MÅNDAG 19 AUGUSTI 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora byggminglet med trendspaning

En kickstart på Almedalsveckan


Byggsektorn inledde politikerveckan i Almedalen med sitt traditionsenliga mingel i Svenskt Näringslivs trädgård. Svensk Byggtjänst stod värd för evenemanget som lockade besökare från hela branschen. En namnkunnig panel ledd av Özz Nujen gav sina bästa tips på vad veckan kan komma att erbjuda för alla samhällsbyggare.

Svensk Byggtjänst tillsammans med elva partners bjöd in till byggmingel under Almedalsveckans första kväll. Nytt för i år var en namnkunnig panel besående av samhällsbyggare och mediepersonligheter som bjöd på sina bästa tips inför veckan.

Klimatavtryck
Panelen leddes av Özz Nujen som bland annat undrade hur det stod till med Greta-effekten i årets upplaga av Almedalen.

Ann-Louise Lökholm-Klasson, Sverigechef, Sweco menade sig se ett väsentligt mycket tydligare klimattryck i programmet mot tidigare år.

– Men jag saknar att integration och mångfald har gått ner, det är fortfarande otroligt viktiga frågor som tyvärr hamnat längre ner på agendan i år.

Riksdagsledamoten Emma Hult, Mp samt ordförande i Civilutskottet, flaggade för ett seminarium som behandlar lagförslaget om klimatdeklarationer av nya byggnader som hon ska delta i.

– Alla i branschen är medvetna om att vi står för en femtedel av klimatpåverkan. I Almedalens diskussioner händer saker som vi ska ta med oss till fastlandet och göra något av.

Installationsfokus
Katrin Marcal som rapporterar i DN från Storbritannien berättade om att plastskam, som är stort där, kanske också kommer hit. Något som välkomnades av Emma Hult, eftersom byggsektorn använder mycket plast.

Anna Kadefors, professor på Chalmers och KTH, ser i år mindre bygg och ett ökat fokus på installationer, renoveringar och energibesparingar.

Mångfald och jämställdhet
Sandra Mobaraki, influencer känd under namnet Byggsandra, kommer att sitta i flera paneler som ska diskutera utmaningar i byggsektorn och hur man kan inspirera till mångfald och jämställdhet.

– Senast 2030 ska 20% vara kvinnor. Byggbranschen har inte tid eller råd att inte vara en attraktiv bransch för alla.

Överlag var panelen överens om att det är dags att flytta fokus från att snacka till att göra för att lösa alla stora utmaningar som finns.

Anna Kadefors pekade på komplexiteten i byggsektorn:

– Vi behöver bli klara över hur branschen verkligen fungerar för att åstadkomma förändringar. Byggsektorn är projektbaserad och fungerar annorlunda än permanenta industrier. Vilka styrmedel skulle kunna fungera? Hur får vi till innovation? Vilken roll har jag i systemet?

Digitaliseringsfokus
Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst som inlett samtalet med sin välkomsthälsning kommenterade:

– För Svensk Byggtjänsts del handlar Almedalen i år om digitalisering, digitalisering och digitalisering. Det hakar i panelens spaningar. Exempelvis är klassificering och dataanvändning en förutsättning för de kommande klimatdeklarationerna, liksom för att öka branschens produktivitet. Jag ser fram emot riktigt spännande dagar.

Medarrangörer till minglet
Byggmaterialindustrierna, Glasbranschföreningen, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen, Svensk Betong, Sveriges Byggindustrier, Trä- och Möbelföretagen samt Svensk Ventilation

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-08-13
Robotar lockar rekordpublik till Tekniska – dubblade besökarsiffror för juliSöderberg & Haak visar upp BomagNolias vd: ”Norrlands tillväxtcentrum samlar de starkast växande branscherna under Load Up North” nVent visar digitala nyheter på Elmässan NorrBörja resan mot fossilfrihet - möt oss på FastighetsmässanMellansvenska Fasad går med i FasadgruppenTillförordnad vd Daniel Andoff blir ordinarie VD för Scandbio Hur säkrar din organisation informationssäkerheten i ICS- och SCADA system?Historiskt stark orderstock Sommarens elpriser högre än väntatToppmodell av Porsche Cayenne som plug-in hybrid Peter Sjölin ny försäljningsdirektör på Uponor AB Digitalisera produktionen - hur gör man?Solcellsparken snart slutsåldTre av fem chefer redo att låta AI:n ta beslut
2019-08-12
ABB utser Björn Rosengren till ny VD och koncernchefNya KNX Närvarodetektorer möjliggör automatisering av belysning och värme i alla typer av rumMässan en språngbräda för fortsatt tillväxtTeknik från Alfa Laval gör luften renare i KinaEnda fiberlaserskärmaskinen i Landskrona Weland Solutions i samarbete med BITO LagersystemZAPTEC Sverige - nytt partnerföretag i Power CircleFristads lanserar Heritage – ikoniska arbetsplagg för en ny generationSAS öppnar direktlinjer till nya flygplatsen i Sälen/TrysilÅrets Stora Nolia slut – nu startar ett stort utvecklingsarbete för mässgigantenStiga tar grönytan in på Entreprenad LiveDigital marknadsplats ska minska slöseriet i bygg- och anläggningsbranschenBeck Maskin kommer med nyheter från BaumaFramtidens verktyg är här - HiKOKI visar vägen med smart teknikDet modulära testsystemet FAME - nu för 19-tums rackShoppa en 50-tonnare hos Delvator på Load Up North! Hydroscand etablerar sig i Armenien
2019-08-05
Nyhet! Eluttag och telefonladdare infällda i bordet – både smart och snyggt
2019-07-29
Schneider Electric Foundation i partnerskap med Solar Impulse Foundation – ska identifiera tusen lösningar för ett bättre klimat
2019-07-22
---- TREVLIG SOMMAR! ----Ny IT-infrastruktur på Stockholms skolor för säkrare och pålitligare drift
2019-07-15
Ny rapport visar att vart tionde fastighetsbolag saknar kontroll på sin energianvändning
2019-07-12
Uthyrare växer i NorrlandSchüco Welcome Forum – det nya hjärtatHur kan Sverige bli världsledande på textilåtervinning?
2019-07-11
Smutsig bil? Så här tvättar du på bästa sätt! Brion Installation & Service QSR & Brion bildar vitvaruservicebolag ihopClimeon en av 100 innovationer med störst potential att minska koldioxidutsläppBillerudKorsnäs först med maskinproduktion av pappersbatteriAbu Dhabi beställer 168 långfärdsbussar av VolvoGenom att digitalisera och automatisera ekonomiprocesser skapar Amesto värdeVattenfall vinner anbud på nederländsk vindkraftInstalco förvärvar ventilationsbolag i GävleSå här får du en lyckad bilresa i EuropaPrisbelönad Volvo lockar unga besökareSommarpremiär för CadMouse Pro Wireless och CadMouse Pro Wireless Left
2019-07-10
Regeringens kontraproduktiva klimatsatsning!Marknaden för elbilar växer – Hedin Bil investerar i 250 laddningsstationer från Schneider ElectricABB Robotics tar fram lösningar för framtidens sjukhusNCC bygger Nordsjällands nya supersjukhusPeab Asfalt vinner kontrakt i Hylte kommunElbilen ett alternativ för allt flerHyundai lanserar helt ny bilmodell för Europa Engcon övergår helt till sitt egenutvecklade och säkra redskapsfästeNya Master och nya Trafic tar Renaults transportbilar till en ny nivå Nu lanseras en helt elektrisk MINI CooperHur kan vi ha ett överflöd av livsmedel samtidigt som människor knappt har mat på bordet?
Annonser