SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Västerbotten ger sig ut i rymden

Ska skjutas upp i rymden om drygt ett år
Umeå universitet och SLU är med i ett spännande rymdprojekt tillsammans med universitet och forskningsinstitut i Sverige och Finland.

En del i projektet är att sända upp en satellit i rymden som sedan kommer att cirkulera i omloppsbana över bland annat Västerbotten.

Välkommen på lansering av satelliten.

SLU och Umeå universitet bjuder in till gemensam presskonferens på Curiosum (Black box) onsdag den 1 december klockan 10.00. (Kom gärna några minuter innan)

Anmäl er här senast 30 november.

Satelliten KvarkenSat är designad av finska och svenska universitet och forskningsinstitut inom KvarkenSpaceEco-samarbetsprojektet. Den blir Kvarkenregionens första egna satellit och ska skjutas upp i rymden om drygt ett år.

Projektet är nu i ett skede där det går att berätta mer om satelliten, samarbetet över Kvarken, vilken data satelliten kan samla in och hur det kan gynna exempelvis Västerbotten.

Presskonferens är hybrid och sker parallellt med presskonferenser i Kiruna, Vasa och Esbo. Första delen är därför digital men går att följa via storbildskärm på plats från Curiosum. Det kommer att finnas möjlighet för några frågor till deltagande vid de övriga orterna.

Under andra delen ges utrymme för intervjuer av närvarande forskare från Umeå universitet och SLU samt en aktör från skogsbranschen som kan berätta om vilka fördelar de ser med satelliten.

Det kommer även vara möjligt att titta på och fotografera en 3D-utskrift av satelliten.

Den digitala delen kommer att ges på engelska. Forskarna och aktörerna som är på plats i Umeå pratar svenska.

Tidschema presskonferensen:
10:00 Introduktion av KvarkenSpaceEco (digitalt)
10:10 Filmvisning av KvarkenSat video
10:15 Projektledare och forskare presenterar arbetet (digitalt)
10:40 Digitala delen avslutas och det ges rum för lokala intervjuer.

Vill du bara delta digitalt? Vid anmälan får du en zoomlänk till arrangemanget.

Närvarande i Umeå
Tomas Blomquist, Professor vid Handelshögskolan, enheten Företagsekonomi och management vid Umeå universitet.
Johan Fransson, docent och forskare vid Institutionen för skoglig resurshushållning, avdelning Skoglig fjärranalys vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.
Linda Nyström, vd Skogstekniska klustret

Övriga deltagare
I Vasa:
Heidi Kuusniemi
, Professor och ansvarig projektledare för KvarkenSat Vasa universitet
Kendall Rutledge, Projektledare, Novia University of Applied Sciences
Jari Ratilainen, Företagsinkubatorchef, VAMK, Designcentrum MUOVA

I Esbo:
Jaan Praks
, Biträdande professor Institutionen för elektronik och nanoteknik, Aalto-universitetet

I Kiruna:
René Laufer
, Professor och ämnesföreträdare i rymdtekniska system, Luleå tekniska universitet

Samarbetspartners i KvarkenSpaceEco är Umeå universitet, Sveriges lantbruksuniversitet, Luleå tekniska universitet, Vasa universitet/Vaasan yliopisto, Aalto-universitetet, Institutet för rymdfysik, Yrkeshögskolan Novia, Yrkeshögskolan VAMK – designcentret MUOVA, Hanken Svenska handelshögskolan, Åbo Akademi.

Design och konstruktion av satelliten möjliggörs av finansiärerna KvarkenSpaceEco, EU Interreg Botnia-Atlantica, Österbottens förbund och Region Västerbotten.

Mer information finns på www.kvarkenspacecenter.org

Kontakt:
Tomas Blomquist, Umeå universitet
tomas.blomquist@umu.se
090-786 77 22

Johan Fransson, SLU
090-7868531, 070-6608697
johan.fransson@slu.se

Presstjänst:
Umeå universitet
Johanna Fredriksson, kommunikatör
johanna.fredriksson@umu.se
090-786 53 30

SLU
Emma Sandström, kommunikatör
Emma.sandstrom@slu.se
090-786 84 28

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när