LÖRDAG 24 MARS 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tio megaprojekt i Sydsverige

Alla får stor betydelse för entreprenörer
Det byggs så det knakar i södra Sverige. Hundratals nya projekt för många miljarder. Stora infrastrukturprojekt och offentliga investeringar. Men det som främst slår Entreprenad Live när vi ringer runt till planchefer och stadsarkitekter runt om i Sydsverige är de många nya bostadsområdena som byggs.

Entreprenad Live har listat 10 av de allra största projekten, som alla kommer att ha stor betydelse för Sydsveriges entreprenörer i många år framöver.

1. Järnvägen Arlöv-Flackarp
Uppgraderingen av järnvägen mellan Malmö och Lund till fyra spår är den största enskilda infrastruktursatsningen i södra Sverige. I dagarna blev det klart att NCC tillsammans med spanska Obrascon Huarte Lain har tagit hem den första delen av kontraktet. Totalt beräknas ombyggnaden kosta fem miljarder och stå klart 2023.

2. Spårvagnen i Lund
Arbetet med spårvagnen i Lund är nu i full gång (se separat artikel). Ordersumman är på knappt 800 miljoner kronor och spårvagnen ska kunna tas i drift 2019. Skanska är huvudentreprenör.

3. Nytt bostadsområde i Borstahusen Landskrona
Arbetet är i full gång med 1100 nya lägenheter i Borstahusen norr om Landskrona. De första hyresgästerna flyttade in i våras. Området utvecklas bl.a. av Midroc, Emrahus, Veidekke, HSB och Derome. Staden släpper också ett antal friliggande tomter.

4. Ny hotell- och kongressanläggning Helsingborg
Arbetet pågår för fullt med Midrocs nya hotell- och kongressanläggning i Helsingborg. Hela anläggningen beräknas kosta en och en halv miljard kronor och stå klart 2019-2020.

5. Pottholmen Karlskrona
Arbetet har precis dragit igång för utvecklingen av Pottholmen vid infarten till Karlskrona centrum. Det är ett projekt värt 1,5 miljarder kronor och innefattar bl.a. World Trade Center, 450 bostäder och ett nytt resecentrum.

6. C 4-shoping och Hammar
Öster om Kristianstad byggs ett nytt stort shoppingcenter som ska ge plats till 100 nya butiker. Området ligger i direkt anslutning till E 22 och ska enligt planerna tjäna ett upptagningsområde på över 300 000 personer. Första butiken förväntas öppna i höst. I anslutning till shoppingcentret anläggs en ny stadsdel, Hammar, med 450 bostäder.

7. Bostäder för miljarder i Malmö
I Malmö pågår en så stor mängd nya kontors- och bostadsprojekt att det är svårt att framhålla ett projekt framför ett annat. Många miljarder investeras. Här är några av de största: Kvarteret Citadellsvägen, Norra Sorgenfri, Västra hamnen, Limhamns Sjöstad, Bunkeflostrand, Kirseberg.

8. The Point
I dagarna togs första spadtaget för The Point i Hyllie i Malmö. Det blir med sina 110 meter och 29 våningar Sveriges femte högsta hus. Byggnaden är främst tänkt som ett kontorshus. Utvecklingen sköts av Annehem och upphandlingen av entreprenaden ombesörjs av PEAB.

9. Nytt reningsverk Sjölunda i Malmö
Arbetet med nya inloppskanaler för det nya reningsverket i Malmö pågår för fullt. Ordersumman är på 200 miljoner kronor och anläggningen beräknas stå klart 2018/2019.

10. Höghastighetståget
Detta projekt ligger visserligen långt fram i tiden – först om tio år beräknas själv anläggningsarbetet komma igång. Men redan nu är diskussionen igång, bl.a. om var den nya stationen i Lund ska ligga. Ska den placeras i centrala staden eller utanför. Projektet kommer att bli det ojämförligast största för många år framöver. Totalt för hela landet beräknas projektet till 320 miljarder kronor.

2018-03-20
MQ förstärker digitalt med ny E-handelschef och IT-chefVärldens första anläggning för att avlägsna CO2 från atmosfärenProcurator och Saps Service Management i avtal om arbetskläder och förbrukningsvarorAnn-Louice Olofsson blir ny operativ chef för MyresjöhusHallandstrafiken erbjuder Fria Resor med KrösatågenSt1 tecknar avtal med Menigo för butiksverksamhetenParkers nya online-verktyg förenklar valet av O-ringSå gör vi verklighet av den digitala byggarbetsplatsenSkanska bygger kontors- och bostadsprojekt i Nashville, USA, för 1,3 miljarder kronorBlodstamcells- transplantation effektivaste behandlingen vid skovvis MSFortsatt stora mängder el-avfall samlas inYaskawa fokuserar på strategisk expansion genom att investera i uppstartsföretag.Så påverkas konsumenten av Riksdagens beslut att flytta energiskattenLycksele får digitalt servicecenter
2018-03-19
Nytt ABB AbilityTM Collaborative Operations Center i SverigeNy svensk satellit ska kartlägga okända vindarSolcellsstödet höjs väsentligt under 2018 Ny kundorienterad organisation för SSGVinnarna i NODA Awards 2018 är utseddaPrivatpersoner har på rekordtid investerat 10 miljoner i solenergi på landsbygden i AfrikaStarkt resultat för Öresundskraft 2017Systematiskt brandskyddsarbete är enklare än det låterGrabber lanserar LTX-skruven för diskreta montage av listverk Nokas och JSB, John Svensson Byggnadsfirma, förlänger samarbetetCoreIT med rötterna i Norrland etablerar sig i Stockholm och SvealandSJs webbsajt utsedd till Sveriges bästaÄlvporten nominerat till Årets Bygge!DomiLINE en miniatyrgejd för injustering och positionering. Umeå Energi till final i energitävling i Vasa
2018-03-16
Andrenverken AB investerar i robotcellColliers, det självklara valet inom Industri & LogistikKravet på aktiv jordbrukare tas bortNytt unikt projekt kopplar samman design och materialforskning i SkåneUtökad garanti på Volvo reservdelar hos SweconMöbelhusets produktutveckling leder till framgångDe skapar unik inredning i plåtRenat skogsavfall ger framtidens hållbara produkterKmK instrument - B2B-försäljning med passion för kvalitet och precisionÄnnu ett starkt år för skånsk solenergi 2017Outnorth får ny VDRobusta tigersågar från FLEX ryter av kraftGodsstrategi och sund konkurrens i fokus på Elmia LastbilAir France och KLM satsar ytterligare i NordenFramtidens rekrytering, AI och digitaliseringens nya kravRent vatten i bassängernaVärldsnyhet från Wiha
2018-03-15
Nu är finalisterna i Innovationsrace 2018 klaraStora Enso genomför en emission av ett nytt obligationslån på 300 MEURStyrelsen i Ahlsell AB föreslår långsiktiga incitamentsprogramPeab får nytt väguppdrag i DalslandEnkelt att minska energiförbrukningen, även i maskiner8 av 10 byggföretag upplever svårigheter att rekryteraJärnvägsforskare får patent på slitagemätareSony lanserar kraftfull mobil projektor i fickformatNy mätmetod ska ge rakare rörCastellum i Uppsala bygger nytt kontor åt NCCAllmiljö ny entreprenör för sophämtning i Sala, Heby och EnköpingMariestad, Töreboda och Gullspångs kommuner lanserar e-tjänst för bygglov Michelle Werner ny marknadsbolagschef för AstraZeneca Nordic-BalticAutomatiserad produktion viktigaste framtidsfaktorn för svensk industriHENT ska bygga Skellefteås nya kulturhusVi expanderar nätet – uppåt
Annonser