SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

C-Greens första HTC-anläggning i fullskala

En storskalig utrustning för Hydrotermisk Karbonisering (HTC) i industriell skala byggs i Örnsköldsvik för implementering i Heinola, Finland.
Det är företaget C-Green som i samarbete med ÖMV, Stora Enso och RISE Processum nu skalar upp tekniken. Utrustningen är den första industriella anläggningen baserad på C-Greens teknologi och ska i stor skala omvandla blött bioslam till värdefullt biobränsle.

Företaget C-Greens affärsidé är att med hjälp av HTC omvandla restströmmar från exempelvis massa- och pappersindustri till ett energirikt material. Det är en miljövänlig energieffektiv process som med förnybara restmaterial skapar ett biobränsle.

2016 byggde C-Green upp en pilotanläggning för HTC i Örnsköldsvik, tillsammans med bland andra Processum. Den har varit i drift sedan 2017. Företaget har sitt huvudkontor i Solna men valde ändå att placera pilotanläggningen på Domsjö utvecklingsområde eftersom det erbjuder nödvändig infrastruktur i form av utrymme och kompetens.

– Jag är född i Domsjö och vet vad som finns i form av till exempel engineeringresurser, tryckkärlstillverkning, verkstad för tillverkning och montage, industrimålning, el- och instrumentmontage med mera, säger Fredrik Lundqvist, en av grundarna till C-Green. Det är inte överallt man hittar så många gedigna företag och människor med de kompetenser som behövs för att fixa ett sådant här projekt.

C-green startade 2015. Ägarna hade innan det arbetat som konsulter och i ett av uppdragen undersökt möjligheterna med HTC. De såg stor potential i metoden och efter att ha vunnit Ingmar Kroon Award, där de vann tid i KTH Green House Clubs laboratorium och pengar för vidareutveckling, ville de satsa på tekniken. Sedan dess har Processum och Örnsköldsvik funnits med i utvecklingen.

– Samarbetet med Processum har varit fantastiskt, säger Fredrik. Vi har hjälpt varandra på många olika sätt. Ett av flera konkreta exempel är att Processums personal nu kan drifta pilotutrustningen helt själva, vilket ger dem möjligheter att utveckla sin egna verksamhet. Nu skriver vi 2019 och är i full färd att färdigställa vår första industriella anläggning för transport till Stora Ensos fabrik i Heinola och även i det projektet kommer personal från Processum att delta.

Utrustningen i Heinola kommer att kunna processa 16 000 ton bioslam per år vilket resulterar i en reduktion av 2500 ton CO2-ekvivalenter per år. Den beräknas vara i drift under 2019.

– Det känns roligt och spännande att C-Green valt oss som en viktig samarbetspartner när tekniken nu skalas upp ytterligare, säger Gunnar Westin, Affärsutvecklare på Processum. Vi kommer att finnas med på plats i Heinola under hela implementeringen av utrustning och även för att bidra med vår expertis under uppstarten. Det är även väldigt glädjande att anläggningen konstrueras här i Örnsköldsvik vilket är ett tydligt kvitto på vår regions attraktionskraft och kompetens för nya teknologier.

Fakta HTC

HTC är en teknik som med hjälp av högt tryck och höga temperaturer förvandlar blött organiskt material (vanligtvis bioslam) till ett fast material med högt kol- och energiinnehåll. Temperatur: Cirka 200 grader Celsius
Tryck: Cirka 20 bar


Presskontakter:
Gunnar Westin, affärsutvecklare RISE Processum: 010-516 67 57, gunnar.westin@processum.se
Fredrik Lundqvist, C-Green, 076-009 35 05, fredrik.lundqvist@c-green.se


Processum startades 2003 och har utvecklats till ett ledande bioraffinaderiinitiativ på både en nationell och internationell arena. Största delen av verksamheten ligger i att stödja och initiera forskning och utveckling inom områdena: bioteknik, energiteknik, oorganisk kemi, organisk kemi samt råvara med hållbarhetsfokus. Tillsammans med andra bioraffinaderiinitiativ längs den norrlandskusten så utgör Processum med universiteten ett viktigt nav för utveckling av nya produkter, energilösningar och bränslen från skogsråvaran. Processum är värd för tillväxtinitiativet Framtidens Bioraffinaderi. Processum AB ägs till 60 % av RISE Research Institutes of Sweden och till 40 % av Processums Intresseförening och är därmed ett dotterbolag i RISE-koncernen. Processum ingår i division RISE Bioekonomi. Processums huvudkontor finns i Örnsköldsvik. I december 2017 etablerades även ett kontor i Sundsvall.
www.processum.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när