SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Stora byggminglet med trendspaning

En kickstart på Almedalsveckan


Byggsektorn inledde politikerveckan i Almedalen med sitt traditionsenliga mingel i Svenskt Näringslivs trädgård. Svensk Byggtjänst stod värd för evenemanget som lockade besökare från hela branschen. En namnkunnig panel ledd av Özz Nujen gav sina bästa tips på vad veckan kan komma att erbjuda för alla samhällsbyggare.

Svensk Byggtjänst tillsammans med elva partners bjöd in till byggmingel under Almedalsveckans första kväll. Nytt för i år var en namnkunnig panel besående av samhällsbyggare och mediepersonligheter som bjöd på sina bästa tips inför veckan.

Klimatavtryck
Panelen leddes av Özz Nujen som bland annat undrade hur det stod till med Greta-effekten i årets upplaga av Almedalen.

Ann-Louise Lökholm-Klasson, Sverigechef, Sweco menade sig se ett väsentligt mycket tydligare klimattryck i programmet mot tidigare år.

– Men jag saknar att integration och mångfald har gått ner, det är fortfarande otroligt viktiga frågor som tyvärr hamnat längre ner på agendan i år.

Riksdagsledamoten Emma Hult, Mp samt ordförande i Civilutskottet, flaggade för ett seminarium som behandlar lagförslaget om klimatdeklarationer av nya byggnader som hon ska delta i.

– Alla i branschen är medvetna om att vi står för en femtedel av klimatpåverkan. I Almedalens diskussioner händer saker som vi ska ta med oss till fastlandet och göra något av.

Installationsfokus
Katrin Marcal som rapporterar i DN från Storbritannien berättade om att plastskam, som är stort där, kanske också kommer hit. Något som välkomnades av Emma Hult, eftersom byggsektorn använder mycket plast.

Anna Kadefors, professor på Chalmers och KTH, ser i år mindre bygg och ett ökat fokus på installationer, renoveringar och energibesparingar.

Mångfald och jämställdhet
Sandra Mobaraki, influencer känd under namnet Byggsandra, kommer att sitta i flera paneler som ska diskutera utmaningar i byggsektorn och hur man kan inspirera till mångfald och jämställdhet.

– Senast 2030 ska 20% vara kvinnor. Byggbranschen har inte tid eller råd att inte vara en attraktiv bransch för alla.

Överlag var panelen överens om att det är dags att flytta fokus från att snacka till att göra för att lösa alla stora utmaningar som finns.

Anna Kadefors pekade på komplexiteten i byggsektorn:

– Vi behöver bli klara över hur branschen verkligen fungerar för att åstadkomma förändringar. Byggsektorn är projektbaserad och fungerar annorlunda än permanenta industrier. Vilka styrmedel skulle kunna fungera? Hur får vi till innovation? Vilken roll har jag i systemet?

Digitaliseringsfokus
Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst som inlett samtalet med sin välkomsthälsning kommenterade:

– För Svensk Byggtjänsts del handlar Almedalen i år om digitalisering, digitalisering och digitalisering. Det hakar i panelens spaningar. Exempelvis är klassificering och dataanvändning en förutsättning för de kommande klimatdeklarationerna, liksom för att öka branschens produktivitet. Jag ser fram emot riktigt spännande dagar.

Medarrangörer till minglet
Byggmaterialindustrierna, Glasbranschföreningen, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen, Svensk Betong, Sveriges Byggindustrier, Trä- och Möbelföretagen samt Svensk Ventilation

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser