SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fordonsindustrin förenklas med nya digitala verktyg

Fysiska serviceböcker är snart blott ett minne
Registreringsverktyget macsDIA från Hella Gutmann digitaliserar serviceböcker och ser till att man kan hämta och lagra all information om bilen över nätet och på ett ställe.

I takt med att nya bilar får alltmer komplexa elektriska system så ställs det större krav på fordonsindustrin i samband med att bilarna ska in på verkstad. Det krävs nya verktyg och arbetsprocesser när mekanikerna ska gå in och serva bilarna enligt böckerna. Hos Hella Gutmann som är ett expertföretag inom fordonsservice arbetar man därför ständigt på att utveckla nya datalösningar och analysverktyg som ska göra det enklare att följa med i digitaliseringen och se till att bilverkstäderna kan erbjuda bästa möjliga service.

Slutet för fysiska serviceböcker

Det senaste tillskottet i bagaget är systemet macsDIA som har utvecklats i samarbete med Superdæk Service och FTZ. macsDIA är ett digitalt registreringsverktyg som gör fysiska serviceböcker överflödiga via en sömlös registrering till biltillverkarnas digitala serviceböcker på nätet och minimerar riskerna för fel och missförstånd genom att vägleda mekanikerna från punkt till punkt i servicekontrollen.

- Idag är det inte tillräckligt med mekanisk förståelse när en bil rullar in på verkstaden. Mekanikerna måste också kunna manövrera i en alltmer digital värld, säger Lars Bertz Thomsen som är managing director hos Hella Gutmann i Danmark. Han tillägger:

– Därför är det avgörande att mekanikerna har tillgång till tydlig information som baseras på biltillverkarnas föreskrifter. Vår nya digitala serviceapplikation ger verkstäderna nätåtkomst till bland annat guider över kupéfilter, lyftpunkter, åtdragningsmoment, oljemängder och bromsmått medan man arbetar med bilen.

macsDIA kan nås via mobil eller surfplatta och fungerar med alla tillgängliga operativsystem. Vill man inte använda egna enheter på jobbet så erbjuder Hella Gutmann en paketlösning som inkluderar en stötskyddad surfplatta.

Lärlingarna kör igång direkt

This Auto är en av många nöjda kunder som använder macsDIA. Verkstaden i Vrå präglas av ett ungt team med många lärlingar som i linje med utbildade mekaniker hjälper till att serva bilarna på rampen.

– Man känner en trygghet när man kan låta de unga serva bilarna och besikta dem enligt föreskrifterna eftersom vi vet att de kan följa med och kontrollera alla punkter under arbetets gång i programmet. Det är lätt att förstå och sätta sig in i och inom en vecka är alla helt bekanta med systemet, säger förmannen och mekanikern Emil Thomsen hos This Auto.

Mikkel Østergaard som äger Østergaards Auto är också entusiastisk över macsDIA som hans mekaniker har börjat använda på verkstaden i Ejstrupholm.

– Genom att digitalisera serviceböckerna så kan vi minska risken för fel vid registreringar och spara tid genom att beställa allt vi behöver via systemet. Sedan är det också en klar fördel att vi kan dokumentera arbetsprocesserna in i minsta detalj eftersom vi vet exakt vad de olika medarbetarna har gjort på tvärs av avdelningarna.

Utöver registreringsverktyget macsDIA så utvecklar Hella Gutmann också ett antal andra verkstadsprodukter som digitaliserar och förenklar mekanikernas arbete på verkstaden. Intresserade kan kontakta Hella Gutmann och beställa en presentation av de olika systemen.

Hella Gutmann Solutions är specialister på integrerade datalösningar och verktygsutrustning med 4500 kunder i Danmark. Koncernen är ett av de 100 största företagen i Tyskland och har även försäljningskontor i Sverige, Norge och Finland. www.hella-gutmann.dk

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Lars Bertz-Thomsen
Managing Director
Sales, Marketing & Finance, Hella Gutmann Solutions Danmark
lt@hella-gutmann.dk
+45 24 28 25 86

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när