SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Motverka höjdrädsla med fallskyddsutrustning

Vad kan arbetsgivare göra för att avhjälpa höjdrädsla hos sina anställda?
Vi på SafeReach är reparbetare och tillbringar våra dagar hängandes i rep på hög höjd utmed fasader eller i industripannor. Dessa metoder faller in under kategorin rope access. Våra kunder anlitar oss för att utföra olika hantverksuppgifter, saneringsuppgifter eller inspektioner på platser som är svåra att nå. På grund av vårt yrke har ofta konversationer om höjdrädsla med olika personer som ser oss arbeta.

Jag är förvånade över hur ofta jag får höra att folk är höjdrädda, säger Christina, höghöjdsarbetare på SafeReach AB. Det verkar vara ett relativt stort problem för många, säger hon.

Om en medarbetare är höjdrädd kan det orsaka problem för arbetsgivaren. Arbetet kan ta längre tid och det kan skapa ett stort obehag för den höjdrädda, vilket ju är en arbetsmiljöfråga. En del höjdrädda personer får dessutom fysiska besvär av sin höjdrädsla, t.ex. yrsel, dålig balans, illamående eller skakningar.

När man befinner sig på hög höjd behöver man kunna fokusera på att tillvarata sin säkerhet. Om en medarbetare t.ex. börjar skaka på grund av sin höjdrädsla, kan höjdrädslan i sig utgöra en fara!

Eftersom höjdrädsla är en personlig egenskap ligger mycket av ansvaret att komma över den på den person som upplever den. Men trots detta tror reparbetarna på SafeReach att det finns en del saker som arbetsgivare kan göra för att hjälpa sina anställda att känna sig tryggare på hög höjd.

Höjdrädda personer behöver ersätta sina tankar om vad som händer om de ramlar över kanten med en känsla av förtroende för säkerhetsutrustningen. Om man fullt ut litar på sin fallskyddsutrustning uppnår man en trygghetskänsla. D.v.s. när man vet hur utrustningen fungerar och ges tillfälle att långsamt men successiv ersätta rädslan med tillit. Detta förutsätter såklart att fallskyddsutrustningen de facto är bra.

Därför tror vi att det allra viktigaste en arbetsgivare kan göra för höjdrädda medarbetare är att tillhandahålla bra fallskyddsutrustning och se till att alla fullt ut förstår hur den fungerar. Självklart måste arbetsgivaren följa Arbetsmiljöverkets föreskrifter som stipulerar att personlig fallskyddsutrustning måste kontrolleras av en behörig person minst en gång per år, eller när den utsatts för onormal påfrestning. Se till att alla i arbetslaget vet om att er fallskyddsutrustning kontrolleras noggrant utefter dessa föreskrifter.

Om man som företag behöver hjälp med att utföra kontroll av sin fallskyddsutrustning har SafeReach personal som är behörig att utföra kontroller. De hjälper även till att bevaka så att kontrollerna blir utförda när de ska.

För att hjälpa höjdrädda medarbetare kan arbetsgivare också prova att:

Be medarbetaren att prova tipsen där höghöjdsarbetaren Christina delar med sig om hur hon kom över sin höjdrädsla.

Erbjuda professionell psykolog-hjälp för att komma över besvären. Om medarbetaren verkligen vill komma över sin höjdrädsla kan detta vara fantastisk gåva att ge en annan människa.

Låt medarbetaren jobba på lägre höjd och öka sedan långsamt höjden. Att vänja sig vid hög höjd är en gradvis process som kan ta flera år.

Vi på SafeReach har stor kunskap om olika typer av fallskyddsutrustning och delar gärna med oss av vår kunskap. Kontakta oss gärna om du har frågor kring fallskydd.
Kontaktinformation
Postadress
Box 1846
11674 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
559063-1601
Grundat: 2016
Anställda: 4
Välkommen till SafeReach AB!

Vi på SafeReach är specialister inom Rope Access-klättring (reparbete) och fallskydd för industrin. Våra kunder anlitar oss för att utföra olika hantverksuppgifter på platser som är svåra eller dyra att nå på andra sätt.

Klättrarna på SafeReach har kompetens inom sanering, underhållning, montage, rostskydd, betongreparation och inspektion. Vi har även säkerhetsledare för industristopp och utför bergssäkring och broinspektioner i enlighet med Trafikverkets utbildningar och föreskrifter.

Inom fallskydd håller våra vana reparbetare utbildningar inom fallskydd, installerar både fasta och tillfälliga fallskyddssystem och vi besiktigar fallskyddsutrustning.

Det som gör oss på SafeReach unika är vårt fokus på tydliga arbetsrutiner och säkerhet genom hela arbetet. Vi har gedigen erfarenhet av att jobba för stora och komplexa organisationer, så vi sköter administration och planering kring arbetet på ett smidigt sätt. Vi har egna anställda och förmåga att ta in fler klättrare på kort varsel. Vår ambition är att vara den mest välorganiserade och säkraste samarbetspartnern inom reparbete och fallskydd för industriföretag.

Välkommen att kontakta oss!

Kontakter

Christina Olander
070-5335291

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-20
En väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningarTvå effektiva och testade svetsmetoder
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?