TORSDAG 25 APRIL 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Om en människa kan göra det – kan en AI-resurs göra det mer effektivt

Det är ett ambitiöst och starkt påstående. Givetvis kan inte alla mänskliga uppgifter utföras av AI idag, men många, fler än man kan tro, avgränsade uppgifter är fullt möjliga att automatisera med hjälp av AI.
Det finns ingen klar definition av artificiell intelligens, olika personer definierar det på olika sätt. För oss är AI ett upplärningsbart system som du kan träna att göra saker utöver gränserna för ett traditionellt system. AI-systemet är inte i sig smart, det blir smart genom träning. På så sätt kan man tänka sig att det är mer som en resurs än ett system.

Vissa skulle säga att endast djupa neurala nätverk är AI. Detta kommer troligen att förändras i framtiden, för om ca 20 år från nu, kommer definitionen av AI att vara annorlunda än den vi har nu. Detta beror på att AI ständigt utvecklas.

Några av de AI-projekt Seavus bland annat har arbetat med är datavalidering och produktklassificering.

Datavalidering handlar om att träna ett AI-system för att upptäcka fel i datat genom att visa bra produktdata och felaktiga produktdata. Det kan vara några typer av fel och det täcker alla de fall där de traditionella reglerna skulle vara oåtkomliga på grund av komplexiteten och antalet regler som behövs.

Vårt produktdataklassificeringssystem kan utifrån information från en databas med produkter i en produkthierarki klassificera den i en annan hierarki, och berika den med datafunktioner som extraheras från sekundära källor. Detta är ett mycket tidskrävande arbete som lätt blir felaktigt om det görs manuellt men kan utföras väldigt framgångsrikt med en AI.

Den mest utmanande delen är att förutsäga resultaten av en AI-bearbetning. Det är inte som i traditionell programmering, där du definierar krav- och testkriterierna och gör ett system som gör de tilldelade processerna. AI kan, och kommer, lära sig det som visas genom att grunden för vad AI kan uppnå ligger i mönstren som kan urskiljas i träningsdata.

AI är kraftfullt, eftersom det trots att det behöver tränas (i vissa fall mycket), minskar tiden och antalet resurser som behövs för att lösa ett problem. I slutändan kan AI-träningen vara mycket billigare och snabbare än programmeringen i ett traditionellt system.

Plus, när du introducerar en AI-lösning i en affärsmiljö kan den utöka sin kunskap och användas till andra ändamål. Således blir AI-resursen alltmer mogen under tiden. Vem kan dra nytta av detta? Ja, i princip alla.

AI kan i allmänhet ersätta eller förbättra många arbetsflöden och processer där manuellt arbete, validering, kategorisering eller datautvinning behövs - i princip allt som är repetitivt. Ett stort antal affärsmässiga fall finns inom textbaserad databehandling och det är vad vi fokuserar på just nu. Merparten av digitaliseringen och automatiseringen av administrativa processer innefattar textbaserad databehandling, som traditionellt utförs antingen manuellt eller med ett statiskt IT-system, och det är här ett AI drastiskt kan förbättra arbetsflödena.

Till sist men inte minst - om en människa kan utföra en viss uppgift, då är det stor chans att en maskin också kan göra det. Det är bara en fråga om hur komplicerat systemet behöver vara och hur mycket resurser som behövs för att träna det.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-04-17
Delvator utökar i HärnösandABB utnämner Peter Voser som tillförordnad VD Redo för robotinvasion – Tekniska tömmer tusen kvadratmeterElektromagnetisk immunitet allt viktigare i industrinIndustrikommunernas möte i Örnsköldsvik 11-12 aprilSynkronisera med robotarInterroll levererar högeffektiva crossbeltsorter till schweizisk referenskund Laddboxar och laddning av elbilar - Kort och gott – följ regelverk och rekommendationer!Miljömedvetna svenskar tvättar bilen hemma – och bryter i vissa fall mot lagenLantmännen väljer Icertis för kontrakthantering i molnet
2019-04-16
Volvobilar i Europa varnar varandra om hala vägar och andra trafikfarorVi välkomnar TT-08 till Ergobjörn-familjen! Kameror för Machine VisionNCC bygger ny räddningsstation i LuleåAnders Ygeman inviger Power Circle Summit på ElfackMinskade utsläpp med fordonsprojektOKQ8 har överlägset bäst täckning på fossilfria bränslet HVO100Kamerasystemet Camos 360° vidgar vyerna på MaskinExpoNy Bevegofilial öppnar snart i Bäckebol i Göteborg Ny undersökning från LeasePlan: Tjänstebilsförarna vill köra elbil – räckvidden fortsatt hinder​Låt elektroniken leva längre!Verktygsboden firar påsk på Skandinaviens största bil- och MC-mässaHyundai fabriksförbereder sina grävmaskiner för Engcons tiltrotatorerHydroscand öppnar butik på VärmdöAxfood väljer Circle K som drivmedelsleverantör Elitfönster lanserar självreglerande solskyddsglas Svensk kvalitetssäkring av metall på väg att få internationell status Bäst att bränna plasten och utvinna energiSMP lanserar egenutvecklad gripskopa
2019-04-15
Polestar 2 sätter fokus på Kina med tillverkning och platsen för den första Polestar SpaceFathantering – Så minimerar du riskernaVedmaskinen Palax C750 – mässans kap på MaskinExpoNya Opel Corsa väger mindre än 1 000 kgJessica Mitrosbaras blir ny enhetschef på Sigma TechnologyDAF utökar sitt sortiment inom byggsegmentetSesam öppnar upp nytt samarbete mellan Garageportexperten och ÅkerströmsLK lanserar blyfritt sortiment för hållbara VVS-installationerVärldspremiär för eldrivna Volkswagen ID. ROOMZZ Airmee är först ut med fossilfria hemleveranser samma dagEgen innovation sänkte energiförbrukningen till en fjärdedelEtt förredskap som är effektivt mot ogräs Världens största batteridrivna spårfordon ska byggas i SkelleftehamnLågt marktryck med nya Bell B20E LGPI höst startar distansutbildningar i robotik och automationHenkels sortiment av hälsa- och säkerhetsprodukter.Andie Lahdo blir årets företagareWibax utbyggnad blir en ”familjeaffär”Janne Hirsikangas till Europafinal i Cat Operator ChallengeChristian Clemens föreslås som ny ordförande för Svenskt FlygOptimerad avjämningsbalk från RototiltMer AI på civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign
2019-04-12
Rototilt breddar redskapsprogrammet med kraftfulla rivtänderNy försäljningsdirektör på Volvo Car SverigeNCC får miljardorder för över 200 bostäder på ny ö i Köpenhamn 150 000 bilar riskerar körförbud 1 majVerizon presenterar ny IT-säkerhetsrapport kring insiderhot – så skyddar du din organisationVolvo Cars börjar tillverka XC40 vid fabriken i kinesiska Luqiao där fler märken byggsKobelco visar upp automatiserad grävmaskin och Engcon tiltrotator på BaumaNu öppnar Skansen Baltic Sea Science Center!Stor del av svensk järnmalm bildades i vulkaniska processerMarknadens mest snabborrande och hållbara stegborrNya klimatsmarta batteridrivna häcksaxar för en praktfull häck
Annonser