SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Svenska byggnadsvårdsföreningen i Almedalen

Städerna har under senare år vuxit i rekordfart. Inte sedan 1960-talets miljonprogram har lika många nya bostäder kommit till.
Men byggandet har också inneburit ett ökat tryck på kulturmiljön i våra städer. De snabbt stigande markvärdena och fastighetspriserna har på många platser lett till spontana omvandlingar från villaområden till flerbostadsområden. Omvandlingarna har skett utan planering och ofta i marginalen av det som gällande planer tillåter.

Protester mot enskilda rivnings- och nybyggnadsprojekt har förstås hörts. Men även lokala organiseringar: flera nya mindre partier med huvudsyfte att skydda olika lokala miljöer har gjort entré på den politiska arenan. Ett exempel är Waxholmspartiet som 2018 fick 24,9% av rösterna i kommunvalet. En ny mobilisering verkar ske till försvar för den nära bostadsmiljön och kulturarvet.

Annan situation på landsbygden
I mindre samhällen och städer är trycket på nya bostäder istället väldigt lågt. Men problematiken densamma. Fullt funktionella och kulturhistoriskt viktiga miljöer lämnas åt sitt öde, eller rivs, eftersom kommunerna inte verkar veta hur man ska handskas med dem. Vad kan vi göra för att stoppa de onödiga och resursslösande rivningarna? Svenska byggnadsvårdsföreningen uppmärksammar frågan under två seminarium i Almedalen.


ALMEDALSSEMINARIUM 1 JULI 10:15 - 12:00

”Kulturmiljö och byggnadsvård – stadsplaneringens blinda fläck?”

Måndag 1 juli 2019, E-huset, Uppsala universitet, Huvudentré Cramérgatan 3 Plats: "E 35"

Villaomvandling som hotar Trädgårdsstäderna

Vi uppmärksammar några av de mest spektakulära rivnings- och ombildningsprojekten under senare år. Vad kan egentligen göras för att ändra inställningen till bevarandefrågorna?

Moderator: Björn Hasselgren
Lars Anders Johansson, kulturdebattör
Stefan Johansson, Villaägarnas riksförbund
Katarina Luhr, miljöborgarråd Stockholm (MP)
Gustaf Leijonhufvud, forskare, Uppsala universitet

Lokalt engagemang för hotad kulturmiljö

De senaste årens lokala engagemang och organisering för kulturmiljöns skydd har varit effektiva. Vilka former har fungerat bäst och hur kan arbetet drivas vidare? Vilken roll kan Gula Listan ha för att samla och stärka arbetet?

Moderator: Malin Lernfelt
Kristina Berglund, Svenska byggnadsvårdsföreningen
Olle Wästberg, utredare demokratifrågor
Lars Zackrisson, Waxholmspartiet
David Josefsson, riksdagsledamot (M)

Om Svenska byggnadsvårdsföreningen

Svenska byggnadsvårdsföreningen är en oberoende, ideell förening med över 6000 medlemmar. Föreningens uppdrag är att sprida och förmedla kunskap om byggnadsvård och sunt byggande, men också att slå vakt om värdefulla byggnader som hotas av rivning eller förvanskning.

Våra kanaler är magasinet Byggnadskultur, vår webbplats, Instagram och Facebook. Dessutom har vi mer än 60 länsombud som regelbundet anordnar programaktiviteter landet runt.

Ett medlemskap i Byggnadsvårdsföreningen är ett medlemskap i landets största kontaktnät av byggnadsvårdskunniga personer.

Läs mer om föreningen på www.byggnadsvard.se.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när