ONSDAG 20 JUNI 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny VGM-portal i hamn

Eimskip sparar massor med tid med hamnens nya VGM-portal
Med ett stort antal containrar på export i månaden är det isländska rederiet Eimskip en av hamnens mest frekventa kunder. När hamnen i april presenterade sin nyutvecklade VGM-Portal var Eimskip snabba att hänga på. Mycket tid fanns att spara med den automatiserade processen för beställning och rapportering av vägningar. Och resultatet överträffade förväntningarna!

För att ta det från början. Det hela startade 2016 med en ny regel som krävde att alla containrar som fraktas på fartyg i internationell trafik ska ha en verifierad bruttovikt, VGM (verified gross mass). Utan ett IT- system på plats för att hantera kedjan från vägning, registrering och fakturering blev det ett massivt manuellt och administrativt arbete. Sedan dess har Helsingborgs Hamn arbetat på att utveckla en webblösning som skulle göra livet enklare för kunderna. I april var den nya VGM-portalen klar och erbjöds till ”testanvändare”. Det isländska rederiet Eimskip var en av dessa.

- VGM-portalen har sparat mycket tid och förenklat vårt arbete. Tidigare skickade vi runt 80 mail i veckan för att beställa vägningar av containrar och nu bokas dessa istället enkelt online i portalen. Och det är ju inte bara för oss det underlättar, utan också för hamnen som slipper hantera alla dessa mail och kontakter manuellt, säger Karin Fridh som är Logistikchef på Eimskip i Helsingborg.

För Eimskip är varje sparad minut en vinst. Tid man kan lägga på att ytterligare vässa sitt flöde av exportvaror till invånarna på Island och Färöarna, dit man varje vecka skickar allt som livet kräver i form av livsmedel, kläder, virke, teknik etc. Varje månad vägs en stor mängd containrar i hamnen som numera bokas enkelt i hamnens VGM-portal.

Efter att ha bokat vägningen i VGM-portalen rullar den lastade containern ner till hamnen. När hamnens personal tagit emot containern vägs den direkt när truckföraren drar in den i terminalen och via fordonets IT-system skickas omgående ett vågkvitto tillbaka till Eimskip. Med detta vågkvitto kan sedan Eimskip förse fartyget med korrekta vikter till lastplaner så att fartyget kan lastas effektivt och säkert.

- Allt går väldigt smidigt och enkelt. Numera får vi vågkvittot direkt och kan snabbare sammanställa lastlistor till fartygen. Vi slipper mängder med mail och kan exempelvis enkelt ta ut excelinformation ur portalen och läsa in i vårt affärssystem, vilket ytterligare förenklar vårt arbete, säger Karin.

Som en av hamnens första kunder att använda den nya VGM-portalen är Eimskip mer än nöjda med tjänsten.

- Portalen hjälper oss att spara mycket tid. Tid som vi nu använder för att fokusera på andra saker som i sin tur utvecklar vår service till våra kunder. Jakten på tid pågår ju hela tiden och det är bra när ny teknik kan hjälpa oss att arbeta ännu smartare. Som med VGM-portalen som är bra och användarvänlig. Dessutom har hamnens implementation och support varit kanonbra, avslutar Karin Fridh, Logistikchef på Eimskip i Helsingborg.

Sedan 2017 trafikerar åter det isländska rederiet Eimskip Helsingborgs Hamn. Slingan går från Reykjavík på Island till Torshavn på Färöarna, Århus, Fredriksstad/Świnoujście, Helsingborg, Århus och Reykjavík.

Nicklas Romell
Marknadschef
Försäljning, Marknad och Kommunikation
nicklas.romell@port.helsingborg.se
042-10 64 07
070-627 64 07
2018-06-15
Gott samarbete med Eon underlättade arbetetForskning i framkant när lärosäten samarbetarIT i vården på Östersunds sjukhusInfraröd strålning kortar torkprocessen vid papperstillverkningKraftigare statiska reläer i storlek 22,5 mm bredd från Crydom Hager Group och AUDI i samarbetar kring hemma­nätverk för billaddningInvigning av holländsk chartersatsning till Skellefteå.FlixBus blir världens första bussoperatör integrerad till Google Assistant Som partner till OEM-industrin kan ebm-papst erbjuda en unik breddFramtidens självkörande fordon kräver nya skyddssystemBAB är ny samarbetspartner till Derome FörvaltningSTIHL HSA 56 bäst i test bland batteridrivna häcksaxarAlzinova erhåller stärkt patentskydd för ALZ-101 och grundteknologin i USAVattenfall vinner FAR:s pris - Bästa redovisning av hållbarhet Forskare från 20 länder deltar på internationell konferens Readly satsar på tillväxt – rekryterar ny Chief Growth OfficerAkzoNobel Specialty Chemicals bygger demonstrationsanläggningAvancerad elektronik i nya transportbilar
2018-06-14
Falck väljer HCL för stort förändringsprojekt med heltäckande infrastukturtjänsterForskningssamarbete för minskade utsläppSmart Connected AssemblySwecon fortsätter som titelsponsor till Rallycross-VM i HöljesNCC och Byggnads regioner överens om landsomfattande löneavtalNästan 700 000 deltog i årets skräpjaktBest Transport och NLX går sammanEaton och Ingram Micro inleder samarbete Ökande e-handel förändrar våra städerSvenskt initiativ till klimatsmart persontransportDigitaliseringen skapar tillväxt för AM System Full fart i torkskåpsfabriken Framtidens maskinförare utbildas i Skellefteå!AQ Groups grundare Claes Mellgren och P-O Andersson är klara för världsfinalen i entreprenörskapKlartecken för att skörda på ekologiska fokusarealer och viss trädaJönköpingsregionen ska bli bäst på digitaliseringÖver 500 nya biogasfordon på vägarnaGateway för Profibus till ProfinetSkånes universitetssjukhus delar ut 22,3 miljoner kronor till forskare Volvo CE testar banbrytande 5G-teknikVart tionde svenskt företag ID-kapatWint och Avida lanserar ny finansieringslösning för småföretag500 DAF XF-lastbilar till Girteka LogisticsEltel Networks Oy och Kubicom inleder samarbeteBatterimaterial för framtidens elfordonNy ledning hos snabbväxande startupFem dagar med heta branschfrågorTelia startar partnerprogram för 5GMay the laser ALC 8 be with you! Alltid!Svevia värnar om broarbetare med ny metodWästbygg och Förbo bygger hyresrätter i MölnlyckeFörsta "spadtaget" för 188 hyresrätter i HelsingborgMångsidig driftslarmsändare
2018-06-13
Ny digital teknik utvecklar verksamheten i StorbritannienNordic Truckcenter lanserar TRP – Truck & trailer parts i SverigeRekordutdelning till svensk hjärnforskningSAS och Apollo förnyar samarbetsavtalInternationell elvägs­konferens demonstrerar unik elvägVIRTA blir partnerföretag i Power CircleKGK lanserar verkstads­inredning tillsammans med Kamasa ToolsTrollhättan levererar till rymden − igenKalmar Energi lämnar pelletsmarknaden och rustar för framtiden Intelligenta kartor hjälper robotar att hitta i ditt hemDatscha har redan anställt 6 av 10 utvecklare i Luleå
Annonser