FREDAG 21 SEPTEMBER 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny VGM-portal i hamn

Eimskip sparar massor med tid med hamnens nya VGM-portal
Med ett stort antal containrar på export i månaden är det isländska rederiet Eimskip en av hamnens mest frekventa kunder. När hamnen i april presenterade sin nyutvecklade VGM-Portal var Eimskip snabba att hänga på. Mycket tid fanns att spara med den automatiserade processen för beställning och rapportering av vägningar. Och resultatet överträffade förväntningarna!

För att ta det från början. Det hela startade 2016 med en ny regel som krävde att alla containrar som fraktas på fartyg i internationell trafik ska ha en verifierad bruttovikt, VGM (verified gross mass). Utan ett IT- system på plats för att hantera kedjan från vägning, registrering och fakturering blev det ett massivt manuellt och administrativt arbete. Sedan dess har Helsingborgs Hamn arbetat på att utveckla en webblösning som skulle göra livet enklare för kunderna. I april var den nya VGM-portalen klar och erbjöds till ”testanvändare”. Det isländska rederiet Eimskip var en av dessa.

- VGM-portalen har sparat mycket tid och förenklat vårt arbete. Tidigare skickade vi runt 80 mail i veckan för att beställa vägningar av containrar och nu bokas dessa istället enkelt online i portalen. Och det är ju inte bara för oss det underlättar, utan också för hamnen som slipper hantera alla dessa mail och kontakter manuellt, säger Karin Fridh som är Logistikchef på Eimskip i Helsingborg.

För Eimskip är varje sparad minut en vinst. Tid man kan lägga på att ytterligare vässa sitt flöde av exportvaror till invånarna på Island och Färöarna, dit man varje vecka skickar allt som livet kräver i form av livsmedel, kläder, virke, teknik etc. Varje månad vägs en stor mängd containrar i hamnen som numera bokas enkelt i hamnens VGM-portal.

Efter att ha bokat vägningen i VGM-portalen rullar den lastade containern ner till hamnen. När hamnens personal tagit emot containern vägs den direkt när truckföraren drar in den i terminalen och via fordonets IT-system skickas omgående ett vågkvitto tillbaka till Eimskip. Med detta vågkvitto kan sedan Eimskip förse fartyget med korrekta vikter till lastplaner så att fartyget kan lastas effektivt och säkert.

- Allt går väldigt smidigt och enkelt. Numera får vi vågkvittot direkt och kan snabbare sammanställa lastlistor till fartygen. Vi slipper mängder med mail och kan exempelvis enkelt ta ut excelinformation ur portalen och läsa in i vårt affärssystem, vilket ytterligare förenklar vårt arbete, säger Karin.

Som en av hamnens första kunder att använda den nya VGM-portalen är Eimskip mer än nöjda med tjänsten.

- Portalen hjälper oss att spara mycket tid. Tid som vi nu använder för att fokusera på andra saker som i sin tur utvecklar vår service till våra kunder. Jakten på tid pågår ju hela tiden och det är bra när ny teknik kan hjälpa oss att arbeta ännu smartare. Som med VGM-portalen som är bra och användarvänlig. Dessutom har hamnens implementation och support varit kanonbra, avslutar Karin Fridh, Logistikchef på Eimskip i Helsingborg.

Sedan 2017 trafikerar åter det isländska rederiet Eimskip Helsingborgs Hamn. Slingan går från Reykjavík på Island till Torshavn på Färöarna, Århus, Fredriksstad/Świnoujście, Helsingborg, Århus och Reykjavík.

Nicklas Romell
Marknadschef
Försäljning, Marknad och Kommunikation
nicklas.romell@port.helsingborg.se
042-10 64 07
070-627 64 07
2018-09-18
Aventics greppar tag om det mestaAlla Opels personbilar WLTP-certifieradeÖver 100 miljoner kronor investerat i solenergi av privatpersonerBuss till Karlstadsbuss nya snabblinje väcker internationellt intresseProduktuppdatering för Mazda CX-3Netsecure utbildar om det nya NIS-direktivet den 26 oktoberEffektiv övervakning av transporterMed rätt typ av teknisk utrustning blir mötena både mer effektiva och kreativa. Martin Edofsson leder Smart City ConnectionSAP: Försörjningskedjor måste bli mer intelligentaIVECO Daily Blue Power - Mästare i Hållbarhet: International Van of the Year 2018.Malmö Stads miljöbyggpris tilldelas LINK arkitekturJennie Sahlsten ny vd och koncernchef för Erlandsson ByggÅkare, öka era intäkter med CargoSpace24!ebm-papst visar ny fläkt för kylning av järnvägs­applikationer på mässan InnoTransStart för ny satsning på kvinnor i techindustrinLogistic Contractor utvecklar och bygger lager åt skönhetsjätten Lyko
2018-09-17
MLT presenterar nya möjligheter för automatiserad kvalitetskontrollCanon får guld i hållbarhet från EcoVadisCanon lanserar PROGRAF TM-serienHär är framtidens bil – självkörande, utsläppsfri och uppkoppladJenny Larsson är ny distriktschef i Cementa region SydIrisity inleder samarbete med DahuaCecilia Ceder ny vd för Fairtrade SverigeABAX värvar ännu en anställd från världens största telematikföretagQuality Hotel View expanderar – endast 2,5 år efter öppningen Vinnarna av Årets byggnadsvårdare 2018Årets Företagare i Blekinge 2018 går till Roger Olsson De vann Härnösands företagspriserBilfinger visar på stort ägarskap och högt engagemangVärldspremiär för nya Yaris GR SPORTPolarbröd en av vinnarna av Livsmedelspriset 2018ExTe fyller 120 årFlytande våtmarkTornstadens första projekt med MKB Fastighets AB i MalmöDe första eldrivna lastbilarna har levereratsInspireras till forskning i PiteåToppnotering för fjärrkyla under rekordvarm sommar Norrköping Airport ökar passagerarantalet i augusti
2018-09-14
Vad händer egentligen i Göteborg den 9-11 oktober?Nu blir vi ÄNNU grönare!ABB och Nobel Media tillkännager internationellt partnerskapCM-seminarium på Business Arena 2018ABB-teknik ansluter Sveriges största solcellspark till elnätetInterEast rekryterar marknadsansvarig Sigma Technology tror på LoRaWAN™Allmänhet och Skövdeskolor bjuds in till en fredag i sann forskarandaPeab Asfalt jubilerarKraftig resandeökning för Tåg i BergslagenEntreprenör utsedd för kulturhuset i BergsjönIKEA siktar på nollutsläpp för hemleveranser i fem storstäder till 2020Isabellestipendiet – för en mer jämställd byggbransch Produkter i världsklass förutsätter ett effektivt och väl sammanhållet IT-stöd Woody Bygghandel fortsatt aktiva på miljöområdet Orio Logistics satsar på e-handelslogistikEn medicinsk revolution inom ortopedin – nu på USÖHelt nya insikter om elKomposthink bokashi omvandlar matrester till jordförbättring och växtnäring!Premiär för Kia ProCeed: Skapar eget segmentRätt produkter för precision i flödesmätning och regleringSnabbt växande marknadsintresse för Moniers integrerade solenergitakHauschild+Siegel från Malmö vinner Svensk Betongs Arkitekturpris Prefab
Annonser