SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

BoKlok började som en utmaning

Det första BoKlok området stod klart 1997, ett samarbete mellan Skanska och IKEA.
Tanken med konceptet är att man ska kunna göra bostadskarriär genom att till ett rimligt pris kunna köpa sin bostad som ett alternativ till att hyra. De första kundgrupperna som stod i fokus var ensamstående med barn, unga som ville flytta hemifrån och äldre som ville bo bekvämt och lättskött. Nu har konceptet utvecklats vidare.

Angered i Göteborg är ett naturskönt område som utvecklades på 60-talet enligt miljonprogrammets normer. Den största delen består av hyresrätter. För att minska på segregationen ville kommunen ändra på detta genom att också kunna erbjuda bostadsrätter i Angereds centrum.

–BoKlok blev ett intressant alternativ, berättar Martin Johansson, Affärschef på BoKlok Housing AB. 116 lägenheter planerades i bostadshus på fyra våningar med en säljstart som började i september 2017. Vi var från början lite oroliga. Skulle intresse finnas till våra priser?

900 intressenter kom till IKEA- varuhuset för att ansöka om en lägenhet. Efter några månader var avtal skrivna med 116 bostadsköpare. Det innebar att det fanns närmare 700 ytterligare intressenter som ville köpa ny bostad här.

-Angered ligger bra till med nära till kommunikationer och sjukhus samtidigt som man har naturen in på knuten. Våra bostadsområden planeras alltid med kunden i centrum. Vi tänker både ekonomiskt och tekniskt samtidigt som det ska vara trivsamt, tryggt och genomtänkta gröna ytor. Här behövs det mer prisvärda bostäder!

Nöjda kunder
Under både 2017 och 2018 har BoKlok - konceptet via kundmätningar fått bedömningen av Prognoscentrum; ”Sveriges nöjdaste kunder”. Den största delen av köparna i Angered bor sedan tidigare i området. Man trivs här, men söker en ny bostad och ny boendeform. Ca 15 procent av köparna kommer från övriga Göteborg.

-Det är en viktig flyttkarusell som vi skapar, säger Martin Johansson. Köparna till våra bostadsrätter lämnar hyresrätter som nya bostadssökare får möjlighet att komma till. Den billigaste lägenheten här i Angered, en etta på 31 kvadratmeter, har en månadskostnad på 2 500 kronor.

Standarden är god och exteriör och stomme är genomgående i trä med en interiör som självklart är från IKEA med deras högsta standarder på både kök och badrum.

Snabb byggtid
Själva husen byggs inomhus i stora, färdiga enheter som kopplas ihop på plats. Det innebär att byggtiden och störningstiden för grannar blir minimal.

–Det är ytsnåla lägenheter som vi erbjuder. Vår filosofi är att man inte ska behöva betala för onödiga ytor. Många byggentreprenörer vill i första hand bygga på lukrativa platser. Vi vill framhålla att det finns stora behov även i andra områden som man kanske inte tänker på i första hand, men som kan bli ett stort lyft i stadsdelen med nya spännande möjligheter för ett gott boende. Intresset har visat sig vara stort och med den långa kön vi har finns mycket att utveckla vidare i BoKlok-andan.

Fakta:
BoKlok Angereds centrum
ByggherreBoKlok Housing AB

Ett samarbete mellan Skanska och IKEA
https://www.svenskbyggtidning.se/
http://issuu.com/b2bnyheter.se/stacks

Av Marie Louise Aaröe

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd