ONSDAG 23 MAJ 2018

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tio megaprojekt i Sydsverige

Alla får stor betydelse för entreprenörer
Det byggs så det knakar i södra Sverige. Hundratals nya projekt för många miljarder. Stora infrastrukturprojekt och offentliga investeringar. Men det som främst slår Entreprenad Live när vi ringer runt till planchefer och stadsarkitekter runt om i Sydsverige är de många nya bostadsområdena som byggs.

Entreprenad Live har listat 10 av de allra största projekten, som alla kommer att ha stor betydelse för Sydsveriges entreprenörer i många år framöver.

1. Järnvägen Arlöv-Flackarp
Uppgraderingen av järnvägen mellan Malmö och Lund till fyra spår är den största enskilda infrastruktursatsningen i södra Sverige. I dagarna blev det klart att NCC tillsammans med spanska Obrascon Huarte Lain har tagit hem den första delen av kontraktet. Totalt beräknas ombyggnaden kosta fem miljarder och stå klart 2023.

2. Spårvagnen i Lund
Arbetet med spårvagnen i Lund är nu i full gång (se separat artikel). Ordersumman är på knappt 800 miljoner kronor och spårvagnen ska kunna tas i drift 2019. Skanska är huvudentreprenör.

3. Nytt bostadsområde i Borstahusen Landskrona
Arbetet är i full gång med 1100 nya lägenheter i Borstahusen norr om Landskrona. De första hyresgästerna flyttade in i våras. Området utvecklas bl.a. av Midroc, Emrahus, Veidekke, HSB och Derome. Staden släpper också ett antal friliggande tomter.

4. Ny hotell- och kongressanläggning Helsingborg
Arbetet pågår för fullt med Midrocs nya hotell- och kongressanläggning i Helsingborg. Hela anläggningen beräknas kosta en och en halv miljard kronor och stå klart 2019-2020.

5. Pottholmen Karlskrona
Arbetet har precis dragit igång för utvecklingen av Pottholmen vid infarten till Karlskrona centrum. Det är ett projekt värt 1,5 miljarder kronor och innefattar bl.a. World Trade Center, 450 bostäder och ett nytt resecentrum.

6. C 4-shoping och Hammar
Öster om Kristianstad byggs ett nytt stort shoppingcenter som ska ge plats till 100 nya butiker. Området ligger i direkt anslutning till E 22 och ska enligt planerna tjäna ett upptagningsområde på över 300 000 personer. Första butiken förväntas öppna i höst. I anslutning till shoppingcentret anläggs en ny stadsdel, Hammar, med 450 bostäder.

7. Bostäder för miljarder i Malmö
I Malmö pågår en så stor mängd nya kontors- och bostadsprojekt att det är svårt att framhålla ett projekt framför ett annat. Många miljarder investeras. Här är några av de största: Kvarteret Citadellsvägen, Norra Sorgenfri, Västra hamnen, Limhamns Sjöstad, Bunkeflostrand, Kirseberg.

8. The Point
I dagarna togs första spadtaget för The Point i Hyllie i Malmö. Det blir med sina 110 meter och 29 våningar Sveriges femte högsta hus. Byggnaden är främst tänkt som ett kontorshus. Utvecklingen sköts av Annehem och upphandlingen av entreprenaden ombesörjs av PEAB.

9. Nytt reningsverk Sjölunda i Malmö
Arbetet med nya inloppskanaler för det nya reningsverket i Malmö pågår för fullt. Ordersumman är på 200 miljoner kronor och anläggningen beräknas stå klart 2018/2019.

10. Höghastighetståget
Detta projekt ligger visserligen långt fram i tiden – först om tio år beräknas själv anläggningsarbetet komma igång. Men redan nu är diskussionen igång, bl.a. om var den nya stationen i Lund ska ligga. Ska den placeras i centrala staden eller utanför. Projektet kommer att bli det ojämförligast största för många år framöver. Totalt för hela landet beräknas projektet till 320 miljarder kronor.

2018-05-18
Nya rutiner för beställning av märkningsutrustning för djurES Equipment säljer sin egen uppfinning över hela världen
2018-05-17
Maskinerna intar Solvalla 31 maj till 2 juniAhlsell förvärvar svensk distributör inom verktyg och förnödenheterPeab hyr ut till Actic i UlriksdalLernia instiftar Nya journalistpriset för journalistik i SverigeJapanska teknikgiganten Ricoh går in i samarbete med ColoreelUnik teknik för nästa generations fjärrstyrning av lastbilar Maria Mattsson Mähl – Årets kvinnliga Gasell 2018PoG Woody Bygghandel AB fortsätter att växa och satsa!Stötdämpande golv minskar fallskador med sextio procentI Lidköping finns ett ökat intresse av solelLätt att hitta rätt drivlösningKopplingsapparater för högspänningNorconsult vinner ramavtal kring åtgärdsvalsstudierBRA erbjuder Nextjets resenärer från Göteborg ombokning för 498 kronorSmygprovkörning av Mercedes nya elbil Två IT-projekt vid Karlstads universitet får finansiering från Internetstiftelsen3D-teknik och nytt visningscenter lyfter fram samhällsplaneringNy teknik och nya möjlig­heter i husetNy hållbarhetschef på Svenska RetursystemNextjet ansöker om konkursStockholmsekonomin faller till den lägsta nivån på fem årWycore etablerar bolag i HongkongPressträff om vindkraft­transporter 2018-2019Pelletsmarknaden i Sverige ökade under 2017Dacia firar 10 år i SverigeBCA bygger transportnät för fordonstransporter till och från SverigeInspirationsplattform för kvinnor inom IT lanseras i Helsingborg Indol växlar upp med tre nya modellerEric Lundberg ny VD för Kjell & Company
2018-05-16
Ljusa idéer för industri och butikToyota tar automation till nya höjder Ahlsell offentliggör ett MTN-program med en ram om 5 000 MSEKÖkat stöd för IoT i Dell Boomis integrationsplattformVattenfall påbörjar byggandet av en av Sveriges största vindkraftsparkerInstrumenta AB – ett vasst utvecklingsföretag i PartilleSvensk miljöteknik lockar hela världenGarmin® presenterar Varia Vision™ in-sight displayDe nya lättviktsmästarnaTelia utökar fibersatsning i Lund via förvärvStabil och anrik 70-åring firar hela åretIngram Micro LEASE – låser upp nya affärsmöjligheterLignin nytt supergrönt bränsle för bränslecellOrkla Foods Sverige höjer ambitionen och serverar en ny hållbarhetsstrategi Tyskt pappersbruk väljer Ragn-Sells returpapperKia introducerar 48V mildhybridDrev.se väljer Orio Logistics som partnerHultafors Group förvärvar Johnson Level & Tool Mfg. Co., Inc.Accelerator-bolaget Sellamigo vinnare i pitch-tävlingVDL får leverera 25 elled­bussar till Umeås stadstrafik
2018-05-15
Sverigepremiär för eldriven 25-tonnarePeab bygger akutmottagning på Sunderby sjukhus i LuleåÄntligen utrymme för att växa vidare!Fokus 2018: Smart IndustriNCC bygger trähöghus i ÖrebroStora Enso lanserar biokompositer som förnybar ersättning för plastStålindustrin deltar på Havs- och VattenforumSchneider Electric lanserar ny serie motorskyddsbrytareAssemblin rekryterar från SwecoJan Kilström lämnar Green CargoCBRE GWS ser kraftig tillväxt och anställer försäljningschef
Annonser