SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ingrid Westman till final i tävlingen EY Entrepreneur Of The Year

Ingrid Westman, grundare och vd på Friendly Building
Av 400 nominerade har Friendly Buildings grundare och vd Ingrid Westman gått vidare i en av världens största entreprenörstävlingar. Med sig till regionfinalen i Stockholm har hon den unika och innovativa metod som företaget använder för att både bygga hus och påverka hela branschen att ställa om till att bli klimatsmart och energieffektiv på riktigt.

När det globala konsultföretaget EY vill hitta årets främsta svenska entreprenör ska först sex regionala vinnare utses. Störst är konkurrensen i Stockholm, där hela 400 olika entreprenörer har nominerats. Efter en grundlig urvalsprocess har nu tio av dem gått vidare till regionfinalen.

Ett av företagen i Stockholmsfinalen är Friendly Building, som representeras av sin grundare och vd Ingrid Westman. Ingrid har blivit granskad och intervjuad av såväl EY:s revisorer som av tävlingsjuryn för EY Entrepreneur Of The Year 2019. Hon berättar hur det känns att vara i regionfinal i en av världens största entreprenörstävlingar:

- Det är fantastiskt kul och nästan lite overkligt! Med Friendly Building vill jag visa hela världen att det går att bygga mycket mer klimatsmart än dagens standard. Vi vill också få en onödigt konservativ bransch att ställa om och tänka nytt. Vår byggmetod är unik, eftersom vi kombinerar prefab-produktion i fabrik med energieffektiv passivhusteknik och högklassig arkitektur och design. Vem sjutton vill inte ha ett snyggt, energisnålt, klimatsmart och prisvärt kvalitetshus idag?

Friendly Building bygger passivhus, det vill säga extremt välisolerade byggnader med minimalt värmeläckage. Husen är också utrustade med teknik som effektivt tar tillvara den energi som alstras inomhus av människor, elektrisk utrustning och solinstrålning. Resultatet blir hus som behöver ungefär 70 procent mindre energi för sin uppvärmning jämfört med dagens byggnorm. Med solceller från systerbolaget Friendly Power kan byggnaderna ofta generera mer energi vad de förbrukar på årsbasis, och kallas då plusenergihus.

Ingrid Westman är övertygad om att Friendly Building med sin unika metod bygger framtidens klimatsmarta hus redan idag:

- I Sverige står byggnader för 30 procent av den totala energianvändningen. Här finns enormt mycket energi att spara genom att se till att det byggs många fler passivhus – både av oss och andra aktörer. Passivhustekniken kan också göra väldigt stor skillnad vid ombyggnad av befintliga hus.

Och eftersom luften och inomhusklimatet i ett välbyggt passivhus är fantastiskt bra, finns det faktiskt bara fördelar. Passivhusteknik är en förutsättning för att vi ska kunna nå klimatmålen. Byggsektorn står idag för 24 procent av växthusgasutsläppen, och vi kan inte bara titta på när andra branscher tar sitt ansvar.

Den 25 november är det dags för regionfinalen i EY Entrepreneur Of The Year 2019. Då koras vinnaren i Stockholm, som går vidare till riksfinalen. Den nationella segraren får sedan representera Sverige i EY World Entrepreneur Of The Year, där entreprenörer från fler än 60 olika länder deltar.


Ingrid Westman
VD Friendly Building
ingrid.westman@friendlybuilding.se
070-678 03 22

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när