TISDAG 22 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Branschen rycker i nyutexaminerade komposittekniker

Nu har den andra kullen komposittekniker tagit examen från Teknikhögskolan i Varberg
De möter en minst sagt ljus arbetsmarknad. Efterfrågan på medarbetare med kunskaper om kompositmaterial är stor och industrin rekryterar idag från hela Europa för att täcka behovet. Detta märker man tydligt av på Teknikhögskolan som driver utbildningen på uppdrag av Campus Varberg.

– På examensdagen fick jag två telefonsamtal från arbetsgivare som frågade om några av de nyutexaminerade kompositteknikerna sökte jobb, berättar Kiran Elfström Falk, utbildningsledare på Teknikhögskolan i Varberg.

Utbildningen som är på två år har funnits sedan 2014. Den ger de studerande både teoretiska och praktiska kunskaper som gör gruppen hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Som komposittekniker är man expert på att producera sådant som behöver vara lätt och starkt – exempelvis flygplan, bilar och sportutrustning, som innehåller kol- och glasfiber.

I princip samtliga som nu har tagit examen har fått jobb som komposittekniker.

– Den största delen av utbildningen är teoretisk men den innehåller också en del praktiska moment. Förutom LIA, alltså praktikperioderna, som omfattar totalt en fjärdedel av utbildningen, har vi också övningar där de studerande får arbeta med materialen, berättar Kiran Elfström Falk.

Utbildningen, som är en yrkeshögskoleutbildning, har tagits fram i samarbete med flera av de stora företagen inom transportbranschen.

– Vi samarbetar bland annat med stora fordonstillverkare som Volvo och Koenigsegg samt med små och stora företag på västkusten som söker kompetens inom kompositområdet, säger Kiran Elfström Falk.

Företagen man samarbetar med är representerade i en ledningsgrupp som arbetar med att utveckla utbildningen och dess innehåll. En av medlemmarna i gruppen är Kenneth Karlsson, chef Teknologiutveckling på Saab Aerostructures.

– På Saab söker vi medarbetare med kompositkunskap på alla nivåer, bland annat kan man arbeta med verktygskonstruktion eller som produkttekniker. Vi tror också att branschens behov av sådan kompetens kommer att öka. Tack vare samarbetet mellan Teknikhögskolan och oss representanter i gruppen kan vi vara med och skapa en stark utbildning, säger han.

Enligt Kenneth Karlsson är det nyttigt både för de studerande och för företagen att utbildningen innehåller flera LIA-perioder.

– De studerande gör ofta praktik på olika arbetsplatser under praktikperioderna. Det innebär att de får bred erfarenhet som de kan sprida mellan företagen. I ledningsgruppen anser vi att det är just sådana erfarenhetsutbyten som för branschen framåt. Vi ser inte varandras företag som konkurrenter utan som delar av samma bransch som vi kan utveckla tillsammans, säger han.

Inom flera stora industrier ser man en ökad användning av kompositmaterial, och därmed ökar också behovet av medarbetare med kunskap om dessa. Till exempel förväntas den globala efterfrågan på kolfiber att tredubblas under de kommande åren.

– Flyget har lång erfarenhet av att arbeta med kompositmaterial för att tillverka lätta konstruktioner, och nu börjar fler och fler branscher ta efter det arbetet. Det innebär att man måste tänka om i både design och produktion, och till det behöver vi medarbetare som designar och konstruerar med kompositmaterialen som utgångspunkt, säger Kenneth Karlsson.
2018-05-18
Nya rutiner för beställning av märkningsutrustning för djurES Equipment säljer sin egen uppfinning över hela världen
2018-05-17
Maskinerna intar Solvalla 31 maj till 2 juniAhlsell förvärvar svensk distributör inom verktyg och förnödenheterPeab hyr ut till Actic i UlriksdalLernia instiftar Nya journalistpriset för journalistik i SverigeJapanska teknikgiganten Ricoh går in i samarbete med ColoreelUnik teknik för nästa generations fjärrstyrning av lastbilar Maria Mattsson Mähl – Årets kvinnliga Gasell 2018PoG Woody Bygghandel AB fortsätter att växa och satsa!Stötdämpande golv minskar fallskador med sextio procentI Lidköping finns ett ökat intresse av solelLätt att hitta rätt drivlösningKopplingsapparater för högspänningNorconsult vinner ramavtal kring åtgärdsvalsstudierBRA erbjuder Nextjets resenärer från Göteborg ombokning för 498 kronorSmygprovkörning av Mercedes nya elbil Två IT-projekt vid Karlstads universitet får finansiering från Internetstiftelsen3D-teknik och nytt visningscenter lyfter fram samhällsplaneringNy teknik och nya möjlig­heter i husetNy hållbarhetschef på Svenska RetursystemNextjet ansöker om konkursStockholmsekonomin faller till den lägsta nivån på fem årWycore etablerar bolag i HongkongPressträff om vindkraft­transporter 2018-2019Pelletsmarknaden i Sverige ökade under 2017Dacia firar 10 år i SverigeBCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från SverigeInspirationsplattform för kvinnor inom IT lanseras i Helsingborg Indol växlar upp med tre nya modellerEric Lundberg ny VD för Kjell & Company
2018-05-16
Ljusa idéer för industri och butikToyota tar automation till nya höjder Ahlsell offentliggör ett MTN-program med en ram om 5 000 MSEKÖkat stöd för IoT i Dell Boomis integrationsplattformVattenfall påbörjar byggandet av en av Sveriges största vindkraftsparkerInstrumenta AB – ett vasst utvecklingsföretag i PartilleSvensk miljöteknik lockar hela världenGarmin® presenterar Varia Vision™ in-sight displayDe nya lättviktsmästarnaTelia utökar fibersatsning i Lund via förvärvStabil och anrik 70-åring firar hela åretIngram Micro LEASE – låser upp nya affärsmöjligheterLignin nytt supergrönt bränsle för bränslecellOrkla Foods Sverige höjer ambitionen och serverar en ny hållbarhetsstrategi Tyskt pappersbruk väljer Ragn-Sells returpapperKia introducerar 48V mildhybridDrev.se väljer Orio Logistics som partnerHultafors Group förvärvar Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc.Accelerator-bolaget Sellamigo vinnare i pitch-tävlingVDL får leverera 25 elled­bussar till Umeås stadstrafik
2018-05-15
Sverigepremiär för eldriven 25-tonnarePeab bygger akutmottagning på Sunderby sjukhus i LuleåÄntligen utrymme för att växa vidare!Fokus 2018: Smart IndustriNCC bygger trähöghus i ÖrebroStora Enso lanserar biokompositer som förnybar ersättning för plastStålindustrin deltar på Havs- och VattenforumSchneider Electric lanserar ny serie motorskyddsbrytareAssemblin rekryterar från SwecoJan Kilström lämnar Green CargoCBRE GWS ser kraftig tillväxt och anställer försäljningschef
Annonser