SÖNDAG 18 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Branschen rycker i nyutexaminerade komposittekniker

Nu har den andra kullen komposittekniker tagit examen från Teknikhögskolan i Varberg
De möter en minst sagt ljus arbetsmarknad. Efterfrågan på medarbetare med kunskaper om kompositmaterial är stor och industrin rekryterar idag från hela Europa för att täcka behovet. Detta märker man tydligt av på Teknikhögskolan som driver utbildningen på uppdrag av Campus Varberg.

– På examensdagen fick jag två telefonsamtal från arbetsgivare som frågade om några av de nyutexaminerade kompositteknikerna sökte jobb, berättar Kiran Elfström Falk, utbildningsledare på Teknikhögskolan i Varberg.

Utbildningen som är på två år har funnits sedan 2014. Den ger de studerande både teoretiska och praktiska kunskaper som gör gruppen hett eftertraktad på arbetsmarknaden. Som komposittekniker är man expert på att producera sådant som behöver vara lätt och starkt – exempelvis flygplan, bilar och sportutrustning, som innehåller kol- och glasfiber.

I princip samtliga som nu har tagit examen har fått jobb som komposittekniker.

– Den största delen av utbildningen är teoretisk men den innehåller också en del praktiska moment. Förutom LIA, alltså praktikperioderna, som omfattar totalt en fjärdedel av utbildningen, har vi också övningar där de studerande får arbeta med materialen, berättar Kiran Elfström Falk.

Utbildningen, som är en yrkeshögskoleutbildning, har tagits fram i samarbete med flera av de stora företagen inom transportbranschen.

– Vi samarbetar bland annat med stora fordonstillverkare som Volvo och Koenigsegg samt med små och stora företag på västkusten som söker kompetens inom kompositområdet, säger Kiran Elfström Falk.

Företagen man samarbetar med är representerade i en ledningsgrupp som arbetar med att utveckla utbildningen och dess innehåll. En av medlemmarna i gruppen är Kenneth Karlsson, chef Teknologiutveckling på Saab Aerostructures.

– På Saab söker vi medarbetare med kompositkunskap på alla nivåer, bland annat kan man arbeta med verktygskonstruktion eller som produkttekniker. Vi tror också att branschens behov av sådan kompetens kommer att öka. Tack vare samarbetet mellan Teknikhögskolan och oss representanter i gruppen kan vi vara med och skapa en stark utbildning, säger han.

Enligt Kenneth Karlsson är det nyttigt både för de studerande och för företagen att utbildningen innehåller flera LIA-perioder.

– De studerande gör ofta praktik på olika arbetsplatser under praktikperioderna. Det innebär att de får bred erfarenhet som de kan sprida mellan företagen. I ledningsgruppen anser vi att det är just sådana erfarenhetsutbyten som för branschen framåt. Vi ser inte varandras företag som konkurrenter utan som delar av samma bransch som vi kan utveckla tillsammans, säger han.

Inom flera stora industrier ser man en ökad användning av kompositmaterial, och därmed ökar också behovet av medarbetare med kunskap om dessa. Till exempel förväntas den globala efterfrågan på kolfiber att tredubblas under de kommande åren.

– Flyget har lång erfarenhet av att arbeta med kompositmaterial för att tillverka lätta konstruktioner, och nu börjar fler och fler branscher ta efter det arbetet. Det innebär att man måste tänka om i både design och produktion, och till det behöver vi medarbetare som designar och konstruerar med kompositmaterialen som utgångspunkt, säger Kenneth Karlsson.
2018-03-13
Order på 105 MSEK till OCS från världsledande inom fordonsindustrinMiljöhänsyn sätter fart på byggandet i träNy prognos Q2: Rejält minskad sysselsättning i byggbranschenNy prognos Q2: Ökad sysselsättning inom tillverkningsindustrinUppstickare firar fem år med ElgigantenHenrik Granström ny VD för snabbväxande 24StorageNy VD och koncernchef till C.A.G MOHV Kungsholmen välkomnar ny delägareInvigning av ny industriutbildning i AlingsåsKarin van der Salm ny vd på GryaabFörsta spadtaget för nya bostäder i Täby parkNy generalsekreterare för Friskis&SvettisLesjöfors Automotive AB blev Årets leverantör 2017Daloc tidiga med CE-certifiering av branddörrarInlandsbanans vd nominerad till Årets samhällsbyggareTekniska verken välkomnar nytt lagförslag om vattenkraftPrecision med grön laserteknik från FLEXGarvat designföretag valde modern stil med RingUpNya Ford Fiesta ST levererar körglädje med hjälp av avancerad teknikGrävarbeten i Tannefors för en framtidssäker infrastrukturMarkus sköter sitt företag med hjälp av smarta lösningar från RingUpTarasso utser Dženana Poljo till ny VDNy väg förbättrar trafikflödet i VälsvikenPatrik Philipsson ny försäljningsdirektör på ITS NordicResultat enligt plan för MittSverige Vatten & Avfalls bolagFramtiden AB fortsätter klättraSkanska investerar cirka 580 miljoner kronor, i nytt kontorsprojekt i Oslo, NorgeNorrlänningar flitigast i landet med att använda svenskt byggmaterialGjut unika och kreativa skapelser med weber vitbetongWihlborgs + Fintechbolag = Säkrare samhälleDENIOS lanserar nytt utdragbart kemikalieskåp för maximerad förvaringIRC AB levererar säkerhetslösning till läkemedelsföretagIRC AB i Björbo ingår i ett partnerskap med tyska Hartmann & König AG.
2018-03-12
Skolbesök ska locka unga till industrin Mekom utökar och omorganiserar för att bättre möta efterfråganLVD offentliggör stor beställning av unik synchro-form kantpressAudi, Italdesign och Airbus visar flygande elbilen Pop.Up Next i GeneveEU-anpassning av skördemaskiner kan ge svensk humleproduktionNu blir det möjligt för alla att flyga med 100 procent biobränsleHela Sverige kan flyga grönt på svensk skogSju av tio småföretagare vill se större satsningar på digitaliseringNy HR-chef stärker HSBs nya nationella organisationTailor Store får ny vdWebsteps omsättning ökar med 21% i SverigeNorrköping är en av landets mest digitala kommunerWinGroup utnämner Rickard Lindqvist till VDWibax expanderar i MalmöHelt kompromisslös – nya Hyundai Kona ElectricOBOS bygger 21 radhus och kedjehus i KlagshamnDanish Agros uppköp av sex maskinhandlare i Danmark godkänt av konkurrensverketBondtech AB utnämnda till årets inkubatorsbolagHon blir ny distriktsidrottschef i HallandDEFA och Relacom i stark allians kring elbilsladdningVarulagerkapaciteten ökas i Gävle hamnMilitary Work rekryterar Christopher JohanssonMercedes testar nya elsuven i Arjeplog
2018-03-09
Rekord för UFABNu är träindustrin hetare än på länge!Världspremiär på Underhållsmässan!Carlstad Machinetools introducerar SGS – Smart Glasses Service!Nytt 5G-samarbete med EricssonKivra slår rekord, över 37 000 nya användare på en dag
Annonser