SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

SCA och St1 går samman om nytt bioraffinaderi i Göteborg

Skogsbolaget SCA och energikoncernen St1 går samman i ett nytt gemensamt drivmedelsbolag. Detta för att fylla gapet mellan tillgång och efterfrågan på biodrivmedel. Ett nytt bioraffinaderi i Göteborg beräknas stå klart andra kvartalet 2023 efter en investering på 2,5 miljarder kronor.
Avsikten är att skapa en stark integrerad värdekedja från skogen ända ut till slutanvändarna i energisektorn. De båda företagen ser en växande regeldriven marknad för biodrivmedel och bedömer den nordiska hemmamarknaden som attraktiv. Därtill kommer det rådande gapet mellan tillgång och efterfrågan som behöver fyllas.

–Vi räknar med att kunna producera 200 000 ton flytande biobränsle, sa Henrikki Talvitie, CEO vid St1 Nordic Oy vid en pressinformation som SCA och St1 höll gemensamt den 20 september.

–Partnerskapet med SCA är ett nyckelelement i genomförandet av vårt investeringsprogram för förnybara bränslen och säkerställer tillgången på råvara för att möta de ambitiösa nordiska klimatmålen för 2030.

St1 har redan ett oljeraffinaderi i Göteborg och det nya raffinaderiet för biodrivmedel byggs nu i anslutning till detta. Det ska kunna skifta mellan en optimerad produktion av förnybar HVO-diesel och biojetbränsle och kommer att kunna använda tallolja som råvara.

SCA och St1 äger hälften var i det nya bolag som i sin tur kommer att äga 50 procent av St1 Gothenburg Biorefinery, där nu 2,5 miljarder kronor investeras.

Talloljan levereras av SCA och är en biprodukt från produktionen av kemisk pappersmassa vid bruken i Östrand nära Sundsvall, Obbola i Umeå och Munksund i Piteå. Den nya bioraffinaderiet kommer att ha kapacitet att använda ett brett spektrum av andra råvaror.

Ett utvecklingsprojekt

Utöver det nämnda partnerskapet kommer St1 att bli 50-procentig delägare i SCA Östrand Biorefinery. Raffinaderiprojektet i Östrand har nyligen fått miljötillstånd för att producera 300.000 ton biodrivmedel från svartlut, som är en annan biprodukt från tillverkningen av kemisk pappersmassa, men också från fast biomassa som sågspån och bark.

Bioraffinaderiet i Östrand är till skillnad från satsningen i Göteborg ett utvecklingsprojekt, där det fortfarande finns tekniska utmaningar att lösa.

–I linje med den långsiktiga strategi som vi kommunicerat går vi nu med vårt gemensamma bolag med St1 från att endast vara leverantör av tallolja till kemi- och bränsleindustrin till att bli verksamma i förädlingen av våra förnybara råvaror, säger Ulf Larsson, som är vd och koncernchef i SCA.

–Vi kommer att fortsätta ta till vara affärsmöjligheterna i de förnybara biprodukterna från våra skogar och industrier för att ytterligare utveckla vår värdekedja och för att bidra till EUs ambitiösa klimatstrategi.

Två stora aktörer

St1 Nordic beskrivs som en modern energikoncern med visionen att vara den ledande producenten och försäljaren av CO2-medveten energi. Gruppen forskar om och utvecklar ekonomiskt försvarbara och miljömässigt hållbara energilösningar. Verksamheten omfatttar försäljning av drivmedel, oljeraffinering och lösningar för förnybar energi som avfallsbaserade etanolbränslen och industriell vindkraft. Koncernen har 1250 St1- och Shellstationer i Finland, Sverige och Norge och cirka 1000 anställda

För SCA utgör den växande skogen en kärna i verksamheten. Företaget är Europas största privata skogsägare och har utvecklat en värdekedja baserad på förnybar råvara från egna och andras skogar. Förnybar energi är en av många produkter jämte bland annat papper, massa och trävaror. Under 2020 omsatte SCA 18,4 miljarder kronor och hade cirka 4000 anställda.

https://www.nordiskaprojekt.se...

AV GÖSTA LÖFSTRÖM

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Jan Åström
Chefredaktör / Projektledning
jan.astrom@storkom.se
0704809715

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när