapande roll
2019-04-17
NCC och Blåkläder förnyar sitt samarbetsavtal för 3:e gångenHewSaw Sverige investerar i onlinesystem till såglinje med fokus på Industri 4.0SKF inviger fabrik i Changshan, KinaGipsskruv med anpassade längderEn (icke)bländande nyhet från Nordic LightsRagn-Sells Danmark först med plaståtervinning ur organiskt avfallDelvator utökar i HärnösandABB utnämner Peter Voser som tillförordnad VD Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeterElektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrinIndustrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 aprilSynkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.
Annonser