Annons

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Klassikern STING från Blå Station återföds

Nu med omsmält och lokalt återvunnen aluminium
Den välkända aluminiumstolen STING från Blå Station i skånska Åhus uppgraderas nu med återvunnet aluminium i form av Hydro RESTORE, ett material som är tillverkat av skrot från tillverkningsindustrin och konsumentprodukter. Det gör att Blå Station återigen bryter ny mark med STING, två decennier efter att stolen såg dagens ljus.

Blå Station fortsätter att utveckla designklassikern STING, då stolen nu uppgraderas med Hydro RESTORE, ett material som är skapat av nedsmält skrot från tillverkningsindustrin och konsumentprodukter samt en mindre andel primäraluminium. Precis som tidigare är STING 100 % återvinningsbar, men nu består stolen dessutom av en större del återvunnet aluminium. STING, likt majoriteten av Blå Stations övriga produkter, är tillverkade i Sverige.

Skapandet av en hållbar klassiker
När Stefan Borselius och Fredrik Mattson designade STING i början av 2000-talet var det många som höjde på ögonbrynen. Vid den tiden hade ingen lyckats göra en staplingsbar och kopplingsbar stol med rygg och sits av sviktande aluminium. Många trodde att det var en teknisk omöjlighet, men Blå Station tillsammans med Hydro, dåvarande Sapa visade att det var möjligt genom att utmana en vedertagen industriprocess och tillverka en stol av återvinningsbart aluminium. Vid den första lanseringen under Stockholmsmässan 2003 var STING en av världens mest innovativa stolar, idag är den en samtida designklassiker som har belönats med flertalet priser såsom Red Dot Design Award, Guldstolen och Elle International Design Award. Nu är STING återigen i blickfånget, då stolen har uppgraderats med Hydro RESTORE.

– Aluminium är ett spännande och hållbart material i sig, men genom att börja använda en ännu högre grad av återvunnet aluminium i konstruktionen tar vi nu utvecklingen ett steg längre. Tack vare tidlös design och medvetna materialval såsom Hydro RESTORE och rostfritt stål, är STING en stol som är ständigt relevant och utmanande. Vi är dessutom glada att återigen kunna lansera STING med en svensk tillverkare, säger Johan Lindau, VD på Blå Station.

Skrot får nytt liv
Majoriteten av råvaran i STING, Hydro RESTORE, kommer från Hydros omsmältverk i småländska Sjunnen. Nyligen gjordes en storsatsning på verket för att möta en kraftigt ökad efterfrågan på koldioxidsnålt aluminium. Processen går i korthet ut på att Hydro samlar in skrot från sina kunder och den egna produktionen för omsmältning. Hydro RESTORE innehåller även skrot från förbrukade konsumentprodukter. På så sätt minimeras avfallet och aluminium återgår till produktionsprocessen. Hydro RESTORE kan därmed användas för att skapa nya produkter inom i stort sett alla branscher, från möbler till byggnader.

– Med hjälp av lokalt återvunnet skrot kan vi leverera mer koldioxidsnålt aluminium till kunder i vår närhet och samtidigt snabba på övergången mot en grönare ekonomi. Därmed spelar omsmältverket i Sjunnen och produkter som Hydro RESTORE centrala roller både i vårt eget och kundens hållbarhetsarbete, säger Jonas Bjuhr, VD på Hydro Extrusion Sweden.

Mer information:
Ulrika Kroon
Hydro Extrusion Sweden AB
+46 733 706 061 | ulrika.kroon@hydro.com | hydro.com

Kontaktinformation

Hydro Extrusion Sweden AB

Postadress
Metall­vägen 10
57438 Vetlanda
Region
Vetlanda
Jönköpings län
Sverige
Organisationsnummer:
556366-7483
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Hydro är ett ledande aluminium- och energiföretag som strävar efter en hållbar framtid. Vårt syfte är att skapa mer livskraftiga samhällen genom att utveckla naturresurser till produkter och lösningar på innovativa och effektiva sätt.


Om Hydro
This is Hydro
Vad vi vill uppnå
Göra mer av mindre
Vi har alltid gjord affärer av en anledning. När Hydro grundades 1905 var målet att lösa en av världens största utmaningar på den tiden – att föda ett svältande Europa och få slut på hungern i världen.


Vårt syfte är fortfarande att skapa ett mer livskraftigt samhälle. Eftersom världen är annorlunda i dag, har våra metoder för att uppfylla det här målet också förändrats radikalt. Därför ser vi nu till att vår kunskap kan användas för att gå i täten och skapa industrier som är viktiga under många år framöver. Det kan vi bara lyckas med om vi arbetar tillsammans.

Tjänster/produkter saknas

Kontakter

Ruth Hasselgren
0383-94100

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-01-24
Sätter en ny standard för branschenNu blir det enklare för industrin att mäta flödeNär rostfritt stål inte räckerNya sladdlösa sticksågar från Bosch ProfessionalNy VD tar plats hos fischer Norge
2023-01-23
Massflödesmätare och massflödeskontrollersDuroc Machine Tool kan sina fräsarKlassificering av laser för lasermärkningTruckutbildning i Stockholm Wexoe AB nyanställer
2023-01-20
Presenterar lösningar för en industri i förändringMinimera risker med low speed (lsa)-lösningarnaDetta formar cyberspace 2023Upptäck 5GigE-lösningarna från BaslerVärmare för IBC-behållare
2023-01-19
Lämnar rollen som CFO i AhlsellkoncernenLivet med ett smart låsStor internationell efterfrågan på maskinerProjekterar byggnad till nytt kraftvärmeverk i ÖrtoftaByggArvid gjorde det omöjliga möjligt
2023-01-18
Visste du att LOCTITE® erbjuder mer än bara lim? Inbjudan till Stora Ensos Q4 2022ABB investerar i ny automationsprogramvaraVäljer Zoom X som kommunikationslösning Claudio Christensen blir del av Ahlsells koncernledning