SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Pumpstation i Slovenien kräver 35 % mindre energi med Flygt Concertor®

En avloppspumpstation i Trbovlje, Slovenien, drabbades gång på gång av stopp och behövde servas minst en gång i veckan. Sedan stationens pumpar byttes ut till pumpsystemet Flygt Concertor med inbyggd intelligens har pumparna inte satts igen en enda gång och energianvändningen har minskat med 35 %.
På en av stationerna installerades även Xylems Avensor, en molnbaserad tjänst som genererar larm och datadrivna insikter om vatteninfrastrukturen.

Kommunen Trbovlje strävar hela tiden efter att utveckla och uppgradera sin verksamhet för att erbjuda de 14 000 invånarna bättre service och minska miljöpåverkan. 2017 började man se över pumpstationerna för att förbättra dem och hittade då en station som var särskilt problematisk.

Pumpstationen ”K3 – Kamnikar”, som servar cirka 1 800 invånare och hade varit i drift i ungefär fem år, drabbades gång på gång av stopp. Minst en gång i veckan var man tvungen att dra upp de två pumparna för att rensa dem, vilket orsakade ökade driftkostnader.

Blir en intelligent avloppspumpstation
Serviceteamet beslutade att bygga om pumpstationen helt och hållet och installerade pumpsystemet Flygt Concertor. Concertor-systemet läser av driftförhållandena i omgivningen och anpassar kapaciteten i realtid. Systemet har också en integrerad pumprengöringsfunktion och Xylems Adaptive N-teknik som automatiskt upptäcker om något stort skräp fastnat i pumpen och löser stoppet.

Den ombyggda pumpstationen utrustades även med Xylems molnbaserade övervakningssystem Avensor. Med det kan operatörer fjärrövervaka pumpstationer och annan utrustning från sin smartphone, surfplatta eller dator. Avensor gör det lätt att ansluta utrustning och övervaka den i realtid och gör det möjligt att fatta smarta beslut utifrån data och analyser. I tjänsten ingår även expertövervakning från Xylem dygnet runt för att garantera systemets tillgänglighet.

Fler pumpstationer utrustas med Flygt Concertor®
De ansvariga på kommunen var så imponerade av resultaten efter uppgraderingen av ”K3 – Kamnikar” att de lät installera Flygt Concertor-systemet och Avensor i ytterligare tre pumpstationer. Nio månader senare hade K3-stationen inte drabbats av några fler stopp. Den var mycket renare än innan och pumparna uppvisade inga tecken på slitage eller skador. Concertors inbyggda intelligens minskade även energianvändningen med 35 %.

Med Xylem Avensor får operatörerna information om pumpstationen i realtid. De kan upptäcka fel direkt och fastställa vad som är fel är utan att åka ut till stationen. Om service eller reparationer behövs kan operatörerna vara tryggt förvissade om att Xylems serviceteam snabbt kan vara på plats och lösa det.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när