SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Helsingborg startar Sveriges första kommunala AI-labb

Med sikte på att ta fram nya lösningar för smarta städer
Helsingborgs stad skapar nu National City Lab i samarbete med AI Sweden. Det blir Sveriges första kommunala AI-labb med sikte på att ta fram nya lösningar för smarta städer. — Sveriges kommuner har kommit olika långt i arbetet med AI och vi behöver en plats där vi kan samarbeta och lära av varandra, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Många kommuner i Sverige står inför liknande utmaningar på sin AI-resa för att utveckla verksamheten. En del har kommit i gång, men arbetet skulle ha stor nytta av samarbete för att undvika att behöva uppfinna hjulet om och om igen.

Nu skapar Helsingborgs stad National City Lab i samarbete med AI Sweden. Det blir Sveriges första kommunala AI-labb med sikte på att, i samarbete med andra kommuner, privat sektor och akademi, ta fram lösningar och data för smarta städer.

— I AI Swedens data factory har vi sett värdet av en neutral plats där olika typer av aktörer kan samarbeta och dela data. Etableringen i Helsingborg syftar till att kunna fortsätta att facilitera samarbeten som kanske annars aldrig skulle ske och på så sätt accelerera användning av AI i Sverige, säger Kim Henriksson, testbädds-arkitekt på AI Sweden.

Rent konkret kommer AI-labbet att erbjuda:

• En fysisk plats där Helsingborg stad bidrar med lokal på HBG Works samt dedikerad fiber. Infrastruktur för träning av AI-modeller som tillhandahålls av AI Sweden tillsammans med partners.
• Kunskapsdelningsaktiviteter kring metodik, kompetens och erfarenheter från AI Swedens data factory, inklusive edge learning, språkteknologi, juridik med mera.
• Möjlighet att dela- och dra nytta av tillgängliga dataset, och modeller samt att ta med sig egna data- och infrastrukturutmaningar för samarbete och experiment.

— Jag är glad över Sverige nu får sitt första kommunala AI-labb och att vi startar det här i Helsingborg. Vår paroll är våga, testa, gör och National City Lab blir en viktig pusselbit för att skapa innovationer som är till nytta för invånarna i landets kommuner och regioner, säger Peter Danielsson (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg.

Labbet kommer att vara tillgängligt för alla AI Swedens partnerorganisationer.

Thomas Jartsell
Presschef
thomas.jartsell@helsingborg.se
070-918 64 31

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när