TISDAG 16 JULI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator Challenge

Entreprenören och maskinföraren Janne Hirsikangas från Askersund blev den första svenska föraren att kvalificera sig till Europafinalen i Cat Operator Challenge 2019.
Han vann den första av tre svenska deltävlingar som genomfördes i samband med ME:s invigningsdagar i Bålsta 3-5 april.

Janne driver till vardags företaget Hirsikangas gräv och schakt AB i Askersund och kör själv flera maskiner.

Hur känns det att vinna deltävlingen och gå till Europafinalen i Malaga?
– Väldigt roligt! Jag har tävlat en del förut och alltid velat prova Caterpillars förartävling, den har alltid varit något extra. Jag kände mig däremot inte helt i form och hade inte sett någon annan köra före mig så jag var ganska oförberedd. Jag hade inte tippat att jag skulle vinna men det gick ju bra ändå, säger Janne.

Erfaren entreprenör
Hirsikangas gräv och schakt startades 2005 och har växt successivt. Idag är man 18 medarbetare och är precis i färd med att bygga en helt ny egen anläggning på knappt 800 kvadrat som innehåller garage, verkstad och kontor. Företaget hyr ut kompletta maskiner med förare och arbetar med projekt inom vägbyggnad och infrastruktur. En specialitet är även arbeten med våtmarker. Basen är i Askersund och uppdragen sker i Närke och Östergötland med omnejd samt närliggande län.

Har tävlat tidigare
Janne är en vass förare och har tidigare erfarenhet av tävlingar och att vinna. Till exempel vann han svenska Case Rodeo 2015 och var med i laget som vann Europafinalen i Case Rodeo 2017 i Paris.

Vilka är dina bästa tips för att vinna?
– Det är en kombination av flera saker. Förutom att kunna köra maskinerna, vilket de flesta kan, är det lika viktigt att tänka smart. Att snabbt klura ut hur momenten ska utföras på bästa sätt så man inte behöver ta om något och tappa onödig tid.

– I Caterpillars tävling läggs även stor vikt vid noggrannhet och säkerhet. Man måste vara väldigt noga hur man kliver in och ur maskinerna och inte slarva i körningen. Det är inte bara att kasta sig in i maskinerna och gasa på.

Imponerad av Next Generation
Cat Operator Challenge är öppen för alla oavsett vilka maskiner man kör till vardags. Janne är ett exempel på det. Företaget äger en bandschaktare Caterpillar D6N LGP men i övrigt är alla maskiner av andra märken. Men det kan bli ändring på det. Vid deltävlingen fanns även Caterpillars Nextgen-maskiner för provkörning.

– De nya grävmaskinerna känns riktigt bra och jag blev särskilt förtjust i Cat 323. De har en snabb hydraulik och är väldigt följsamma. Hytten är trevlig och komfortmässigt har Cat gått förbi de flesta tillverkarna, säger Janne.

– Jag uppskattar även tekniken som vågsystemet och grävsystemet. Med de nya maskinerna kommer Caterpillar att vinna många kamper mot andra tillverkare. Det är inte omöjligt att jag köper en Cat nästa gång.

Hur ska du förbereda dig inför finalen i Malaga?
– Jag ska förbättra konditionen för det är mycket värt att hålla nere pulsen. Sen ska jag nog prata med några i trakten som har Cat-maskiner som jag kan träna på. Jag har till exempel aldrig kört dumper så det skulle vara bra att göra. Sen vet man inte vad som väntar i Malaga.

Final i Las Vegas
Caterpillars förartävling har växt de senaste åren. För första gången är det en gemensam global tävling. Finalen hålls vid en av världens största bygg- och anläggningsmässor Conexpo i Las Vegas 2020.

– Med Cat Operator Challenge vill vi hylla mångfalden och skickligheten hos alla förare runtom i världen som bidrar till framgångarna för vår bransch, säger Jessica Nunley, Global Marketing Innovations Manager för Caterpillar Global Construction & Infrastructure Division.

Resultatlista, placeringar 1-3, deltävling 1 i Bålsta:
1. Janne Hirsikangas
2. Rickard Gärdlöf
3. Joakim Arleij

De kvarvarande deltävlingarna är:
Load up North i Umeå den 29–31 augusti.
Entreprenad Live i Knutstorp den 12–14 september.
Europafinalen i Malaga sker den 8–11 oktober.
Världsfinalen i Las Vegas sker i mars 2020.

För mer information kontakta:
Joakim Lundberg, marknadskoordinator Pon Equipment, 072-712 35 00
Janne Hirsikangas, 070-300 02 64

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-07-05
Ett parkeringsgarage fullt med GARO-laddboxarUtveckla den applicerbara forskningen kring träbyggande – skapa frizoner
2019-07-04
Rudells blir AR Rackings enda återförsäljare i SverigeNCC tecknar rikstäckande ramavtal med RiksbyggenByggblock för högtryckshydraulik i hårda miljöerFordonsbesiktningens historiaReserapport från Z&I´s Roadshow"Därför är SunPine så centrala i omställningen"Telia kopplar upp E.ONs kunder i SverigeFler certifieras inom underhållsledarskapVärldens första batteridrivna modell med spadgrepp och KickBack ControlKlimatomställningen viktig fråga när näringsministern besökte Cementa i SliteOrkla väljer ledande energileverantör för sin värmeförsörjning i FilipstadEtt lyckat Vinnova-projekt under ledning av SSGMaskiner och människor testade knäckebrödLiqui Moly officiell partner för friidrotts-EM 2020Nya Opel Astra – nu ännu mer effektivJobba med Skyddsronder och checklistor i Zert RMWater&Wastewater – ny internationell VA-mässa 2021
2019-07-03
Säker med Kipp i 100 årNya Renault Captur som plug-in hybridFord levererar nyheter om Ford GT vid Goodwood Festival of SpeedSveriges nya forskningsfartyg levererat till SLU i SpanienMariestads kommun får ledande roll i Sveriges IndustrikommunerModellstyrd marksanering på Godisfabriken i GävleVärlden behöver inte fler plaggCapgemini blir en av Volvo Cars huvudleverantörer inom digital transformation och molnlösningarSvevia målar om HögakustenbronBlogg Almedalen 2019: Flexibilitet är det nya svarta – så vad händer härnäst?Nya BMW X6 - större, starkare och lyxigareSkellefteå Snickericentral får stororder på över 40 miljonerIndustri på frammarschMiljöreglering hotar nödvändig klimatomställningKompetensförsörjning i fokus på ME:s almedalsseminariumNya RIO:n i serien E-LineHyundai rankad i topp när det kommer till kvalitet
2019-07-02
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse FoundationDigitala verktyg som skapar verklig affärsnyttaKontrollera trycket i ditt hydraulik system med testnipplar från CEJNStavdal och Ramirent påbörjar sammanslagningenStena Recycling deltar i pilotprojekt för spårbarhet av farligt avfallProcessus projekterar för ett hållbart samhälle världen överAbacus produktionsstartar 131 studentbostäder i Ruddammen, centrala StockholmNuvarande åtaganden att avveckla kolkraft gravt otillräckliga för att vända klimatförändringen Smart Industriell ModerniseringFortsatt god konjunktur i Stockholm trots orolig omvärld Almedalen 2019 - Uppdämt behov av omställningPressinbjudan - Klimatsäkert vatten9 av 10 återvinner i SverigeLätthet och brandklass avgjorde valetITU-elever tävlar i Ungdoms-SM i CNC-TeknikEn av de första FSC-certifierade etikettproducenterna i NordenSSC Öhns Snickeri flyttar verksamheten till SävarErnströmgruppen förvärvar BS ElcontrolKGKs hållbarhetsarbete uppmärksammas av Svensk HandelFriendly Building nominerat till innovationspriset E-prize
2019-07-01
Volvo Car Sverige stärker rollen som marknadsledare i juniUtveckling inom fordonsindustrin kan ge stora möjligheter till svenska leverantörerNy rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändningMontico digitaliserar svetsutbildningVerizon förenas med Zoom för att utöka kundernas kommunikationsmöjligheter Berendsen investerar i Sveriges första eldrivna distributionsbil för mattor
Annonser