FREDAG 23 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Med siktet inställt på en jämlik och jämställd byggbransch

En byggbransch för alla – så heter det projekt som Byggnads drog igång i början av året
Projektet syftar till att förbättra arbetsmiljön och att öka kompetensen, jämlikheten och jämställdheten ute på arbetsplatserna. Ramboll har fått i uppdrag att stötta och kontinuerligt utvärdera pionjärprojektet. ”Att vi inte drivit den här typen av projekt tidigare gör att vi har stor nytta av Rambolls erfarenhet som processtöd”, säger Christer Carlsson, projektledare Byggnads.

I kölvattnet av uppropen mot sexuella trakasserier som började med #metoo och följdes av bland annat #sistaspikenikistan från kvinnor i byggbranschen, talar många fler än vanligt om vikten av jämställdhet och likabehandling på våra arbetsplatser– helt oavsett vad vi jobbar med. Byggnads projekt En byggbransch för alla drog igång redan tidigt i våras men får förhoppningsvis en skjuts framåt av samhällsdebatten.

– Vår absolut största utmaning är att få in kvinnor i branschen och att få dem att stanna. Det finns en enorm kompetensbrist och det är ohållbart att stänga dörren för hälften av de potentiella medarbetarna. Dessutom vet vi att trivseln ökar för alla på arbetsplatser med hyfsat jämn könsfördelning. Det är förödande när kvinnor börjar jobba men stöts bort av trakasserier och en sexistisk jargong, säger Christer Carlsson, projektledare En byggbransch för alla.

Han konstaterar i samma andetag att det här är en fråga som är en stor och viktig del av de utbildningar som utgör själva kärnan i projektet. Med stöd från Europeiska Socialfonden kommer Byggnads under de kommande tre åren erbjuda drygt 40 små och medelstora byggföretag kompetensutveckling. Sammanlagt handlar det om fler än 2 000 anställda som får utbildning med fokus på jämlikhet, jämställdhet och likabehandling och också bland annat får möjlighet till yrkesanpassad SFI-utbildning, ritningsläsning och yrkesteori.

– Vi ser att många små och medelstora företag är utsatta för en komplicerad konkurrenssituation, inte minst från mindre seriösa aktörer. När man konkurrerar med låga priser blir resultatet dåliga löner, dåliga arbetsvillkor och ingen eller mycket lite kompetensutveckling för de anställda. Förhoppningen är att kunna ändra på det, så att företagen kan konkurrera med kompetens och medarbetarna får en tryggare grund att stå på, säger Christer Carlsson.

Ramboll finns med som ett processtöd under hela projekttiden, och kommer så småningom stå för projektutvärderingen.

– Vårt jobb är att hjälpa till med prioriteringar och med att hålla fokus på vad projektet vill uppnå. Genom bland annat intervjuer av projektdeltagare gör vi kontinuerliga uppföljningar för att se hur utbildningarna tas emot, och vi finns med för att ta del av och vid behov hjälpa till att styra upp förankringsarbetet och styrgruppens arbete. När projektet avslutas i början av 2021 ligger det på oss att sammanställa vad man uppnått och att ge förslag på hur Byggnads bäst jobbar vidare på det här väldigt angelägna området, säger Klara Denckert, managementkonsult på Ramboll.

Christer Carlsson på Byggnads avslutar:

”Eftersom vi inte drivit ett sådant här projekt tidigare måste vi lära oss att granska och utvärdera processen – där gör Ramboll en väldigt viktig insats.
2018-03-20
Världens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåtNu har DATRON äntligen kommit ut med sin nya katalog
Annonser