FREDAG 19 OKTOBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Med siktet inställt på en jämlik och jämställd byggbransch

En byggbransch för alla – så heter det projekt som Byggnads drog igång i början av året
Projektet syftar till att förbättra arbetsmiljön och att öka kompetensen, jämlikheten och jämställdheten ute på arbetsplatserna. Ramboll har fått i uppdrag att stötta och kontinuerligt utvärdera pionjärprojektet. ”Att vi inte drivit den här typen av projekt tidigare gör att vi har stor nytta av Rambolls erfarenhet som processtöd”, säger Christer Carlsson, projektledare Byggnads.

I kölvattnet av uppropen mot sexuella trakasserier som började med #metoo och följdes av bland annat #sistaspikenikistan från kvinnor i byggbranschen, talar många fler än vanligt om vikten av jämställdhet och likabehandling på våra arbetsplatser– helt oavsett vad vi jobbar med. Byggnads projekt En byggbransch för alla drog igång redan tidigt i våras men får förhoppningsvis en skjuts framåt av samhällsdebatten.

– Vår absolut största utmaning är att få in kvinnor i branschen och att få dem att stanna. Det finns en enorm kompetensbrist och det är ohållbart att stänga dörren för hälften av de potentiella medarbetarna. Dessutom vet vi att trivseln ökar för alla på arbetsplatser med hyfsat jämn könsfördelning. Det är förödande när kvinnor börjar jobba men stöts bort av trakasserier och en sexistisk jargong, säger Christer Carlsson, projektledare En byggbransch för alla.

Han konstaterar i samma andetag att det här är en fråga som är en stor och viktig del av de utbildningar som utgör själva kärnan i projektet. Med stöd från Europeiska Socialfonden kommer Byggnads under de kommande tre åren erbjuda drygt 40 små och medelstora byggföretag kompetensutveckling. Sammanlagt handlar det om fler än 2 000 anställda som får utbildning med fokus på jämlikhet, jämställdhet och likabehandling och också bland annat får möjlighet till yrkesanpassad SFI-utbildning, ritningsläsning och yrkesteori.

– Vi ser att många små och medelstora företag är utsatta för en komplicerad konkurrenssituation, inte minst från mindre seriösa aktörer. När man konkurrerar med låga priser blir resultatet dåliga löner, dåliga arbetsvillkor och ingen eller mycket lite kompetensutveckling för de anställda. Förhoppningen är att kunna ändra på det, så att företagen kan konkurrera med kompetens och medarbetarna får en tryggare grund att stå på, säger Christer Carlsson.

Ramboll finns med som ett processtöd under hela projekttiden, och kommer så småningom stå för projektutvärderingen.

– Vårt jobb är att hjälpa till med prioriteringar och med att hålla fokus på vad projektet vill uppnå. Genom bland annat intervjuer av projektdeltagare gör vi kontinuerliga uppföljningar för att se hur utbildningarna tas emot, och vi finns med för att ta del av och vid behov hjälpa till att styra upp förankringsarbetet och styrgruppens arbete. När projektet avslutas i början av 2021 ligger det på oss att sammanställa vad man uppnått och att ge förslag på hur Byggnads bäst jobbar vidare på det här väldigt angelägna området, säger Klara Denckert, managementkonsult på Ramboll.

Christer Carlsson på Byggnads avslutar:

”Eftersom vi inte drivit ett sådant här projekt tidigare måste vi lära oss att granska och utvärdera processen – där gör Ramboll en väldigt viktig insats.
2018-10-16
VD håller låda #11 - Let's talk!Ekstrands presenterar ytterdörrar i ek panelKundanpassad träpall säkrar godsetNy kampanj ska minska antalet pågrävda elledningarGreen Cargo testkör de nya Transmontanaloken
2018-10-15
VBN Components firar 10 år av materialutvecklingErgonomisk fatkärra för ex-zonerNy Toughbook-studie hjälper post- och logistikföretag att möta framtidens utmaningarVolvo Cars tillåter HVO100 för taxibolagen i SverigeInbjudan till Stora Ensos media och analytiker webbsändningar den 26 oktober 2018ABB:s Robotikstipendium tilldelas forskarstudent vid MDHSkanska tecknar tilläggskontrakt för projekt i Nashville, USA, för USD 59 M, cirka 534 miljoner kronorFinja lanserar rörliga arbetsanvisningar i 3D om badrumsrenoveringnorelem förankrar säkerheten med nya lastbärande öglor och skruvarVTI utvecklar effektivare halkbekämpningCTC lanserar ny större varvtalsstyrd bergvärmepumpHär är storsäljaren framför alla – baklampan du aldrig behöver byta utSvevia bygger om trafikplats HedentorpNärmare 10 000 besökte årets Scanautomatic och ProcessTeknikTMF i siffror & TMF:s marknadsrapport från Trä- och MöbelföretagenHager fortsätter bredda produktportföljenFlest miljardföretag i elinstallationsbranschenebm-papst bygger ny produktionsanläggning i KinaUpplands Motor stärker marknadsteametScanDraft erbjuder utbildning inom helfoliering i Göteborg Nu storsatsar Hitachis verktygsverksamhet under nytt varumärke Derome blir Superföretag för femte året i radCramo AB i nytt samarbete med Veidekke Entreprenad AB​Fem nya specialmaskiner lanserade av Hitachi
2018-10-12
3000 ton salt, krångelfritt och snabbt lossatFramtidens passerkort är ett mikrochip i handenOnepartnergroup Logistics och Cross Nordic Logistics går samman och bildar Reach LogisticsMöt Malin – vår HR-chef som är både hjärta och hjärna personifieradVR-glasögon med Basler Dart-kamera visualiserar byggnader innan de är byggdaSlangExpress växer kraftfullt i GöteborgMakita lanserar kolborstfri grästrimmer på 18VSnart öppnar Besikta Bilprovning i HaningeNUUK XL – En stor nyhet!Intressanta föreläsningar på ScanpackME-skolan flyttar till Stortorget i ÖrebroRekordstor elproduktion i Malmös största solcellsanläggningByggstart för ny hamnterminal i Göteborgs hamnTestvinnande och premiumklassade rengöringsmedlet nu hos MekonomenFullfölj arbetet med stärkt studie- och yrkesvägledningBilMånsson i Halmstad blir ny Jaguar Land Rover-återförsäljareNästa generations Wi-Fi: ASUS Lanserar 802.11ax (Wi-Fi 6) router på svenska marknaden Den första stora 18V - vinkelslipen med två batterierEaton Sverige växlar upp – anställer elva personer John Söderberg utsedd till tillförordnad VD för Sweden Green Building Council
2018-10-11
Se till att flödesväxlingarna går smidigt och säkert med den här nya Mixproof-ventilen med tre hus konstruerad för hygieniska processerUnderhållsstopp på Stora Ensos fabrik i SkoghallSKF levererar den senaste generationen online system till BillerudKorsnäsFörsta Polestar Space öppnar i Norge under 2019Årets Isabellestipendiat är utsedd - plåtslagaren Mathilda banar väg för fler!Färdiga badrumsmoduler förkortar byggtidInwido och Niko integrerar Elitfönsters system i Niko Home Control​NTEX förvärvar AR ForwardingMustang RTR med 900 hästkrafter blev först med att drifta legendariska NordschleifeSnart öppnar Besikta Bilprovning på VälaABAX ingår ramavtal med NokasPanasonic flyttar produktion av värmepumpar till Europa Nytänkande i grafitgrått har Sverigepremiär på Elmia
Annonser