SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Industrier som har revolutionerat vårt sätt att leva

Utvecklingen av industrin är diversifierad och många delar är ofta översedda.
Den som kan sin historia vet att den industriella revolutionen är en viktig milstolpe och att den har haft en enorm påverkan på hur vi lever än idag. Industrialiseringen inleddes i England i slutet av 1700-talet och medförde att människor i allt högre grad flyttade från landsbygdens jordbruk till industrierna i städerna. Initialt var det först textilbranschen som mekaniserades och som utgjorde startskott för den industriella revolutionen.

Det dröjde ända fram till första hälften av 1800-talet innan industrialiseringen sedermera nådde Sverige. Att många flyttade från landet in till stan’ förändrade människors levnadsförhållanden och ledde över sikt till framväxten av ett regelverk angående arbetstider- och villkor inom industrin.

Vidare satsade man under industrialismens andra fas (runt 1830) på kommunikationer i form av järnvägar vilket medförde ytterligare nya och förbättrade processer. Bland viktiga uppfinningar under den industriella revolutionen återfinns förutom spinnmaskinen och den mekaniska vävstolen även ångmaskinen.

Även om dessa uppfinningar med dagens mått mätt kan te sig något banala var de extremt viktiga när det gällde att fortsätta den industriella utvecklingen. I den här artikeln tänkte vi fortsätta på ovanstående tema och belysa industrier som har revolutionerat vårt sätt att leva.

Mobilindustrin
Mobilindustrin är en av de mest tongivande industrierna när det gäller den moderna människans livsstil. Smartphonens inträde på marknaden och avancerade nätverk (3G, 4G och så småningom 5G) har verkligen revolutionerat sättet vi arbetar och konsumerar underhållning i våra dagliga liv.

Nuförtiden gör vi allt från att kolla på film, boka resor och planera våra scheman till att spela spel på våra smartphones genom appar såsom Outlook, Netflix, Wordfeud och Unibet Casino App för att nämna några. Dessutom är vi på gott och ont uppkopplade i en högre omfattning än tidigare och kan enkelt bli nådda samt kommunicera över tids- och landsgränser på ett helt annat sätt än tidigare vilket ju medfört såväl frihet som flexibilitet.

Flygindustrin
I Sverige gjordes den allra första flygningen med flygplan 1909 och det var fransosen Legagneux som genomförde pionjärflygningen på Ladugårdsgärde i Stockholm. I början av 1920-talet fick Stockholm, Göteborg och Malmö egna flygplatser och den reguljära flygtrafiken satte sedermera igång. Idag är flygindustrin något som vi tar för givet. Faktum är dock att vår globaliserade värld, där vi fritt lever, arbetar och vistas på platser runt om i världen, hade varit omöjlig om inte betydligt krångligare om det inte vore för flygbranschen.

Trots att flygbranschen idag jobbar med små marginaler och kämpar emot att lämna CO2-footprint har den ändå en självklart plats på vår lista över viktiga industrier, inte minst för att den fört människor närmare varandra.

Livsmedelsindustrin
Något av de mest basala vi behöver för vår överlevnad är givetvis livsmedel. Livsmedelsindustrin är en nyckelspelare när det gäller att utnämna revolutionerande industrier. Människan har i alla tider samlat och konserverat mat genom olika metoder såsom bland annat rökning, torkning och fermentering.

Faktum är dock att livsmedelsindustrins stora framsteg gjort det möjligt för oss att ha tillgång till ett brett sortiment av frukt och grönt och halv- och helfabrikat året runt på ett helt annat sätt än våra förfäder.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Aktiv infrastruktur för Ethernet-APLKompakt distanssensor Nytt gångjärn med konstant vridmomentFinsk tillverkare av skräddarsydd förvaringFärsk e-handelsstatistik visar positivt trendbrott
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när