SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gyllene designhotell i Lunds nya stadsdel

14 våningar högt och med en fasad som glänser i rött och guld välkomnar Motel L besökare in i Lunds nya stadsdel Brunnshög.
Panorama Arkitekter har tillsammans med byggbolaget Serneke och Plåtexpressen skapat ett landmärke som tar för sig.

I entrén till Lunds nya stadsdel Brunnshög, som byggs i området kring forskningsanläggningen ESS och världens starkaste elektronmikroskop MAX IV, har det guldglänsande designhotellet Motel L vuxit upp under året. Det är en ståtlig skapelse på 14 våningar med ett torn och en skybar som har milsvid utsikt över Lund och den skånska slätten. Fasaden i Prefa är noggrant utvald av arkitekterna Panorama.

– Det var en stor utmaning att få till gestaltningen utifrån den givna budgeten. Men i riktlinjerna från stadsbyggnadskontoret stod det att materialvalen hellre skulle vara överraskande än dyra och exklusiva. Samtidigt skulle de hålla en hög detaljnivå och vara hållbara, eftersom byggnaden ska certifieras som ”very good enligt Breeam”, berättar Andreas Pulverer, arkitekt på Panorama arkitekter som tillsammans med sin kollega Mauro Paul har ansvarat för gestaltningen av hotellets fasad.

Hittade rätt med Prefa
Budgeten tillät egentligen bara de enklaste fibercementskivorna som fasadmaterial. Men så kom Andreas och Mauro i kontakt med Prefa på en mässa och då kändes det som att de hade hittat rätt.

– De hade bra referenser, hög detaljnivå på sina produkter och materialet är dessutom återvinningsbart till 95 procent. Så det var ett perfekt val, tyckte vi.

Dessutom kunde de tillmötesgå stadsbyggnadskontorets önskemål om att bryta ner hela byggnaden i olika volymer.
– Vi ritade in den gyllene plåten i form av rombmönster på den låga volymen och den vinröda på det höga tornet samt en svart skiva på det lilla tornet. Det blev ett spännande samspel, säger Andreas Pulverer och tillägger att tornet har två olika bredder på plåtarna för att ytterligare bidra till variationen.

För att hålla budgeten valde arkitekterna att rita byggnadens sockel i svart trä och att enbart satsa på den dyrare versionen av plåten på utsidan av huset. Mot innergården är det en billigare skiva av fibercement.

– Men det var inte enbart en ekonomisk lösning, eftersom den svarta träsockeln även står i fin kontrast till det gula och röda i plåten, påpekar Mauro Paul.

Medlemsföretaget Plåtexpressen har monterat fasaden. Det var ett gediget jobb då ytan omfattar hela 4 000 kvadratmeter beklädnad, vilket har krävt 4–6 man under ett drygt halvår. Men Tobias Lellky, vd på Plåtexpressen, tycker att arbetet har gått över förväntan, inte minst tack vare goda grundförutsättningar och tur med väder och vind.

– Självklart var det en utmaning att jobba med ett 40 meter högt torn, under vinterhalvåret dessutom. Men vi har haft tur med väder- och vindförhållanden och det har flutit på bra, säger han.

Tog del av visionen
Även samarbetet med Panorama arkitekter och byggherren Serneke har gått fint.
– Det var riktigt bra att vi fick komma in i ett tidigt skede i projektet och vara med i diskussionerna tillsammans med arkitekt och byggherre. Det underlättar alltid om vi som plåtslagare får lyssna på arkitektens vision och se om det funkar i verkligheten, påpekar Tobias Lellky.

Nu står slutresultatet i Brunnshög och väntar på att välkomna sina första gäster i april. Och Andreas Pulverer och Mauro Paul har fått ett nytt favoritmaterial att addera på listan över fasadmaterial.

– Metall ger så många möjligheter att skapa spännande uttryck och mönster. Just Prefa har många olika varianter och man kan få till skuggspel på spännande sätt. Dessutom har de många fina referensprojekt och många fina kulörer att välja mellan, säger Andreas Pulverer.

Fakta Motel L
Var: Brunnshög, Lund.
Entreprenör: Serneke.
Arkitekt: Panorama arkitekter.
Plåtslageri: Plåtexpressen AB.
Material: Prefa Maya Gold (romb) och Prefa Siding X.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när